Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie da radę, można by połączyć czwórnik do kolektora z pominięciem inżektora ale czy coś by to zmieniło poza oddzieleniem układu odpowietrzania silnika od układu hamulcowego to nie wiem. Ten inżektor ma chyba za zadanie utrzymywać podciśnienie w silniku bez efektu ssania oleju, przynajmniej tak mi się wydaje. A więc najlepiej zostawić wszystko jak jest tylko żeby wszystkie rurki były sprawne. Ew. tak jak Ci kiedyś pisałem odłączyć tę rurkę oznaczoną 2 od czwórnika i zaślepić a jednocześnie odłączyć czwórnik od dolotu i zaślepić miejsce odłączenia w dolocie. Wtedy silnik będzie się odpowietrzał w atmosferę. U mnie ta zagięta rurka idąca z inżektora do kolektora zrobiła się miękka i ją zasysa jak silnik chodzi. Muszę tam coś wykombinować ale ciężko tam wstawić zwykłą rurkę bo się tak jej nie powygina. Myślę nad jakąś twardą rurką do podciśnienia stosowaną w pneumatyce

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

znowu brniecie w slepa uliczke z tym inzektorem, pobor oleju przez niego jest minimalny

Opublikowano
znowu brniecie w slepa uliczke z tym inzektorem, pobor oleju przez niego jest minimalny

Zgadzam się. Starałem się tylko przekazać to co wydedukowałem o działaniu tej odmy, ale już też kiedyś pisałem że nie odma jest przyczyną brania oleju. Ta odma pomimo że dziwacznie wygląda zasadę działania ma taką jak w innych silnikach.

W sobotę mam w planach wymianę oleju na Mobila 5w-50.

Opublikowano

Zgadzam się. Starałem się tylko przekazać to co wydedukowałem o działaniu tej odmy, ale już też kiedyś pisałem że nie odma jest przyczyną brania oleju. Ta odma pomimo że dziwacznie wygląda zasadę działania ma taką jak w innych silnikach.

W sobotę mam w planach wymianę oleju na Mobila 5w-50.

Jaki koszt mobila?? Ja za 115zl kupilem Valvoline i tego bym Ci polecił:good:

Opublikowano
Jaki koszt mobila?? Ja za 115zl kupilem Valvoline i tego bym Ci polecił:good:

Ja kupiłem 4l za 110PLN.

Opublikowano

Z tego co się pytałem 125zł za 4l. Oczywiście od razu kupię dodatkowy literek:decayed: Cena ceną, moge dać i 200zł i więcej jeśli to by pomogło:kox:

Zanim wymienię, jeszcze raz dla lepszego samopoczucia zapytam, żadnych zmian na gorsze - stuki, terkoty itp nie zaobserwowaliście po zmianie na 5w-50?

Opublikowano
Z tego co się pytałem 125zł za 4l. Oczywiście od razu kupię dodatkowy literek:decayed: Cena ceną, moge dać i 200zł i więcej jeśli to by pomogło:kox:

Zanim wymienię, jeszcze raz dla lepszego samopoczucia zapytam, żadnych zmian na gorsze - stuki, terkoty itp nie zaobserwowaliście po zmianie na 5w-50?

Ja nic nie zaobserwowałem, jak na razie mam wrażenie, że wciąga mniej.

Myślę, że też można podejść do tego w ten sposób, że kupujesz w miarę najtańszy, skoro i tak trzeba wlewać.

P.S. Mi jest ciężko sprawdzić tę teorię (multitronic), ale podobno przy hamowaniu silnikiem w tłokach tworzy się ciśnienie i wysysa olej spod tłoka - szczególnie z dużych prędkości. Może zauważyliście jakąś taką prawidłowość?

Opublikowano
P.S. Mi jest ciężko sprawdzić tę teorię (multitronic), ale podobno przy hamowaniu silnikiem w tłokach tworzy się ciśnienie i wysysa olej spod tłoka - szczególnie z dużych prędkości. Może zauważyliście jakąś taką prawidłowość?

Mniej więcej tak to działa, ale żeby dokładniej sprawdzić ile wciągnie to trzeba by chyba przejechać z 500km hamując silnikiem:decayed: Tak czy inaczej jeśli pierścienie są sprawne nawet wtedy nie powinno wciągać oleju.

Opublikowano

Ja zalałem millers XFS 5w50 5 L za 165 zł. Samochód jeździł przedtem na 10w40 Total quartz 7000. Żadnych zmian na gorsze jak na razie nie zaobserwowałem. Niedługo jadę w dłuższą trasę i zobacze czy coś wypije.

Opublikowano

mój pracownik skutecznie poradził sobie ze znikającym olejem w swoim ALT :decayed:.

.......wymienił go na AMB bo mówi że nie stać go na lanie takiej ilości oleju :decayed:

Opublikowano

sprzedał samochód ? :grin: Ile dał za swapa na AMB ? Napisz mi proszę na PW.

