Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli uporządkujmy

żeby ten włącznik auto działał tak jak mój dotychczasowy muszę obciąć kabelki z pinów 4 i 11 zamienić miejscami i zlutować z powrotem a pin 16 włożyć w miejsce pinu 14

Generalnie tak, tylko 11 jest teraz pusty więc potrzebujesz jeszcze pin do niego.

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
Czyli uporządkujmy

żeby ten włącznik auto działał tak jak mój dotychczasowy muszę obciąć kabelki z pinów 4 i 11 zamienić miejscami i zlutować z powrotem a pin 16 włożyć w miejsce pinu 14

Generalnie tak, tylko 11 jest teraz pusty więc potrzebujesz jeszcze pin do niego.

Kurcze faktycznie - cały czas pomijam fakt, że to instalacja LOW...

---------- Post dopisany at 00:38 ---------- Poprzedni post napisany at 00:27 ----------

Pin 4 obsadzisz przy pomocy 000 979 021 E dla kabelka 0,5mm lub 000 979 133 E dla kabelka 1.0mm

Opublikowano

Um jutro będę swapa włącznika robił z 531 na 531 D :naughty:

Więc teraz muszę przepiąć większość pinów czyli tak to będzie szło we włączniku D? Swap 531 na A/B o tyle prosty, że jeden pin się przeczepia a tutaj trochę więcej trzeba :decayed:

„Wersja LOW (8E0 941 531)”

Pin 1 – Zasilanie świateł mijania i postojowych po stacyjce (WE) [czarno/żółty]

Pin 2 – Zasilanie świateł przeciwmgielnych (WE) [czarno/biały]

Pin 3 – x

Pin 4 – Zasilanie świateł mijania [żółty] (WY)

Pin 5 – x

Pin 6 – x

Pin 7 – x

Pin 8 – Zasilanie przednich świateł przeciwmgielnych (WY) [2x biało/niebieski]

Pin 9 – Zasilanie tylnego światła przeciwmgielnego (WY) [szaro/biały]

Pin 10 – Masa przełącznika świateł [brązowy]

Pin 11 – x

Pin 12 – x

Pin 13 – x

Pin 14 – x

Pin 15 – Zasilanie świateł postojowych, stałe z akumulatora (WE) [czerwony]

Pin 16 – Zasilanie świateł postojowych (WY) [szary]

Pin 17 – Zasilanie przełącznika świateł [szaro/niebieski]

„Wersja z pozycją AUTO dla instalacji z czujnikiem światła (8E0 941 531 D)”

Pin 1 – Zasilanie świateł mijania i postojowych (WE) [niebiesko/czarny]

Pin 2 – Zasilanie świateł przeciwmgielnych (WE) [czarno/żółty]

Pin 3 – „Redundancy control switch” [fioletowy]

Pin 4 – x

Pin 5 – x

Pin 6 – x

Pin 7 – Aktywacja trybu automatycznych świateł mijania (sygnał do MCE 32/29) [niebieski]

Pin 8 – Zasilanie przednich świateł przeciwmgielnych (WY) [biało/zielony]

Pin 9 – Zasilanie tylnego światła przeciwmgielnego (WY) [czarno/biały]

Pin 10 – Masa przełącznika świateł [brązowy]

Pin 11 – ??? do MCE 32/5 (mostek z podświetleniem tablicy rejestracyjnej i iluminacją wybieraka skrzyni automatycznej) [szary]

Pin 12 – x

Pin 13 – Zasilanie świateł mijania (pin 32/26 w MCE) [żółty]

Pin 14 – Zasilanie świateł postojowych (pin 32/25 w MCE) (WY) [szary]

Pin 15 – Zasilanie świateł postojowych, stałe z akumulatora (WE) [czerwony]

Pin 16 – Zasilanie diody AUTO (mostek z pinem 7) [niebieski]

Pin 17 – Zasilanie przełącznika świateł [2x szaro/niebieski]

Stare poprzekładać do nowych gniazd i jeszcze do MCE podciągnąć, right?

A i ma ktoś schemat podłączenia DRL SD2 Dominika? Bo mi prywatne wiadomości wsiąkły :doh:

Opublikowano

Witam

Muszę wymienić przednią szybę w mojej B6. W przyszłości chciałbym dołożyć czujnik deszczu i zastanawiam się nad taką operacją. Ma lusterko fotochrom z czujnikiem światła, włącznik z auto. Pytanie czy po założeniu szyby z B7 pod czujnik światła i deszczu będę mógł założyć do tego mocowania moje lusterko z B6??

Opublikowano
Witam

Muszę wymienić przednią szybę w mojej B6. W przyszłości chciałbym dołożyć czujnik deszczu i zastanawiam się nad taką operacją. Ma lusterko fotochrom z czujnikiem światła, włącznik z auto. Pytanie czy po założeniu szyby z B7 pod czujnik światła i deszczu będę mógł założyć do tego mocowania moje lusterko z B6??

W B7 szyba przednia ma inne mocowanie chyba że jest bez czujnika deszczu to podejdzie lustro od B6
Opublikowano
  • Autor
Witam

Jeśli kupisz szybę z B7 pod czujnik deszczu to Twoje lusterko nie będzie pasować. Może kup od razu lusterko z czujnikiem deszczu na allegro - sam czujnik i instalację dołożysz sobie z czasem.

---------- Post dopisany at 22:14 ---------- Poprzedni post napisany at 22:14 ----------

Lusterko z B6 na pewno szybko się sprzeda :wink:

Opublikowano

zastanawiam się nad taką opcją, tyle tylko że lusterko z B7 pod fotochrom i czujnik deszczy na allegro cięzko znaleźć

Opublikowano
zastanawiam się nad taką opcją, tyle tylko że lusterko z B7 pod fotochrom i czujnik deszczy na allegro cięzko znaleźć
No co Ty zaraz Ci tu ktoś podrzuci kilka propozycji:wink:
Opublikowano
  • Autor

Jaj sobie nie rób - lusterka takiego jak Twoje nie znajdziesz. Jeśli już są to właśnie do B7...

