Skocz do zawartości
IGNOROWANY

B6 DIVISION

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wandej ale termostat działa bo auto dogrzewa sie do 90st.C tylko to trochę trwa i później na postaoju traci ciepło, więc wydaje mi się, że termostat jest OK!!

Ale traci ciepło czy opada wskazówka?? Bo wiesz że czujnik może wariować trochę:wink: Ale w sumie karton nie zaszkodzi chyba:decayed:

• Odpowiedzi 86 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• jozek726

5807

• Wandej

4734

• wladi

3818

• kaju

3324

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam nowy termostat i czujnik temp - zakupione w serwisie Audi żeby nie było i gdy stoje na światłach lub na parkingu wskazówka leci w dół, po czym znowu jak jadę osiąga 90st. Pytałem różnych zaufanych mechaników w tym głównego mechanika Audi w Noma2 i przy minusowych temp i włączonym grzaniu tak ma być.

Opublikowano

Ja tez mam to samo z temperatura w swoim aucie , tez na postoju temp. leci w dol po czym po ruszeniu osiaga 90stopni , juz wlasnie sie mialem sie pytac czy tak ma byc ale inni napisali juz o tym samym tak wiec jestem spokojny.

Co do kartonu to ja kazdej zimy zaslaniam chlodnice i to tak 3/4 , nic sie zlego nie dzieje a przy zaslepionym EGR zawsze ten karton pomoze szybciej sie nagrzac.

Opublikowano

Najwięcej "ciepłożerny" jest klimatronic wysoko ustawiony np. 27-28st. i wysokich biegach wentylatora.

Ja w zime ustawiam 2-3 kreski i temp 21-22st. i nie używam ECON bo wtedy nie działa dogrzewanie dodatkowe.

Opublikowano

Potwierdzam to co kolega wyzej napisal , czesto gesto musze marznac gdy czekam az silniczek sie dogrzeje do 90 stopni a robie jakas krotka trase po miescie , wtedy tez klimatronik tez aby tylko dmuchal i max 21stopni bo inaczej do usranej smierci silnik sie nagrzewa.

Mowie tu tylko o jezdzie po miescie bo w trasie jest ok z temperatura silnika i nagrzewaniem sie autka.

Opublikowano
Najwięcej "ciepłożerny" jest klimatronic wysoko ustawiony np. 27-28st. i wysokich biegach wentylatora.

Ja w zime ustawiam 2-3 kreski i temp 21-22st. i nie używam ECON bo wtedy nie działa dogrzewanie dodatkowe.

A na czym polega dogrzewanie dodatkowe?

Opublikowano
Ja tez mam to samo z temperatura w swoim aucie , tez na postoju temp. leci w dol po czym po ruszeniu osiaga 90stopni , juz wlasnie sie mialem sie pytac czy tak ma byc ale inni napisali juz o tym samym tak wiec jestem spokojny.

Co do kartonu to ja kazdej zimy zaslaniam chlodnice i to tak 3/4 , nic sie zlego nie dzieje a przy zaslepionym EGR zawsze ten karton pomoze szybciej sie nagrzac.

a powiedz jeszcze co do egra, to duzo dłużej się nagerzewa?

Opublikowano

a ty masz diesla czy benzin?

W TDI jest dodatkowa elektryczna nagrzewnica, która załącza się poniżej temp otoczenia 5st C

http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-elektryczna-nagrzewnica-99896/

W przypadku TDI i fabrycznego webasto nie ma tej nagrzewnicy a rolę dogrzewacza pełni piecyk

Opublikowano

a ty masz diesla czy benzin?

W TDI jest dodatkowa elektryczna nagrzewnica, która załącza się poniżej temp otoczenia 5st C

http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-elektryczna-nagrzewnica-99896/

W przypadku TDI i fabrycznego webasto nie ma tej nagrzewnicy a rolę dogrzewacza pełni piecyk

Benzin:wink: U mnie działa dobrze tylko tak pytam jak to rozwiązane jest i zaciekawiło mnie że przy ECON nie działa bo ja mam cały czas odpalone ECON w zimę:wink:

Opublikowano

Artur a teraz jak się powinno jeździć jeżeli chodzi o econ? Lampka ma się świecić czy nie?
Opublikowano

Artur a teraz jak się powinno jeździć jeżeli chodzi o econ? Lampka ma się świecić czy nie?

Włodek przy załączonym ECON (włączona lampka) nie działa dodatkowe dogrzewanie, więc nagrzewanie kabiny i płynu trwa o wiele dłużej.

Ja w ogóle nie używam tego przycisku przez cały rok.

Opublikowano

Włodek przy załączonym ECON (włączona lampka) nie działa dodatkowe dogrzewanie, więc nagrzewanie kabiny i płynu trwa o wiele dłużej.

Ale czyli jak lampka się nie pali to tak jakby klima była włączona tak? I mówisz że tak najlepiej jeździć?
Opublikowano

ale cały rok z włączoną klimą Turzol jeździsz?

Opublikowano

Ale czyli jak lampka się nie pali to tak jakby klima była włączona tak? I mówisz że tak najlepiej jeździć?

Bez econ działa klima, ale tylko do temp +5st C, ponizej tego załącza sie elektr.nagrzewnica

Opublikowano

Szuka moze ktos Recaro B7 ?

Grzana tylna kanapa, pamieci, boczki bose, schowki itp itd.?:wink:

Jak cos to mi zalegaja:decayed:

Opublikowano

Bez econ działa klima, ale tylko do temp +5st C, ponizej tego załącza sie elektr.nagrzewnica

No i gucio znowu człowiek mądrzejszy czyli będę jeździł na włączonej klimie:wink:
Opublikowano

Pany q..a, ale takie rzeczy to stoją jak byk w instrukcji samochodu. Wiem, że 90% olewa ich czytanie ja w sumie też, ale akurat do A4 przeczytałem 2 razy od dechy do dechy :)

Opublikowano
Pany q..a, ale takie rzeczy to stoją jak byk w instrukcji samochodu. Wiem, że 90% olewa ich czytanie ja w sumie też, ale akurat do A4 przeczytałem 2 razy od dechy do dechy :)

Trzeba mieć po Polsku:decayed:

Opublikowano

Ja tez jezdze caly rok na wlaczonej klimie , wkoncu ktos to wymyslil i zainstalowal w naszych autkach. Nie raz slyszalem ze to wtedy auto zlopie paliwo itp. ale jak mnie stac na takie auto to raczej nie bede narzekal jak spali jednego litra wachy wiecej na 100km.Co do zaslepionego EGRu to tak w zimne dni powiedzmy 4-5stopni na zewnatrz i jadac nawet w dluzsza trase ale dbajac o silniczek i nie przekraczajac 2000rpm (zanim osiagnie temp. 90 stopni ) to dosc dlugo sie nagrzewa silnik.w cieplejsze pory roku to nawet tego nie zauwazam , ze silnik sie dluzej nagrzew bo trwa to dosc krotko i pochwili jest skwar pod maska ale taki okres jak teraz lub -15 lub -20 stopni oj to troche trwa.