Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj oby :) bo na poprzednim nieźle postudiowałem mechanikę :) a teraz chcę już po prostu podróżować bez skrzynki z narzędziami i bańki oleju w bagażniku :) 

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To w b7 alt zostało poprawione?

Opublikowano

Podobno tak, ale wg mnie serwis long life go zabija, pewnie olej będą brały tylko 0.5 na 1000 a nie 1l

Opublikowano

0.5l to i tak nie mało. Miałem audi 80 b4 z 2.0 abk i oleju nie brał wcale.

Opublikowano

Ja mam taką teorię, że do 2002 podzespoły w silniku były jakiejś gorszej jakości i się po prostu zużyły... z tego co zauważyłem osoby z silnikami po 2002 nie piszą o zużyciu oleju... ale to tylko hipoteza, której w żaden sposób nie potwierdzę. dziś mam przejechane już 700 km i jest spokój - stan cały czas tak jak wlano. Dla mnie to diametralna zmiana - wcześniej co 200 km miałem komunikat na fisie :)

Opublikowano

mój alt z 2001 też bierze mniej oleju od innych (z forum), 0.5l/1300km to tylko przy katowaniu do 4-5k rpm na mieście.
w trasie 0.5l jest po 3000km. na początku cięzko było się przyzwyczaić do dolewek, teraz to luz, jest komunikat to zaleje i jadę dalej. jeszcze tylko pół roku z alt.

wszystko chyba zależy od tego kto miał wcześniej ten samochód, jak ktoś dbał to jest w "normie", a jak ktoś lał syf za 3 euro co 20tys km to musiało coś się stać z silnikiem.

Edytowane przez tracer123

Opublikowano
mój alt z 2001 też bierze mniej oleju od innych (z forum), 0.5l/1300km to tylko przy katowaniu do 4-5k rpm na mieście.
w trasie 0.5l jest po 3000km. na początku cięzko było się przyzwyczaić do dolewek, teraz to luz, jest komunikat to zaleje i jadę dalej. jeszcze tylko pół roku z alt.

wszystko chyba zależy od tego kto miał wcześniej ten samochód, jak ktoś dbał to jest w "normie", a jak ktoś lał syf za 3 euro co 20tys km to musiało coś się stać z silnikiem.

Mój alt pierwsze 100tys zrobił na longlife z aso, później kolega 67tys a ja odkupiłem od niego. Brał do 0.5l na 800km jeżdżac w trasie szybko. Myślę że pobór oleju większy lub mniejszy to efekt temperamentu kierowcy. Zrobiłem nim ponad 110tys i robiąc trasę z prędkościami ok 200km/h obserwowałem systematycznie wzrosty poboru oleju

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ja nie oszczędzam tego silnika od 75kkm (w sierpniu będzie 3 lata jak go mam), wiem że to gruz, jak się skończy to trudno.

na początku przeganiałem go na autobanie nawet do 230km/h, teraz od 2 miesięcy alt nie widzi 5 biegu, jeżdżę po szwajcarskich miastach i cały czas jest 1,2,3 - 1,2 - 1,2,3 więc obroty powyżej 4k rpm są często. olej cały czas w normie, jak się ustabilizowało na 0.5l/1300km tak jest, a poci mi z uszczelniaczy wałka rozrządu, pluje w odmę i eżektor się poci. przebieg ma powyżej 450kkm.

w europie nie reguły co do tego silnika, podobno na rynek amerykański ALT był dobry.

Opublikowano

Nie wiem czy zauważyliście ale 95% postów o braniu oleju przez ten silnik napisali własciciele b6, nie mówcie tylko że ci z b7 wstydzili się przyznać, po prostu w b7 pobór jest minimalny i nie ma o czym pisać:)

Opublikowano

A4 b7 ma jednostkę 2.0l 16v na całkiem innym sterowniku. 2.0 alt ma 20v. Bierze olej ale dużo mniej

Opublikowano

b7 ma 2.0 20v, jest poprawiona względem wersji z b6. dziwne żeby poprawiona wersja brała tak samo olej :)

AUDI A4 B7 SEDAN 2.0 20V 131KM 2004-2008 

Opublikowano

U mnie opcja nr. 3 rozwiązania problemu brania oleju :jerk:Polecam :P  

entjq2P.jpg

Opublikowano

W sensie zamkniecie auta w garażu? :D

Opublikowano

Tak, przygarnięcie tego właściwego, banicja tego upierdliwego :D 

Opublikowano
b7 ma 2.0 20v, jest poprawiona względem wersji z b6. dziwne żeby poprawiona wersja brała tak samo olej [emoji4]

AUDI A4 B7 SEDAN 2.0 20V 131KM 2004-2008 

Miałem na myśli bardziej polecany 2.0 tfsi https://m.autocentrum.pl/dane-techniczne/audi/a4/b7/sedan/silnik-benzynowy-2.0-tfsi-200km-2004-2008/

Opublikowano

w b6 też montowali te poprawione 2.0 tyle, że wersje wolnossącą  ale zarówno wolnossąca wersja jak i doładowana chleje olej tak samo jak ALT. W sumie chyba od ALTów się zaczęło i do dziś Audi ma problem z benzynowymi silnikami. 

@tracer123 230 km/h ALTem... rozumiem, że z górki, z wiatrem i rozpęd kilkanaście kilometrów :)

Moim zdaniem temperament kierowcy przyczynia się po prostu do szybszego zużycia tych silników, po 150 kk jak ktoś ganiał to zaczyna się powolna agonia. Audicami się super jeździ, jest wygoda i komfort ale trzeba niestety wybierać dobre silniki bo można popłynąć...

Opublikowano

15 godzin temu, Kary napisał:

@tracer123 230 km/h ALTem... rozumiem, że z górki, z wiatrem i rozpęd kilkanaście kilometrów :)

na równej autostradzie bez wiatru na oponach 195/65, nie powinno nikogo dziwić że leciałem tak przez 3 czy 5km żeby stabilnie się rozbujać.
na 225/50 przestaje "ciągnąc" przy 215km/h.

nawet jakieś wideo na yt znalazłem: 

Opublikowano

Brakuje 6 biegu żeby przy 200 wrzucić 6 i mieć 3 tys obrotów [emoji3]

Opublikowano

dlatego na jesień wjeżdża do mnie a6 c6 3.0 tdi Q z 6 biegowym tiptronikiem :D

Opublikowano

Mam taki sam plan [emoji16] tylko na acc mi najbardziej zależy i poliftowe