---------- Post added at 15:21 ---------- Previous post was at 15:20 ----------

ja też myśle nad swapem.

sorry za OT

Opublikowano

dobre :polew:

Opublikowano

jak będzie wiadomo ile SWAP dajcie znać :)

Opublikowano
Pewnie da radę, można by połączyć czwórnik do kolektora z pominięciem inżektora ale czy coś by to zmieniło poza oddzieleniem układu odpowietrzania silnika od układu hamulcowego to nie wiem. Ten inżektor ma chyba za zadanie utrzymywać podciśnienie w silniku bez efektu ssania oleju, przynajmniej tak mi się wydaje. A więc najlepiej zostawić wszystko jak jest tylko żeby wszystkie rurki były sprawne. Ew. tak jak Ci kiedyś pisałem odłączyć tę rurkę oznaczoną 2 od czwórnika i zaślepić a jednocześnie odłączyć czwórnik od dolotu i zaślepić miejsce odłączenia w dolocie. Wtedy silnik będzie się odpowietrzał w atmosferę. U mnie ta zagięta rurka idąca z inżektora do kolektora zrobiła się miękka i ją zasysa jak silnik chodzi. Muszę tam coś wykombinować ale ciężko tam wstawić zwykłą rurkę bo się tak jej nie powygina. Myślę nad jakąś twardą rurką do podciśnienia stosowaną w pneumatyce

Ja u siebie tom mięntkom rurkie-wężyk po pierwsze wymieniłem na nowy wężyk zbrojony.A po drugie to zrobiłem go od razu dłuższego i podłączyłem w miejsce po czwórniku do dolotu;)) ,Owijając oczywiście luz pociętym gumowym wężem i skręcając opaską.Jeżdże tak już długo i hamulce normalnie działają.Odma ma wolny wydech i też sobie to chwalę bo nie chciałbym wrócić do brania z przed moda.Bierzę połowę tego co wcześniej,ale i tak w k*rwe za dużo.Mój ma centralnie przedmuchy,sapie odmą i wk*rwia mnie to ciśnienie z pod korka.

Z tym hamowaniem silnikiem trochę prawdy jest,bo dawno pisałem,że po hamowaniu i redukcji po przyciśnięciu gazu w lusterku pojawia się niebieściutka chmurka.Robiąc to samo tylko jadąc wcześniej na luzie chmury nie ma.

Co do tematu że na 4 remonty 2 wracają do brania,to mi się wydaje że ludzie z 2 niby naprawionych opierd*lili padaczki i nawet nie wspominają tego tematu.Prawdy dowiemy się jedynie po jakimś komisyjnym remoncie gdzie zbierze się kilku mundroli i rozkminią w trakcie sekcji zwłok o co kaman w tym zajebiaszczuym silniku.Może ktoś doktorat na tym zrobi;)

Bo z serwusu-tyfusu audi-vw niczego mądrego się nie dowiemy,tajne przez poufne,czytaj h*j nas obchodzą jakieś stare padaczki po gwarancji.

Opublikowano

Koledzy ja już mam problem z głowy. Wczoraj udało mi się sprzedać tą padlinę. Miał ktoś z Was kontakt z 1.8T 150 KM w Audi, jadę jutro A6 z takim silnikiem oglądać, przebieg niecałe 160000km. Pełen serwis.

Opublikowano

umnie też ciągnie olej.... samochód byl sprowadzony z cholandi tam mechanicy wogle wypie..yli odme tylko kawałek węża gumowego siedziało.wtedy żar 1l na 500 km wstawiłem odme to 1l na 1200 km a ma 113 tyś przebiegu przebieg ałtentyk to jusz potwierdzone .ja myśle że niema co kombinować te silniki żarly olej i tak musi chyba być jedynie można sprubować od trujnika puścić wąsz po silniku w duł do niczego nie podlączając wtedy nie będze twożyć się podciśnieni kture wciąga olej w dolot bo na 100 % tam znika to tylko mój zamysł reszta rozwiązań raczej niezda egzaminu jak czytałem forum z czasem te sposoby skończą się rozszczelnieniem silnika pewnie nie jeden niemiec myślał jak poprawić wadę konstrukcyjną odpowietszenia komory silnika i nic nie wymyślił pewnie za drogo każde auto poprawić, zalecany olej to mobil 5-30 cena kosmos 60 1l. prubowalem castrol i jesze więcej zżerał chodzi tu o lepkość oleju .. nie myślałem że będe lał olej do samochodu jak paliwo w sumie silnik faine chodzi tylko ten sprzęt dla dzianych gości w 2 miejscach trzeba tankować paliwo + olej...pozdro

Opublikowano

przywieźliśmy anglika 1,8t i zapytał czy nie rozliczyli byśmy się... no głupio by było zeby nie...

No i ma 1,8t, sam sobie to robił, części mamy pod dostatkiem więc ciężko mi powiedzieć o kosztach :decayed: ale w końcu jest zadowolony z B6

Opublikowano
przywieźliśmy anglika 1,8t i zapytał czy nie rozliczyli byśmy się... no głupio by było zeby nie...

No i ma 1,8t, sam sobie to robił, części mamy pod dostatkiem więc ciężko mi powiedzieć o kosztach :decayed: ale w końcu jest zadowolony z B6

Jak się wkur..... to tak zrobie

Opublikowano

jak policzysz olej co dolewasz, swój sprzedasz to koszty znów nie będą takie duże :hi:

Opublikowano

alt to totalny nie wypał i każdy o tym wie. żre olej i tego nie da się naprawić.