---------- Post dopisany at 22:31 ---------- Poprzedni post napisany at 22:27 ----------

Od A6 też podejdzie :wink:Audi A4 A6 4f0 lusterko wewnętrzne z czujnikiem (3226135497) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

dużo jest roboty żeby do fabrycznego fotochromu lusterka wstecznego dołożyć tez fotochrom lusterek bocznych ?

Opublikowano
dużo jest roboty żeby do fabrycznego fotochromu lusterka wstecznego dołożyć tez fotochrom lusterek bocznych ?

Nie, wystarczy 2 przewody od lusterek zewnętrznych do lusterka wstecznego (4 & 5 pin) pociągnąć :wink:

Opublikowano

prostota... pociągnąć po dwa kabelki od lusterka wewnętrznego do lusterek bocznych...

Opublikowano
ciągniesz po dwa kabelki na strone cała filozofia:wink:
Opublikowano

a wklady skad wytrzasnac? z B7? drogie ? :D

Opublikowano

Jaj sobie nie rób - lusterka takiego jak Twoje nie znajdziesz. Jeśli już są to właśnie do B7...

---------- Post dopisany at 22:31 ---------- Poprzedni post napisany at 22:27 ----------

Od A6 też podejdzie :wink:Audi A4 A6 4f0 lusterko wewnętrzne z czujnikiem (3226135497) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Białe odpada

Opublikowano

Te drugie są lepsze i nowsze bo nie mają tych czarnych ramek wokoło:naughty:

Opublikowano

No i wszystko podłączone, ale nie działa tak jak bym chciał, gdzieś musi być problem.

Wszystkie piny podłączone do włącznika, dioda AUTO świeci na pomarańczowo jak się przełączy na AUTO w blokach jak mieszam włącznikiem to jest Stage Stage 3 (auto), 1 (pozycyjne), 2 (mijania), 3 i 4 (przeciwmgielne przód i tył).

Włącznik w pozycji 0, daje zapłon i od razu pozycyjne i światła mijania się włączają. Daje AUTO i światła dalej świecą (wcześniej jak było jaśniej to światła wtedy gasły, teraz jest mrok i światła się świecą na AUTO...

Daje pozycyjne to się zapalają, daje mijania i też się zapalają, daje pozycyjne i mijania gasną po 1-2 sek :whistling:

Długie działają, przeciwmgłowe przód i tył też. W MCE żadnych błędów dotyczących żarówek, czujnika światła, czy fotochromu tylko coś z rear entry light, door warning light (mam zdjęte tylne boczki).

Kodowanie MCE 01001, fotochrom ściemnia się przy świeceniu w niego, CLH działa po zmroku.

Gdzie szukać przyczyny problemu? 16 pin zmostkowałem z 7 pinem włącznika świateł i pociągnąłem do MCE C29.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w 17 pin (zasilanie włącznika świateł) mam zmostkowany z podświetleniem kratek nawiewów, kubka i wyzytownika, no ale wcześniej wszystko działało jak należy (przed zmianą MCE :E).

No nie wiem co jeszcze dopisać.

Aaa jeszcze jedno, nie wiem czemu ale jak włączę lampkę to fotochrom się ściemnia, tak ma być? 6 pin lusterka dałem do MCE C19..

Opublikowano
No i wszystko podłączone, ale nie działa tak jak bym chciał, gdzieś musi być problem.

Wszystkie piny podłączone do włącznika, dioda AUTO świeci na pomarańczowo jak się przełączy na AUTO w blokach jak mieszam włącznikiem to jest Stage Stage 3 (auto), 1 (pozycyjne), 2 (mijania), 3 i 4 (przeciwmgielne przód i tył).

Włącznik w pozycji 0, daje zapłon i od razu pozycyjne i światła mijania się włączają. Daje AUTO i światła dalej świecą (wcześniej jak było jaśniej to światła wtedy gasły, teraz jest mrok i światła się świecą na AUTO...

Daje pozycyjne to się zapalają, daje mijania i też się zapalają, daje pozycyjne i mijania gasną po 1-2 sek :whistling:

Długie działają, przeciwmgłowe przód i tył też. W MCE żadnych błędów dotyczących żarówek, czujnika światła, czy fotochromu tylko coś z rear entry light, door warning light.

Kodowanie MCE 01001, fotochrom ściemnia się przy świeceniu w niego, CLH działa po zmroku.

Gdzie szukać przyczyny problemu? 16 pin zmostkowałem z 7 pinem włącznika świateł i pociągnąłem do MCE C29.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w 17 pin (zasilanie włącznika świateł) mam zmostkowany z podświetleniem kratek nawiewów, kubka i wyzytownika, no ale wcześniej wszystko działało jak należy (przed zmianą MCE :E).

No nie wiem co jeszcze dopisać.

Aaa jeszcze jedno, nie wiem czemu ale jak włączę lampkę to fotochrom się ściemnia, tak ma być? 6 pin lusterka dałem do MCE C19..

daj jeszcze kabelek z pinu 3 włącznika świateł do 32 mce:wink:

Opublikowano

Aj, jak mogłem to pominąć :wink:

Pewnie dlatego, że nie miałem rozpiski mce pod ręką i z rozpiski włącznika świateł korzystałem tylko :hi:

Wtedy wszystko powinno działać jak należy? A i Dominiku prześlesz mi schemat do DRL?