Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dzisiaj jestem w motoryzacyjnym i siadłem bo czekałem na część...

Do ekspedienta podeszła pani, która z tego co słyszałem chce kupić DOBRY olej i filtry.

Pani (koło 35 lat) kilkakrotnie podkreślała, że chcę DOBRY olej do swojego TDI.

Pan jej polecił Castrola 10W40...

Pomyśłałem sobie beach please...:facepalm:

• Odpowiedzi 12.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie... Zapewniam że widziałem gorzej nie garażowane Diesle...

Auto kupiłem rok temu i nawet nie zaglądałem do akumulatora czy świec, jeżdżę na tym z czym kupiłem

Te silniki jak są sprawne to im większa temperatura ujemna tym lepiej palą na tzw strzała. Ponadto nie wiem czy ktoś ci tak doradził kręcić tym kluczykiem ale to błąd bo w ten sposób skracasz żywotność świec żarowych nie wspominając o stacyjce. Wystarczy pierwszy raz przekręcić i po zgaszeniu spiralki uruchomić silnik. Niektórzy wzbudzają jeszcze akumulator światłami ale to nie ma sensu gdyż jak świece zaczynają grzać to już go wzbudzają.

Cos mi nie pasuje w twierdzeniu, że : Te silniki jak są sprawne to im większa temperatura ujemna tym lepiej palą na tzw strzała :

Codzi o to ze chyba do temp 0 st grzeja dwie siece a pozniej przy wiekszym mrozie grzeja 4 dlatego przy wiekszy mrozie moze lepiej zapalic niz np przy -2 czy jakos tak to idzie

co to za herezje opowiadasz :facepalm:

Panowie odbiegacie od tematu

Opublikowano
Rozumiem.

Mysle ze jak wczesniej mialbym zalanego motula to teraz tez bym go zalal.

Ale jesli wczesniej mialem zalane LM to chyba lepiej zalac to samo bo rozumiem ze LM to tez dobry produkt.Wczeniej nic nie słyszałem o LM ale widze ze jednak to tez znana marka.

Nie tyle dobry co za***isty - najwyższa półka.

Witam

Jak wszyscy wiemy oleje to fajny temat. Szczegolnie dla Polakow.

A i opinie sa rozne o roznych markach. Forum Audi A4 uwazam za jedno z lepszych i powazniejszych w temacie olejowym.

Ale sa inne fora i inne zdania, na tematy olejowe.

Pozwole sobie zacytowac "smutny" przykład.

Cyt.1

"Ja np. leje to co producent zaleca i nie filozofuje nad tematem. Specyfikacja musi sie zgadzac. Co do Liquid Molly to nie polecam, to tak jak COMMA, CAR LUBE, Valvoline, Castrol czy Dexon firmy ktore sa cienkie i przez sponsorowanie roznych sportow nadaja swojej nazwie rozglos, ale uzytkownicy maja zdanie nie do konca w samych superlatywach. Mawet Motul juz sie popsul w ostatnich 2 latach."

Cyt.2

"No to teraz walneles...Millers Oils to najtanszy syf marketowy, w UK te oleje wraz z CarLube wioda prym na teskowych i asdowych polkach w przedziale cenowym 7-16 funtow gdzie najtansze oleje jak kastrol normalnie zaczynaja sie od 21F."

Ktos na to podaje ten przykład i kwestionuje wypowiedz poprzednika.

Millers Oils NANODRIVE CFS 0w-30 NT Full Synthetic Engine Oil

Na co pierwszy piszacy odpowiada.

Cyt.3

"Hahahaha i jeszcze linkujesz tych naciagaczy z opie oils? Synek znam angielski rynek jak wlasna kieszen bo grasuje tu ponad dekade. Wejdz na strone ASDA, TESCo, B&Q czy Wilkinson i sprawdz ile te oleje (Millers) kosztuja. To najgorsze badzieiwe tak bylo jest i bedzie."

Koniec cytatów.

Pozdrawiam :smiley:

Opublikowano
Rozumiem.

Mysle ze jak wczesniej mialbym zalanego motula to teraz tez bym go zalal.

Ale jesli wczesniej mialem zalane LM to chyba lepiej zalac to samo bo rozumiem ze LM to tez dobry produkt.Wczeniej nic nie słyszałem o LM ale widze ze jednak to tez znana marka.

Nie tyle dobry co za***isty - najwyższa półka.

Witam

Jak wszyscy wiemy oleje to fajny temat. Szczegolnie dla Polakow.

A i opinie sa rozne o roznych markach. Forum Audi A4 uwazam za jedno z lepszych i powazniejszych w temacie olejowym.

Ale sa inne fora i inne zdania, na tematy olejowe.

Pozwole sobie zacytowac "smutny" przykład.

