Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż pakietu światło i elektrycznych podnośników w tylnych drzwiach Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, michall51 napisał:

czyli u Ciebie zapalają się lampki na nogi kierowca i pasażer jednocześnie gdy otworzysz drzwi ?

A gdy siedzisz w środku i włączysz światełko w podsufitce to również na nogi światełko kierowca i pasażer sie zapala?

Wszystkie jednocześnie po otwarciu drzwi z pilota.

A czy się zapalają jak sam włączę lampkę to nie pamiętam, sprawdzę i dam znać

Opublikowano
3 godziny temu, cysiek18 napisał:

Wszystkie jednocześnie po otwarciu drzwi z pilota.

A czy się zapalają jak sam włączę lampkę to nie pamiętam, sprawdzę i dam znać

Okej, czyli rozciąć kabel biało brązowy za wtyczka pomarańczową i wpiąć tutaj masę od lampki? 

IMG_20200219_125416.jpg 

"Plus ze skrzynki bezpieczników z zacisku 30" 

Czyli tutaj gdzie zaznaczyłem na zielono? 

IMG_20200219_131544.jpg

A z drugiej strony bezpiecznik 5 amper włożyć? IMG_20200219_131254.jpg

Przepraszam, że tak dopytuje, ale jestem trochę ciemny w tych sprawach i nie chce zepsuć. Dlatego proszę o dokładne wytłumaczenie i odpowiedź na moje pytania.

Sugerowałem się tym zdjęciem. To jest ten zacisk 30? 

Pozdrawiam 

Screenshot_20200219_132012_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez michall51

Opublikowano
9 godzin temu, michall51 napisał:

Dzięki kolego. Sprawdziłeś czy po zapaleniu ręcznie lampki w podsufitce oświetlenie na nogi również sie zapala? 
Dzięki Panowie @cysiek18 i @lipmar1789

Sprawdziłem u siebie i białe lampki zapalają się po otwarciu drzwi - nie zapalają się po włączeniu światła ręcznie. 

5 godzin temu, michall51 napisał:

Okej, czyli rozciąć kabel biało brązowy za wtyczka pomarańczową i wpiąć tutaj masę od lampki? 

Jeżeli to jest pin drugi - tak - możesz sprawdzić miernikiem czy pojawia się masa po otwarciu drzwi. 

Z tym plusem to: 

Zacisk 30 to duża śruba za skrzynką bezpieczników na ścianie grodziowej - jest tam dużo grubych czerwonych przewodów - tam się wpinasz i dajesz stały plus. Wtedy ten kabel możesz sobie pociągnąć do bezpieczników jak chcesz a jak nie to dajesz bezpiecznik na kablu (zależy czy lubisz druciarstwo czy nie). 

I potem ciągniesz kable do lampek 

Pozdrawiam, 
Darek 

Opublikowano
Godzinę temu, lewiatan1989 napisał:

Sprawdziłem u siebie i białe lampki zapalają się po otwarciu drzwi - nie zapalają się po włączeniu światła ręcznie. 

Jeżeli to jest pin drugi - tak - możesz sprawdzić miernikiem czy pojawia się masa po otwarciu drzwi. 

Z tym plusem to: 

Zacisk 30 to duża śruba za skrzynką bezpieczników na ścianie grodziowej - jest tam dużo grubych czerwonych przewodów - tam się wpinasz i dajesz stały plus. Wtedy ten kabel możesz sobie pociągnąć do bezpieczników jak chcesz a jak nie to dajesz bezpiecznik na kablu (zależy czy lubisz druciarstwo czy nie). 

I potem ciągniesz kable do lampek 

Pozdrawiam, 
Darek 

Wielkie dzięki za wytłumaczenie, stawiam piwo ? 

Jeszcze dopytam:

Czyli tutaj pod śrubę mogę wpiąć kabel plusowy, następnie na kablu bezpiecznik, a następnie do lampki.?  

Pod którą śrubę z tych najlepiej  się podpiąć? 

IMG_20200219_190426.jpg

Opublikowano
59 minut temu, michall51 napisał:

Pod którą śrubę z tych najlepiej  się podpiąć? 

To już wedle uznania. Najlepiej kabel, skończyć oczkowym konektorem i pod wybraną śrubę podlaczyć.

Godzinę temu, michall51 napisał:

Czyli tutaj pod śrubę mogę wpiąć kabel plusowy, następnie na kablu bezpiecznik, a następnie do lampki.?  

Tak a masę z pomarańczowej kostki za podstopnicą. 

Polecam zamontować ledy od @Tomnik te z tego filmiku u mnie. Do nich potrzebny będzie jeszcze kabel z iluminacji -)ja brałem z iluminacji popielniczki. 

Opublikowano
2 godziny temu, lewiatan1989 napisał:

To już wedle uznania. Najlepiej kabel, skończyć oczkowym konektorem i pod wybraną śrubę podlaczyć.

Tak a masę z pomarańczowej kostki za podstopnicą. 

Polecam zamontować ledy od @Tomnik te z tego filmiku u mnie. Do nich potrzebny będzie jeszcze kabel z iluminacji -)ja brałem z iluminacji popielniczki. 

Teraz wszystko rozumiem. Sprawdziłem pin 2 w kostce pomarańczowej i jest w nim Masa po otwarciu drzwi, a po zamknięciu znika więc dobrze. 

Powiadasz ledy od kolegi, @Tomnik

Jak możesz to wytłumacz mi jeszcze o co chodzi z tym kablem iluminacji, który Ty brałeś z iluminacji popielniczki

Wielkie dzięki za pomoc! 

Opublikowano
35 minut temu, michall51 napisał:

Jak możesz to wytłumacz mi jeszcze o co chodzi z tym kablem iluminacji, który Ty brałeś z iluminacji zapalniczki

W tych lampach masz dwa dodatkowe przewody. Bodajże czerwony i niebieski. 

Czerwony podpinasz do szarego z niebieski paskiem - to jest plus z podświetlenia samochodu. Jest on w kostce któregokolwiek z podświetlanych  przełączników, kostce "ściemniacza" deski, kostce podświetlanych nawiewów, kostce podświetlanej popielniczki/zapalniczki. 

Drugi kabel niebieski do podpinasz do przewodu brązowego instalacji elektr. auta. Znajdziesz go np. w iluminacji popielniczki to jest minus. 

Wtedy gdy masz otwarte drzwi pali się biały led gdy zamkniesz drzwi a masz włączone światła to pali się czerwony jak na filmiku. 

Opublikowano
W dniu 19.02.2020 o 21:24, lewiatan1989 napisał:

W tych lampach masz dwa dodatkowe przewody. Bodajże czerwony i niebieski. 

Czerwony podpinasz do szarego z niebieski paskiem - to jest plus z podświetlenia samochodu. Jest on w kostce któregokolwiek z podświetlanych  przełączników, kostce "ściemniacza" deski, kostce podświetlanych nawiewów, kostce podświetlanej popielniczki/zapalniczki. 

Drugi kabel niebieski do podpinasz do przewodu brązowego instalacji elektr. auta. Znajdziesz go np. w iluminacji popielniczki to jest minus. 

Wtedy gdy masz otwarte drzwi pali się biały led gdy zamkniesz drzwi a masz włączone światła to pali się czerwony jak na filmiku. 

Dzięki za wyjaśnienie. 

Udało mi się wszystko podłączyć i działa elegancko, ale mam jeszcze jedno pytanie ? 

Którędy przeciągaliście kabel na drugą stronę? Od nóg kierowcy do nóg pasażera? Od strony pasażera widziałem dziure, a od strony kierowcy jest nagrzewnica i nie bardzo widać jakieś przejście na drugą stronę. 

Pozdrawiam :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie szukam czytam i w cabrio to jest całkiem inaczej czy ktoś dorabiał z was do podświetlania (od dołu) drzwi. Proszę o odp.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, również ja szukam wsparcia ;)

W moim aucie według VINu mam pakiet światło. Wiem też, że ktoś dokładał elektryczne szyby tył, jak i moduł komfortu z B7. Pakiet światło aktywowany w VCDS.

Wszelkie lampki w drzwiach się palą (dolne oraz na krawędzi drzwi po otwarciu).

Fotele ktoś przełożył z B7 (mają światełka na nogi) oraz chyba ktoś zakombinował z wiązką w podłodze bo w ogóle nie mam pinów do wiązek światełek w fotelach no i lipa, oświetlenie nóg się nie pali.

Czy w takim układzie kombinować z pinami w podłodze i dokładać prawilnie wiązkę, czy może ciągnąć osobne zasilanie z czerwonej śruby i masy z kostki pod fotelem?

Jak najlepiej sprawdzić czy wiązka była kombinowana? Lewy słupek dolny odsłonic?

Edytowane przez Biggi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Odkopię trochę temat bo już się pogubiłem czytając to wszystko a nie znalazłem odpowiedzi. Przymierzam się do montażu podświetlenia w drzwiach czyli klamki, czerwone i białe światełko bez elektryki szyb. Z tyłu mam korby i nie mam żadnego oświetlenia przód/tył. Mianowicie z rzeczy które już kupiłem to mk 8E0959433CM, klamki i wiązki. Problem polega na tym że zanim rozbiorę tapicerki to czy wiązka na tył 8E0971693F będzie pasowała do wiązki w drzwiach co łączy ze słupkiem? Typ od którego kupiłem komplet wiązek 1x 8E1 971 035 AG 1x 8E1 971 035 CQ i 2x 8E0 971 693 F, sprzedawał to jako zestaw. Z tego co jest tu napisane to ta wiązka była montowana do 30.06.2002 a moje auto jest z 2006. Wolałbym mieć kompletny zestaw do zmontowania na raz żeby niepotrzebnie nie motać się z tym i nie wracać do tego niepotrzebnie. Widzę że już wiele osób ogarniało temat wymiany itp to może i mi się poszczęści i ktoś już to przerobił. Mogę dodać fotki wszystkiego nr itp jakby były potrzebne.

