Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy czy ktoś może lał 10w60 valvoline ? myślę jaki olej kupić bo ten o którym pisał Wandej 5w50 to syntetyk, ja mam zalany teraz moblila 10w40 półsyntetyk, chyba nie powinno się przechodzić z pół na syntetyka. Czy lepiej kupić motula 10w40 czy 10w60 valvoline półsyntetyki

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nic się nie stanie jeśli zmienisz z pół na pełny syntetyk. Też tak zrobiłem i na razie żadnych problemów.

Opublikowano
Nic się nie stanie jeśli zmienisz z pół na pełny syntetyk. Też tak zrobiłem i na razie żadnych problemów.

A ile tak przejechałeś?

Opublikowano

na razie 1000 km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

a wiecie może czy ten problem z braniem oleju występuje w B72.0?

a może ktoś wśród nas ma b7 2.0 i się wypowie na ten temat, bo tu piszecie tylko o B6.

Opublikowano

generalnie oba silniki coś tam biorą :wink:

Opublikowano
Witam

a może ktoś wśród nas ma b7 2.0 i się wypowie na ten temat, bo tu piszecie tylko o B6.

Jeśli siedzi tam ALT to też bedzie pobierał:wink: Chociaż ja zapomniałem o tym problemie bo już 2 miesiące kontrolki nie widziałem:decayed: Także jak doleje 1l na 10tyś to już źle nie bedzię:kox:

Opublikowano

Witam! Mam ten sam problem z olejem. Czy wymienił ktoś same gumki na zaworach i to nic nie pomogło?

Opublikowano

Wracając do rozkminki o oleju, ostatnio przyjżałem się dokładniej swojej książce serwisowej i odkryłem, że przez pierwsze lata był wlewany Mobil 1 5W50 (Szewczyk), a dopiero przy zmianie serwisu na Rowiński, zmienił się też olej - Castrol 5W30.

Ciekawe, czy wtedy też zaczęły się problemy...

Opublikowano
Witam! Mam ten sam problem z olejem. Czy wymienił ktoś same gumki na zaworach i to nic nie pomogło?

ja wymieniałem przy okazji bo stare były bardzo twarde po wymianie nie ma jakiejś szczegółnej różnicy

Opublikowano
Witam

Z tego co widzę to ALT był kładziony do 06/2008r

Kto ma A4 z ALT 2005-2008r ?

Opublikowano

Wczoraj w trasie zapalila mi się kontrolka od oleju:thumbdown: Wynik: 3870km bez dolewki:banan: Dolalalem 400ml :wink::dancing:

Opublikowano

Czyli ile spadło zużycie oleju na 5W-50? Ja też mam od niedawna zalany mobil 5W-50 ale na razie zrobiłem niecały 1000. Po 700 sprawdzałem ubyło jakby mniej niż na 5W-40. Dociągnę do jakichś 1500 i wtedy sprawdzę, na razie się boję, wolę żyć optymizmem:decayed:

Wandej, ostatnio pisałeś że po 3tys miałeś 3/4 stanu. To jak to się stało że przy 3870 zapaliła się kontrolka? Rozumiem że przez 870km wciągnął 3/4 stanu??

Opublikowano
Czyli ile spadło zużycie oleju na 5W-50? Ja też mam od niedawna zalany mobil 5W-50 ale na razie zrobiłem niecały 1000. Po 700 sprawdzałem ubyło jakby mniej niż na 5W-40. Dociągnę do jakichś 1500 i wtedy sprawdzę, na razie się boję, wolę żyć optymizmem:decayed:

Wandej, ostatnio pisałeś że po 3tys miałeś 3/4 stanu. To jak to się stało że przy 3870 zapaliła się kontrolka? Rozumiem że przez 870km wciągnął 3/4 stanu??

W ogóle jakoś dziwnie mi teraz wskazuje:kwasny: zapalilo się minimum a na bagnecie jeszcze jakieś 1/4 miarki. Ale myślę że to przez rurkę bagnetu którą wymieniałem bo mi pękła i chyba nie jest dopasowana idealnie wysokość:thumbdown:

Opublikowano

Niedawno też kupowałem tą rurkę w serwisie ale jej jeszcze nie założyłem bo ta którą mam, nieoryginalna założona przez mechanika poza brakiem loga jest taka sama. 1/4 miarki to jakieś 2-3 kreski na bagnecie? W sumie też czasem schodzi mi do tych 2-3 kresek ale kontrolka o niskim stanie mi nie wyskakuje. Tylko raz mi wyskoczyła, jak po zakupie wracałem do domu ale wtedy to musiałem dolać 1 litr i dopiero była połowa bagnetu.

Opublikowano
Niedawno też kupowałem tą rurkę w serwisie ale jej jeszcze nie założyłem bo ta którą mam, nieoryginalna założona przez mechanika poza brakiem loga jest taka sama. 1/4 miarki to jakieś 2-3 kreski na bagnecie? W sumie też czasem schodzi mi do tych 2-3 kresek ale kontrolka o niskim stanie mi nie wyskakuje. Tylko raz mi wyskoczyła, jak po zakupie wracałem do domu ale wtedy to musiałem dolać 1 litr i dopiero była połowa bagnetu.

U mnie nie ma kresek tylko jest taka chropowata powierzchnia :mysli: Teraz z tą nową rurką to takie strzelanie troche ale wychodzi na to że jest o jakieś 4mm krótsza od ori:wink:

Opublikowano

Bagnetów jest kilka rodzai. Ja mam taki z końcówką H czyli czarny. Z początku mnie drażnił ale tyle razy już go wyciągałem że się przyzwyczaiłem:decayed: Rurkę na ori będę wymieniał przy okazji wymiany oringu przy chłodnicy oleju bo gdzieś tam mi kapie olej. Oringi też już kupiłem w aso ale żeby je wymienić trzeba ściągać kolektor bo nie ma dostępu. Mam nadzieję że po naprawie zużycie oleju spadnie o kolejne 50ml na 1000km

Nie wiem tylko dlaczego wiele osób pisze o kontrolce oil min jak jeszcze na bagnecie nie ma minimum. Może gdzieś trzeba zrobić jakąś adaptację czujnika poziomu oleju? W VAGu wchodząc w instrumenty i bloki 4-6 jest tam coś jakby związane z poziomem oleju, może to jakiś trop?

Opublikowano

Przez 15tys dolałem 4L 10W40 czyli wyszło 0,375ml na 1tys km :-)

Opublikowano
Przez 15tys dolałem 4L 10W40 czyli wyszło 0,375ml na 1tys km :-)

:facepalm:

Opublikowano

Kufa jak na ałdi to b.dobry wynik ;))))