Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podzielę się moim stylem jazdy i żony która to porusza się autem od poniedziałku do piątku czasem ja okazjonalnie polecę do pracy raz w tygodniu 50km w obie strony. Żonka nie należy do szybkich kierowców a więc nie wali mu ile wlezie a ja nie przekraczam tych 130km ,w weekendy  przeważnie razem z nami porusza się dwójka dzieci więc i nie szalej. Jedyny problem który mi przeszkadza w moim aucie to kultura pracy i mało miejsca z tyłu , klekocze .. A tak to jest świetny pojazd. Wcześniej auto było zalewane tanim dziadostwem i były problemy a od kiedy przerzuciłem się na Motul 10w40 , po uszczelniałem silnik zaglądam raz w miesiącu gdy kontrolka się zapali pobór oleju jest na poziomie 1,5 do niecałych 2 na 10tys. uważam że to żaden problem jak na rok wydam niecałe 50zł na dolewki, Auto nie jest katowane do odcinki, szczerze to na 3 chyba z 2 razy przekroczyłem 5tys. obrotów aby zdiagnozować VCDS,em w środku ruina dekor połamany i wiecznie zasrane* uroki dzieci i mało czasu aby ogarnąć, nie sprzedał bym auta bo wiem że mam w miarę trzymającego się kupy ALTka xD ostatnio przy zmianie oleju zastosowałem filtr filtrona niby gorszy, wcześniej był mana i jakoś różnicy nie widać.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 751 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na lato to nawet 10W60 można lać :) Ja polecam Wam Valvo 5W50 :)

Opublikowano

tylko właśnie odkryłem że Valvo VR1 5w50 nie spełnia normy VW 502/505. Spełnia co prawda ACEA ale mimo wszystko zacząłem się zastanawiać czy spróbować to zalać. No i na daną chwilę jestem w kropce

Opublikowano

Panowie a ile oleju wlewacie przy wymianie? Mi z bański 5l zostało jakieś 300 ml a i tak nie nalałem go tyle aby na wskaźniku wskazywało max. Olej spuszczał się bardzo długo i do tego samochód podnosiłem z jednej strony podnośnikiem aby go więcej wyciekło. To jest normalne, że tyle go weszło? Dodam, że sprawdzałem czy nic nie wycieka śrubą ani filtrem i żadnego przecieku tam nie ma. 

Pytam się ponieważ czytałem, że powinno około 4,2l wchodzić

Opublikowano

ja wlewam 4 litry i jest prawie max.

może twój alt połyka olej na zapas :D

Opublikowano

albo poprzedni właściciel zamontował zbiornik na olej który automatycznie uzupełnia stan :D swoją drogą gdyby cośtakiego wykombinować to moglibyśmy mieć gdzieś pobór oleju,  aby wlewalibyśmy go więcej przy wymianach

Opublikowano

Musze dobrze się porozglądać za tym zbiorniczkiem :) Jednak prosiłbym o jakieś inne sugestie dotyczące tego ;) 

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś znalazł jakieś rozsadne rozwiązanie ze zmniejszeniem poboru oleju. 

Po remoncie pierścienie,zawory itp bez ruszania tlokow. cały silnik wyczyszczony nagar był.  Olej 5w40 motul . 

Pobór oleju tak jak przed remontem około 0.5 l na 1000km.  Zmiany oleju nie przewiduje jedynie na trochę tańszy total.  10W40 odpada znowu syf się zrobi.

Aż dziw ze Aso ma w d*pie tylu użytkowników malyszowek.

Nic zostane przy dolewaniu aż tak źle nie jest.  

Nie długo temat pewnie umrze albo lejesz albo sprzedajesz .

Opublikowano

zrobiłeś błąd z tymi tłokami, było trzeba je wymienić i miałbyś spokój.
z motula przejdź na taniego valvoline 5w40. jest sporo tańszy, a silnik pracuje tak samo jak na motulu.

