Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Zakładać gaz czy nie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :>

Mam pytanie,niedawno kupiłem Audi A4 B6 2.0 z 2002 roku i zastanawiam się nad tym,aby założyć do niego,gaz. Jak ogólnie te silniki znoszą gaz?? i jaką instalacje polecacie?? Z góry dzięki za pomoc :wink4:

Opublikowano

:hi:

koszty dobrej instalacji gazowej są dość spore jeżeli dużo jeździsz to sie kalkuluje takie rozwiązanie moge ci polecić instalacje sekwencyjną oczywiście firmy BRC miałem taką i nie zawiodła mnie nigdy i na pewno nie zaszkodzi twojemu silnikowi

Opublikowano
  • Autor

A ile mniej więcej wynosiłby koszt?? Bo o kase nie chodzi aby wszystko grało :) A niema zadnego spadku mocy??

Opublikowano

instalacja BRC podejrzewam że gdzieś od 4tyś w góre może kosztować najlepiej cen dowiesz sie jak wpiszesz w wyszukiwarke i zadzwonisz do firmy montującej takie instalacje i dowiesz sie wszystkiego gwarancja, ubezpieczenie

jeżeli chodzi o spadek mocy to zależy jak jest postrojona instalacja w moim przypadku nie dało sie odczuć różnicy prędkość

max km\h ta sama

poczytaj na forum temat dobrych firm instalujących LPG był już nie raz poruszany

Opublikowano

4-4.5tys to do s4 sobie krzycza, to Twojego bedzie sporo mniej :wink4:

Opublikowano

no ja za BRC sekwencyjne do mojego 1.8 T płaciłem 2.500 zł :)

Już w drugim aucie mam tą instalacje i żadnych problemów jeszcze z nią nie miałem :)

Opublikowano

czyli z ceną przestrzeliłem o jakieś 2 tyś sorki

miałem opla vectre 2,5 v6 BRC płaciłem 5,3tyś na pewno dla tego że to V-ka i było to dość sporo czasu temu :gwizdanie:

Opublikowano

Witam. Kolego miesiąc temu montowałem instalacje komplet brc plug&driwe 3.600 śmiga zajefajnie.Spalanko 11literków.Pozdrawiam.

Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Czy są w ogóle jakieś przeciwwskazania co do konkretnych silników że nie powinno się w nich montować gazu.

Mam Audi A4 1.8 AVV z 2000r z plastikowym kolektorem.

Czy tu tez można bez problemu montować gaz?

Opublikowano

można montować gaz w autach z plastikowym kolektorem... ale musi to byc tylko i wyłącznie sekwencja.

najlepiej podjechać i pogadać z gaziarzem..

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wielkie wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi :notworthy::good: Dużo mi pomogliście :)

Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Czy są w ogóle jakieś przeciwwskazania co do konkretnych silników że nie powinno się w nich montować gazu.

W tej chwili już do każdego samochodu założysz gaz, nawet do silników TFSI ( vw grupa) czy np direct ( opel). Tylko wiele zależy od doboru instalacji i samej regulacji.

Dowiadywałem sie jakiś czas temu o lpg dla kolegi do vectry C 2.8 bi turbo, to jakaś firma chciała założyć za 4.500 zł, ale w końcu nie założył tylko sprzedał :wallbash:

Opublikowano

Podepnę się pod temat.

W tej chwili już do każdego samochodu założysz gaz, nawet do silników TFSI ( vw grupa) czy np direct ( opel). Tylko wiele zależy od doboru instalacji i samej regulacji.

Dowiadywałem sie jakiś czas temu o lpg dla kolegi do vectry C 2.8 bi turbo, to jakaś firma chciała założyć za 4.500 zł, ale w końcu nie założył tylko sprzedał :wallbash:

w silnikach TFSI byly próby wsadzenia LPG ale o ile pamietam konczylo sie na tym, że na pełnnym bucie i tak przerzucało na PB. Także klientowi nikt chyba jeszcze nie montował w TFSI gazu.

Opublikowano

Zakładaj i sie nie zastanawiaj...masz prosty motor,dobry do gazu ja jeżdżę na gazie w uturbionym silniku i jest puki co ok. Także wcale bym sie nie zastanawiał tylko wkładał....Każde tankowanie odczuwasz w kieszeni i to jest fajne a czy się będzie zwracał rok czy dwa to tylko czcze gadanie....Każdy liczy wylicza i nic z tego nie wychodzi..zainwestuj i potem licz,ale wierz mi, że nie będziesz tego robił..po prostu będziesz jeździł...pozdrawiam.

