Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Ocynk AUDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy to prawda że AUDI cięło koszta i dach i słupki w moim modelu sę nieocynkowane :wallbash:

Opublikowano

czy to prawda że AUDI cięło koszta i dach i słupki w moim modelu sę nieocynkowane :wallbash:

raczej nie, sprawdź czy nie masz wspawanego dachu z innego auta :decayed:

Opublikowano
  • Autor

no nie mam tylko po uderzeniach kamieni robią się purchle :no:

Opublikowano

mi się nigdzie nie robią :)

Opublikowano

a4 jest dobrze zabezpieczone w całości na pewno dach i słupki tez są zabezpieczone, ale to jednak juz nie to co było w b4.

Opublikowano

6 lat jeździłem B4 i mowy nie było o korozji - moim zdaniem prawda jest brutalna - korozja jest tylko po naprawie nadwozia wykonanej po taniości :confused4:

Opublikowano

ten sam problem występuje w A6 Avant, na dachu robią się bąble. Znajomego A6 - sam sprowadzał, sprawdzana czujnikami lakieru itd. pewne autko, po kilku latach w Polsce dostała bąbli, także nie zawsze "prawda jest brutalna". Nie ma co cwaniakować "bo mi jeszcze nie wyskoczyło nic"... Audi nie jest idealne... ;]

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta,

A4 ma dach nieocynkowany, cała reszta jest ocynkowana (łącznie ze słupkami). Nie chciało mi się w to wierzyć, ale potwierdził to znajomy rzeczoznawca.

W związku z tym warstwa lakieru na dachu jest grubsza aniżeli na innych elementach...

A temat dachu będę przerabiał bo pojawiły mi się pęcherzyki nad przednią szybą w okolicach uszczelki.

Grubość lakieru sprawdzana miernikiem elektronicznym i wszystko OK.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ten sam problem występuje w A6 Avant, na dachu robią się bąble. Znajomego A6 - sam sprowadzał, sprawdzana czujnikami lakieru itd. pewne autko, po kilku latach w Polsce dostała bąbli, także nie zawsze "prawda jest brutalna". Nie ma co cwaniakować "bo mi jeszcze nie wyskoczyło nic"... Audi nie jest idealne... ;]

podobna sytuacja u mojego kumpla czym nowsze tym wieksze gówno

Opublikowano

to w takim razie porównaj sobie blachę z modelu b5 a b6. w b5 blacha była dużo grubsza i nie było mowy o żadnym pęcherzyku i tam to wiedziałem ze mam ocynk a tu w b6 blaszka taka że paluszkiem bym wgiął drzwi do środka a na progu już 3 malutkie pęcherzyki-szok

Opublikowano

B5 mam bardzo słaby punkt w postaci dolnych bocznych listw z jakiegos sztucznego tworzywa z wtopionym elementem metalowym, który po kilku latach użytkowania rdzewieje w tej listwie i powoduje rdzewienie dolnych partii ładnie ocynkowanych i wydawałoby sie zabezpieczonych drzwi.

Wkurza mnie to niemiłosiernie, bo na całym nawoziu nie mam śladów korozji a spod tych listw bocznch wyłażą burchle. Idiotyczny pomysł z tymi listwami!

Opublikowano

później audi wyciągneło wnioski i te listwy są już bez metalowej wkładki :hi:

Opublikowano

Ja miałem montowane u siebie te z metalem. Koszt kompletu nowych listw to około 400 zł, jeśli sie dobrze orientuję + spinki i regeneracja miejscowa lakieru. Całkiem kosztowna pomyłka konstruktorów.

Opublikowano

Ktoś tu napisał, że prawda jest brutalna ... otóż nie zawsze. B5 z 1998 roku i na dachu pod relingami jest rdza ... a dach nie "był wspawany z innego auta" ponieważ sam osobiście przy lakierniku mierzyłem miernikiem lakieru ... wszystkie szyby ten sam rok nadwozie w pełni symetryczne też mierzone przyrządem .. więc o dzwonie czy dachu nie ma mowy :)

I jaka przyczyna ? wychodzą burchle na około 3-4 cm długości w miejscu prowadnicy wody pod relingiem .... zarówno z jednej jak i z drugiej strony

Opublikowano

panowie lepiej nie będzie to nie czasy audi b3 i b4 króre były wzorami w zabezpieczeniu przed korozją nie żałowali ocynku tak samo MB w124 czy volvo takie czasy auto ma służyć max 10-15 lat i na złom....i do salonu po nowe tylko Kogo na to stać..... :hi: :gwizdanie:

Opublikowano

Ciekaw jestem czy u kogos schodzi lakier z gornej czesci nadkola przod

Opublikowano

z tego co mi wiadomo to B5 mają ocynk do szyb a słupki i dach już bez ocynku

Opublikowano

Ciekaw jestem czy u kogos schodzi lakier z gornej czesci nadkola przod

u siebie zauważyłem taki objaw ostatnio :disgust: będzie trzeba coś z tym zrobić tylko narazie nie wiem co

Opublikowano

Ja wiem :cool1: nadkole do malowania a wraz z nim dokładki zderzaków i progi :naughty: i będzie git majonez