Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego, to on mnie obraża i to po raz kolejny, on się czepia. Wystarczyło dać link do konkretnego oleju, zamiast pisać "ee" bo jak widać występują dwa o takim oznaczeniu

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie Krótkie pytanie, bo zastanawiam się nad jedną z tych dwóch oliw pewnej marki. Obydwa oleje mają normę 505.01. Do B6 1.9 TDI 310 KM (bez ekologii) lepszy będzie ten z klasą ACEA A3 B3/B4, czy C2/C3 ?? Bo parametry mają bardzo zbliżone.
PS: cały silnik jest po remoncie jeśli ma to znaczenie. f283d540dd1682775938d3c3ae4e7417.jpgff62a38cb0a0bc28686cf06a78cdceb8.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam!!! A do A6 C6 jaki olej zalac silnik 3.0 TDI quattro do brachola samochodu, nie ma karteczki i nie wiem jaki dobry bedzie Motul czy inny i jaki ?

Opublikowano
5 godzin temu, Darwek24 napisał:

Witam!!! A do A6 C6 jaki olej zalac silnik 3.0 TDI quattro do brachola samochodu, nie ma karteczki i nie wiem jaki dobry bedzie Motul czy inny i jaki ?

Motul xclean 5w40

Opublikowano
5 godzin temu, Darwek24 napisał:

Zapytaj czy ma filtr DPF

Dev, nie pomyliłeś się ? 5W40 z normą dla pompek 505.01 do 3.0TDI ?

Jak wycięty DPF to olej 5W40 VW505 np. Motul X-cess 5W40, Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40, jeżeli DPF jest... to 5W30 np. Motul Specific 504/507 5W40

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

Wiem jutro będę wiedział z nalepki w bagażniku

Opublikowano

A tego Motula Specific 5W40 jak bedzie bez DPF nie mogę mu zalać ?

Opublikowano

Teoretycznie... możesz...

Jak masz DPF, to olej 5W30..., jak DPF wywalony to stara dobra oliwa 5W40 FullSaps z normą dla starej generacji pomp wtryskowych VW 505.

5W30 pod DPF

http://pro-choice.pl/specific-50400-50700-5w30-5l-dpf-p-25.html

W sumie można i lać to co Dev zaproponował Motul X-Clean 5W40, też jest pod DPF

http://pro-choice.pl/8100-xclean-c3-5w40-5l-dpf-p-18.html

Jeżeli DPF wycięty.. to coś z tej gamy :

http://pro-choice.pl/synpower-5w40-5l-p-1359.html

http://pro-choice.pl/8100-xcess-5w40-5l-p-10.html

http://pro-choice.pl/diesel-synthoil-5w40-5l-lm1341-p-520.html

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

Który z przedstawionych oleji wybralibyscie do Audi 3.0 Tdi dpf (auto po gwarancji)

1.MILLERS OILS EE LONGLIFE 5w30
2.PENRITE enviro+EU C3 5W30
3.Liqui Moly Top Tec 4200 5W30
4.VALVOLINE SynPower XL-III C3 5W30

Czy warto dopłacać polowe ceny do tych z początku listy?olej będę zmieniał co 12-15tys

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam to teraz ja zadam głupie pytanie.. czy moge zmienic z 5w30 mobil3000 na np volveline albo motul 5w40 bez problemu? przebieg 400tys . I czy Mobil to zły olej?

Opublikowano

tak mobil 5w30 to zly olej.. moze a nawet powinienes zmienic

Wysłano z prodiża

Opublikowano
52 minuty temu, ŁukaszPłock napisał:

Witam to teraz ja zadam głupie pytanie.. czy moge zmienic z 5w30 mobil3000 na np volveline albo motul 5w40 bez problemu? przebieg 400tys . I czy Mobil to zły olej?

Silnik 1.9TDI AWX ?

Olej 5W40 z normą dla pompo-wtryskiwaczy VW 505.01

Opublikowano
1 minutę temu, cabanmat napisał:

Silnik 1.9TDI AWX ?

Olej 5W40 z normą dla pompo-wtryskiwaczy VW 505.01

Tak, taki silnik,  po programie na 170, mam do kupienia liquimoly 5 w40  z normą 505.01 5l za 155 PLN brać? 

Opublikowano

Jestem po przesiadce z oleju motul specyfic którego stosowałem przez 6 wymian na valvoline synpower . Przejechałem już 4k km i na valvo silnik ładniej pracuje. Ciut ciszej . Przy niższych prędkościach ucichl dziwny dźwięk który był na Motulu. A zmieniłem po prostu z ciekawości .

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jest tu kilku zwolenników Valvo ;) Sam też stosuje od kilkunastu lat... I chyba każdy był zadowolony z tego oleju :thumbup1:

Opublikowano

Znajomy w Mini One też teraz zalał właśnie valvo i też bardzo chwali. Ja poruszam się głównie po autostradach i oczekuję bardzo dobrych właściwości smarnych. Na valvo ładniej pracuje silnik i tak jakby od razu od startu był rozgrzany olej. A który jest lepszy dla silnika tego nie wiem :( . Zmieniam co max 10k km.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Osobiście zrobiłem 100tyś km w moim klekotku na Motul X-Cess, na próbę zamówiłem Valvoline SynPower 5W40 505, w nadchodzącym tygodniu zaleję.

https://oil-land.pl/pl/p/Valvoline-Synpower-5W40-4L/2752

Zobaczymy... na YouTube są co prawda.. trochę niemiarodajne testy.. ale lepiej wypada SynPower od X-Cessa..no i Valvo jest tańszy :)

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

Ja do Valvo dolewam Archoil 9100 - zrobiłem teraz trasę prawie 5 tys km w ciągu dwóch tygodni po autostradach i powiem Wam, że jest to bardzo dobre połączenie. Różnicę w pracy silnika słychać wyraźnie przy tych wyższych prędkościach...  Przy następnej wymianie odżałuje i pokuszę się o Archoil 9200 

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

Caban ile Ty jestes na forum? Od początku Twego istnienia tluczemy do łba, zeby nie wrzucac tego typu testow jutuberow, ktorzy chcą zablysnąć. Ale nie rozumiesz i usilnie rowniez chcesz błyszczeć niczym wylizana moszna.

Wysłane z prodiża