Cyt.1

"Ja np. leje to co producent zaleca i nie filozofuje nad tematem. Specyfikacja musi sie zgadzac. Co do Liquid Molly to nie polecam, to tak jak COMMA, CAR LUBE, Valvoline, Castrol czy Dexon firmy ktore sa cienkie i przez sponsorowanie roznych sportow nadaja swojej nazwie rozglos, ale uzytkownicy maja zdanie nie do konca w samych superlatywach. Mawet Motul juz sie popsul w ostatnich 2 latach."

Cyt.2

"No to teraz walneles...Millers Oils to najtanszy syf marketowy, w UK te oleje wraz z CarLube wioda prym na teskowych i asdowych polkach w przedziale cenowym 7-16 funtow gdzie najtansze oleje jak kastrol normalnie zaczynaja sie od 21F."

Ktos na to podaje ten przykład i kwestionuje wypowiedz poprzednika.

Millers Oils NANODRIVE CFS 0w-30 NT Full Synthetic Engine Oil

Na co pierwszy piszacy odpowiada.

Cyt.3

"Hahahaha i jeszcze linkujesz tych naciagaczy z opie oils? Synek znam angielski rynek jak wlasna kieszen bo grasuje tu ponad dekade. Wejdz na strone ASDA, TESCo, B&Q czy Wilkinson i sprawdz ile te oleje (Millers) kosztuja. To najgorsze badzieiwe tak bylo jest i bedzie."

Koniec cytatów.

Pozdrawiam :smiley:

Z tego powodu na forach trzeba umieć operować.

Jak ktoś łyka jak młody pelikan i wierzy we wszystko co przeczyta to można sobie przez takich wesołków narobic problemów. I nie mówie tylko o olejach bo czasami się czyta wypociny takich magików że szkoda gadać i on jest najmądrzejszy i nic go nie przekona :decayed:

Opublikowano

Opinii jest tyle ile ludzi...

Ja przykładowo byłem u swojego mechanika który zaczynał pod koniec lat 60 pracę zawodową...:palacz:

I zawsze mówi że zmiany olejów nie są dobre, że trzeba mniej więcej jeździć na tym czym było jeżdżone.

A jak kupiłem Audi z Niemiec to na 99% jeździł na syntetycznym Castrolu.

Opublikowano

A ja słyszałem że jak murzynka nie wsadzi palca do d*py podczas stosunku to urodzi białe dziecko.

Długo jeszcze te brednie będą trwały ??

Proponuję żeby każdy słuchał własnego rozumu a nie sztucznie roztrząsał temat który jest wyłożony niczym elementarz.

Koniec OT z mojej strony.

Opublikowano

Gdzieś przy 200 stronie pisałem,że temat chyba został wyczerpany i możnaby zamknąć ten sklepik,ale widzę,że wciąż rozwija się w kosmicznym tempie.

Opublikowano

pracuje w orlenie :polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew: i jestem od badania rynku olejowgo :banan:

Opublikowano
pracuje w orlenie :polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew: i jestem od badania rynku olejowgo :banan:

A no chyba że tak :decayed:

Co przejdzie przez pończoche to zabierasz do swojej rakiety a to co nie kierujesz do rozlewni? :naughty:

Opublikowano
Tomku, daj mu spokój, trole tym się żywią...
ale sie prostaczkow namnozyło na a4,ja ci TROLU nie ublizam wiec trzymj fason,kultury troche człowieku:facepalm:

---------- Post dopisany at 20:08 ---------- Poprzedni post napisany at 20:07 ----------

A no chyba że tak :decayed:

Co przejdzie przez pończoche to zabierasz do swojej rakiety a to co nie kierujesz do rozlewni? :naughty:

kolego to na prawde dobry olej do tdi,cudów do takich wynalazków lepszych nie trzeba:whistling:
Opublikowano

uspokójcie tego filozofa wyżej bo nudny jest :facepalm:

Opublikowano

Panowie...

Teraz śmigam na Motulu Specific 5W40

Silnikczek 1.9TDI ALH 90KM

Turbo ze zmienną geometrią.

Moja turbawka zalazła syfem i wymaga czyszczenia.

Czy olej w jakimś stopniu może pomóc ?

Czy po prostu turbiny ze zmienną geometrią wymagają czyszczenia powiedźmy raz na 100tyś km.

Opublikowano

turbo do czyszczenia, kat do wywalenia

zapchane kierownice to klasyczny PSJ :grin:

Opublikowano

Hmm A3 to A3, może w Niemczech jeździła jakaś baba :eusathink:

Opublikowano

A czy jazda przez jakiś czas z zapiekającymi się łopatkami może mieć jakieś negatywne skutki?

Opublikowano

silnik bedzie wpadal w tryb awaryjny