Opublikowano

Mechanik tak zrobił . Wszystko było na wierzchu. Na jakie tłoki miałbym je wymienić? Teraz i tak nieopłaca się grzebać w silniku niestety. I tak nigdy nie ma gwarancji ze jak tłoki wymienię to przestanie olej brać  Narazie mam kupione banke totala 5w40 9000 . Może spróbuję później ten olej. 

Opublikowano

Jeżeli masz cylindry wymiarowe to albo nowe tłoki albo rowkujesz stare pod szersze pierścienie 

Opublikowano

No tak. Tylko ze juz wydałem 2 tysie. Nie stać mnie już na nic kosztownego.   Weź to rozbieraj znowu i wymieniaj to pewnie tysiak w plecy. Bez gwarancji poprawy. Teraz mi zaczął brać więcej oleju ... 0.5 starcza na niecałe 700 km . Może warto rozebrac dolot, czwornik itp. A może jest ktoś z pomorskiego kto by pomógł? Żeby zmniejszyć pobór bez jakiś kosztownych ingerencji.  Zadawalal mnie by pobór 0.5 na 2 tys km . A teraz jak tygodniowo robie do 400 km to słabo.  Chyba trzeba pomyśleć o sprzedaży. 

Opublikowano

Z tego co tu czytam to największe pobory mają roczniki 2001-2002,potem sytuacja się uspokaja 

Opublikowano

mam rocznik 2001 i jest w sumie spokój, zależnie od stylu jazdy mam pobór 0L na 1000km (autostrada), spokojna jazda na mieście 0.5L na 1300km i teraz ma ciasnych uliczkach i górach mam 0.5L na 1000km. przebieg na blacie to 250kkm, realnie ponad 400kkm.

sytuacja zależy od tego jak dbał niemiec i jak bardzo katował go na longlife, mój znajomy mechanik ma b7  z 2005 i mu też łyka 0.5 na 2000km.

ja swojego alt zostawię dziewczynie, oddam do lakiernika i ogarnie konserwacje i lakier, a sobie kupie pewnie a6c6.

Edytowane przez tracer123

Opublikowano

Najgorsze jest to że po 2008 roku nie ma normalnych silników w moim przypadku diesla nie chcę miałem i zraziłem się strasznie co z tego że miał kopa jak kużwa nie wyjeżdzałem od mechanika a benzyny to tragedia...przyjdze się zmienić markę szkoda bo fajnie się jeżdzi

Opublikowano

Po 2008 nie ma normalnych silników?  Dlaczego więc tyle ludzi wciąż jeździ autami z tych lat. W 2009 bodajże ogarneli temat olejowy pod warunkiem że nie był katowany 

Opublikowano

Z tego co własciciele tfsi piszą to raczej w połowie 2012 ogarneli te silniki,a to już duża kasa :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam jestem tutaj nowy na forum,posiadam silnik 2.0 ALT ale w A6 C5 z 2004 avant manual ,przebieg obecnie 251 tys km 100% prawdziwy ,sprowadzony z Danii w maju tego roku,zrobiłem nią od momentu zakupu przy przebiegu 247 tys ponad 4 tys km ,oczywiście na początku od razu wymiana oleju na Motul 5w40 i filtrów ,zauważyłem że od wymiany po 4 tys km poziom mam cały czas na max ,więc chyba mój silnik jest w dobrej kondycji :) dodam że od 3 tys km jest założony gaz BRC i nic jeszcze nie musiałem dolewać,zauważyłem jedynie że uszczelka kapy zaworowej zaczyna sie pocić i czeka mnie wymiana a tak poza tym wycieków oleju nie zauważyłem

Opublikowano

I to potwierdza że alt nie lubi ostrej jazdy. Ludzie w Danii jeżdżą bardzo delikatnie, przepisowo czyli wolno. Autostrada 110-130, drogi miedzymiastowe 80

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

po wymianie silnika czas na mały raport. Zrobiłem 5.5 tyś km na nowym silniku, przy 5.2 tys km pojawił się komunikat MIN OIL - dolałem 500 ml i stan max - czyli można podejrzewać, że weźmie litra ale na 10 000 czyli od wymiany do wymiany - dla mnie bardzo OK.  Jazda od spokojnej 100-120 w trasie po pałowanie na czerwnym polu.