Opublikowano

Moje zdanie jest takie: jeżeli zakładasz, że samochodem pojeździsz przynajmniej 2 lata (nie wiadomo co może się wydarzyć w przyszłości - a już co niektórzy straszą wzrostem cen benzyny) i masz fundusze na instalację (czasami można rozłożyć zapłatę na raty), to warto założyć instalację, ale u porządnego instalatora a nie u najtańszego machera.

Ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że byłem zmuszony jakiś czas temu podjąć pracę na pół etatu i kiedy tankuję samochód "do pełna" nie żałuję, że założyłem gaz - a jeździć do pracy trzeba.

Opublikowano

popropstu kolego przelicz czy Ci sie to oplaci...bo moim zdaniem gaz to nic dobrego i mega kokosow z tego nie bedzie

Opublikowano

Użytkownik diesla pisze "...bo moim zdaniem gaz to nic dobrego..." jeżeli tak uważasz to podaj jakieś sensowne rozwinięcie tej myśli - ale nie na zasadzie "tak jest, bo tak". Kolega się pyta o konkretne opinie, jeżeli masz jakieś niemiłe doświadczenie z instalacją gazu to się z nim i z nami podziel.

Opublikowano

Witam :>

Mam pytanie,niedawno kupiłem Audi A4 B6 2.0 z 2002 roku i zastanawiam się nad tym,aby założyć do niego,gaz. Jak ogólnie te silniki znoszą gaz?? i jaką instalacje polecacie?? Z góry dzięki za pomoc :wink4:

Masz silnik ALT długie czasy wtrysku ,minimum co możesz założyć to jest STAG300+ czerwone Valtki wszystkie lepsze instalacje powinny też współpracować z tym silnikiem .Druga sprawa to dobry gaziarz nie oszczędzaj 200-300zl bo może się zemścić częstymi wizytami .Osobiście mam ten silnik 2.0 ALT ( STAG300+ ) przelatałem już 50tys na LPG ( zero problemów ) .Oczywiście jak masz kasę to lepiej założyć coś lepszego np Landi Renzo Omegas .

Opublikowano

Ja u siebie mam BRC SQ24 i póki co jestem bardzo zadowolony-widzę sie z gazownikiem co 15 tys. km na przegladach gwarancyjnych. Do twojego auta 4 cylindrowego taka instalacja bedzie pewnie kosztować w granicach 3-3,4 tys. złotych. Do obecnego spalania dodaj 15% i wyjdzie ci to, co bedzie paliło na lpg. Wtedy bedzie wszystko jasne. Koszty dodatkowe z LPG, to:przeglad gwarancyjny-ok. 100 zlotych co 15 tys. km, drozszy przeglad techniczny o jakies 70 zlotych i oczywiscie PB potrzebna do odpalania auta i "podgrzania" instalacji-w zimie pewnie jakis 1ltr na 100km, latem znacznie mniej. Innych kosztów nie ma (przy dobrej instalcji+dobrym zakładzie montujacym), a jak ktos mowi, ze są, to pierdzieli bzdury :gwizdanie:

Opublikowano

można montować gaz w autach z plastikowym kolektorem... ale musi to byc tylko i wyłącznie sekwencja.

najlepiej podjechać i pogadać z gaziarzem..

Dopisze się do słów kolegi. Kiedyś może były problemy ja ktoś miał plastikowy kolektor ssący .... ale to było jakieś 10 lat temu. Dziiś zakładasz sekwencję za 2300-2600 i wszystko śmiga na maxa. Koledzy, którzy pisza o sumach 4 tys wzwyż chyba mieli do czynienia z bardzo cwanymi gazownikami, którzy po prostu naciagneli NIEŚWIADOMYCH na kase. :>[br]Dopisany: 22 Czerwiec 2010, 16:41_________________________________________________

popropstu kolego przelicz czy Ci sie to oplaci...bo moim zdaniem gaz to nic dobrego i mega kokosow z tego nie bedzie

Czasem nie trzeba robic 40 tys km rocznie żeby gaz się opłacił. Po prostu nigdy nie miałes do czynienia z gazem - albo też jak to się mówi "wyniesione z domu" jazda dieslami i dlatego tak twierdzisz. Może masz podejście jak niektórzy ludzie (jazda na gazie to jak jazda na bombie :tongue4:) ale kolego dla przykładu .... prosty przelicznik .... na 30 tys km i spalaniu 11l gazu a 8 litrów ropy uzyskujemy wynik 10.800zł na ON i 7.300zł na gaz ... także jakies 3,5 tys do przodu a więc INSTALACJA ZWRACA SIE BŁYSKAWICZIE :) i mi nie grzechocze pod maską :evil: