Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Alusy a opony... jakie rozmiary!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Miesiąc temu kupiłem :a4fan:. Narazie stoi Ona na stalówkach z oponami zimowymi 195/65/R15. Na lato chciałbym założyć jakieś alu żeby :audi: pieknię sie prezentowało...

Z oryginalnych bardzo podoba mi sie ta fela: http://www.allegro.pl/item246605312_alufelgi_15cali_5x112_audi_a4_a6_vw.html

Lecz również wchodzi w grę fele z gwiazda z 5 ramionami... coś ala ta: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=243182791

Tylko teraz kolejna rzecz czy na tą oryginalną fele AUDI co zapodalem linka załozy 195 ? czy trzeba wsadzić tam już 205...?

Niechcę żeby po założeniu alu z szerokimi gumami wzroslo spalanie... bo chce trochę użyć z jazdy a nie trenować jazdę emeryta (na luuuuuuuuzie :))

Auto użytkuje z ojcem.. wiec niechce wprowadzać jakichś drastycznych zmian, wiec obniżenie niewchodzi w gre..... :confused4:

Licze na porady z waszej strony. Moja :a4fan: ma kolor Bordowy jakby to miało jakieś znaczenie pod względme wyglądu. :P

Opublikowano

Wg mnie drugie są ładniejsze,ale to oczywiście kwestia gustu. Ja jeździłem na zimach 195,teraz mam lato 205 i powiem,Ci że żadnej różnicy w spalaniu nie odczułem. Zresztą fabryk przewiduje ten rozmiar opony na lato wiec nie zastanawiałbym się. A i autko lepiej wygląda. Komfort pomimo tego,że jest niższy profil jest identyczny.

Opublikowano

A jakbym chciał założyc 17" to jakie mają byc wymiary gum?? 205/.../R17

I czy jakieś dystanse będa potrzebne żeby to nie ocierało przy max. skręcie...

No i żeby komfort jazdy był znośny, bo polska autostrada nie dorówna Niemieckiej polnej drodze :):dance:

aha i rozstaw śrub ma byc 5x112 taaa??

Opublikowano
jakie mają byc wymiary gum?? 205/.../R17

50

I czy jakieś dystanse będa potrzebne żeby to nie ocierało przy max. skręcie...

Nie,nie będzie nic obcierało.

aha i rozstaw śrub ma byc 5x112 taaa??

Taaa

Opublikowano

na 17" 205/50

a jeśli chodzi o dystanse, wszystko zależy ot ET felgi

Opublikowano

A jak Jej zaaplikuje 17" to nie trzeba bedzie lekko obnizyć jej zwłaszzca tyłu ? zeby nie wyglądała jak POLONEZ z wyjechanymi resorami z tył.. jak to można zauwazyc na polskich drogach .. :P

Opublikowano

jak polonez może nie, ale przy 17" ładniej wygląda obniżona, min. 2 cm :cool:

Opublikowano

na twoim miejscu zakupiłbym 16' albo 17 ' roznica w spalaniu niewielka a wyglad naprawde cieszy oko :przebiegly:

Opublikowano

Na 17" felgę o szerokości 7 lub 7,5 cala chcecie naciągać gumę 205 ? Obsolutnym minimum dla tego rozmiaru koła uważam 215 (z ok. 1,5% rozrzutem w średnicy), a de facto prawidłowym i zalecanym rozmiarem opon jest 225/45/17... Jazda na 205 nie miałaby nic wspólnego z komfortem, nie mówiąc o większej możliwości uszkodzenia naciągniętej gumy czy otarcia nieosłoniętej felgi...

Opublikowano

Pakuj 17 i nie wydziwiaj bo póżniej będziesz żałował ...Między 15 a 17 nie ma szalonej różnicy i na takim rozmiarze spokojnie da się śmigać po naszych pseudo-drogach.Do 17-ki najlepiej jest wrzucić tak jak piszą koledzy 225/45 ponieważ jest to optymalny zamiennik dla fabrycznego zestawu 195/65/15.Odnośnie obcierania jeśli bedzię odpowiednie ET nic się nie będzie działo i będzie cacy,bez żadnych dystansów.Ponadto 17-ka bez gleby nie wygląda tak dramatycznie i auto stoi ok ,nie ma akcji wyżej/niżej przód.Ja przetestowałem fele od 15 do 18 i dopiero przy największych potrzebna była gleba ale także dylematy co ja najlepszego zrobiłem ....PZDR

Opublikowano

Ta fela wcale tak rewelacyjnie nie wygląda na B5 - bardziej wersja S-line, moim zdaniem.

Na B7 Oniaka wygląda zajeb... (fakt 18') a na B5 też extra - Angela ma chyba teraz takie na B5, poszukaj.

felga517slinezo1.th.jpg

Opublikowano

ja mam fele oz f1 8 cali szerokie i oponki 215/45/17 i nie jest za waska felga minimalnie wystaje za felge, ale to koncowka opon wiec beda juz 225

Opublikowano

edmondo no wlasnie nie moge sie z Toba zgodzic. Zdjecie ktore podales przedstawia fele na samochodzie kolegi TTom3k. Widzialem te fele w sobote na zywca i powiem Ci ze wlasnie wygladaja ekstra na B5. :cool:

Opublikowano

edmondo no wlasnie nie moge sie z Toba zgodzic. Zdjecie ktore podales przedstawia fele na samochodzie kolegi TTom3k. Widzialem te fele w sobote na zywca i powiem Ci ze wlasnie wygladaja ekstra na B5. :cool:

Chyba coś tu nie ten teges.

No właśnie felga, którą zapodałem na zdjęciu podoba mi się o wiele bardziej niż ta 5-ramienna z linka.