Opublikowano

Audi strasznie dziaduje. Jak nie ma w ori pakietu light, to i kabelków w słupkach też nie ma. Musisz prowadzić je z modułu komfortu. Prościej wychodzi wstawienie elektrycznych szyb i podpięcie się pod sterownik szyb. U siebie zmieniłem korby na elektryki dorzuciłem 4 kabelki z tylnych słupków do przednich słupków (2 z nich to skrętka obowiązkowo) -  pomarańczowe piny 3 i 20 ze słupka tylnego na przedni, 1 czerwony gruby 2.5 mm kwadrat pin 11 na pin 11 w słupku przednim i jeden u nie żółty z pinu 13 na pin 13 w słupku przednim. kabelki z pinów 14 połączyłem w module komfortu razem. Zatem lewa strona jest pod wspólnym bezpiecznikiem prawa strona też jest pod wspólnym bezpiecznikiem (mniej zabawy z kabelkami). Przeciąganie kabelka od tylnego prawego słupka do modułu komfortu przez cały przód żeby mieć podświetlenie - to dopiero kosmos.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie ma ktoś jakiś pomysł co/jak/gdzie podłączyć aby po czasie gasły lampki w drzwiach i w nogach kierowcy ? Jakiś może sposób aby oszukac stycznik czy co tam odpowiada za włączanie tych świateł. Nogi mam podłączone pod lampki w drzwiach, drzwi na oryginalnej wiązce.

Wkurza to trochę a często mam akcję, że drzwi muszę mieć non stop otwarte.

Opublikowano
W dniu 14.05.2021 o 23:59, KiziorDZN napisał:

Panowie ma ktoś jakiś pomysł co/jak/gdzie podłączyć aby po czasie gasły lampki w drzwiach i w nogach kierowcy ? Jakiś może sposób aby oszukac stycznik czy co tam odpowiada za włączanie tych świateł. Nogi mam podłączone pod lampki w drzwiach, drzwi na oryginalnej wiązce.

Jesli masz lampki w drzwiach na ori podłączeniu to same zgasną z tego co kojarzę po 3min. Można ten czas skrócić- ja mam na 60s. ale nie powiem Ci w której sekcji bo nie kojarzę. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie.

Niestety podczas montowania tylnych szyb el wystąpił problem. Przy demontazu kostki drzwi w słupku A okazało się, że gniazda 3, 14, 20 są puste. Gdzie kolejno powinny znajdować się przewody pom-brąz, czarno-szary, pom-ziel. Przewody o odpowiednich kolorach są, ale w innych gniazdach. Powiedzcie, czy w celu wpięcia się, przewodami z kostki w słupku B do kostki w słupku A, lepiej kierować się kolorami czy jednak miejscami w kostkach? Zaznaczę tylko, że jest to wersja przed 2003 r. Jeżeli jest taka możliwość, prosiłbym również o zamieszczenie schematu dla elektryki i korb przed 2003, ponieważ w temacie dot. el. szyb są te same zdjęcia dla <2003 i >2003 a inne zdjęcia już powygasały. 

Pozdrawiam

Opublikowano

tu masz schemat dla rocznika 2001

image.png

interesują Cię piny 4, 5 i 6

Opublikowano
14 godzin temu, MaTeo85 napisał:

tu masz schemat dla rocznika 2001

image.png

interesują Cię piny 4, 5 i 6

Dziękuję za pomoc. Znacznie ułatwiło to sprawę. Szybki już siedzą ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie problem z swiatlem ostrzegawczym w drzwiach pasazera z przodu , pakiet jest dokładny , kupilem od goscia dwie wiazki i na drzwiach kierowcy wszystko hula az milo . Drzwi pasazera nie swieca , podlaczylem na krotko cala wiazke i swieca  sie swiatelka , podlaczylem wiazke z drzwi kierowcy i wszytsko smiga . Moze ktos podac na jakich pinach w tej szaewj kostce jaki ma byc kolor ? Bo juz brak pomyslow

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy rączka uchwyt z 4 przyciskami z B6 będzie pasowała do B7? Powinienem mieć 8E1 867 171 B  a gościu ma 8Z0 959 851 F 5PR

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, a co jeżeli mam pół licht pakietu? Tj. W drzwiach mam czerwone lampki (z przodu i tylu) ale chciałbym dorzucić lampki z logo od dołu. Czy zaślepki można bez problemu usunąć? I jaka wtyczkę potrzebuje? Bo rozumiem ze mogę się podpiąć pod czerwone lampki?