Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi serwisie powiedzieli że akcje serwisową miałem a cewki mam czerwone :P

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Myslicie ze pomoglo by to w alz ?

Uszczelniacze nie pomogly

Opublikowano

przecież b6 jest ładniejsza od b7:wink:.

Opublikowano

Mi się wydaje że są takie same :P

B8 jest już zupełnie inna i mi się podoba ale trochę na na mój portfel w tym momencie :)

Opublikowano

Same uszczelniacze rzadko kiedy pomogą.Trzeba sprawdzić prowadnice zaworów a najlepiej zrobić całą głowicę żeby to miało sens, w innym wypadku przez wyrobione prowadnice zaworów uszkodzeniu ulegną uszczelniacze i robota zaczyna sie od nowa.

Opublikowano

Pany mieliście tak czasem że podczas jazdy i wciśniętym pedale w podłodze auto szarpnęło tak p[rzy 5tyś obrotów? Nie wiem co tej mojej jest bo ją coś gryzie:facepalm: Cewki może?

Opublikowano
Pany mieliście tak czasem że podczas jazdy i wciśniętym pedale w podłodze auto szarpnęło tak p[rzy 5tyś obrotów? Nie wiem co tej mojej jest bo ją coś gryzie:facepalm: Cewki może?

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę :kox: , ale gdzieś czytałem na forum albo od kogoś dostałem PW jak miałem problemy z poszarpywaniem w swoim ALcie żeby sprawdzić cewki w ten sposób: na wysokim biegu i najlepiej na wzniesieniu tak żeby silnik pracował pod większym obciążeniem dać mu w piz.ę i jak będzie szarpać to "na bank cewki" :decayed:

Jak coś poknociłem to sorki; postaram się jeszcze znaleźć tego posta i wkleić go tutaj

---------- Post dopisany at 18:49 ---------- Poprzedni post napisany at 18:26 ----------

Wandej looknij na posta 1703 na str. 69; jest to odpowiedź kolegi Horas91 na mojego posta i tam pisze o tych cewkach

Opublikowano

Panowie tak piszemy o spalaniu oleju przez silniki alt a nikt nie pisal czy mu dymi ,bo u mnieto spalanie jest na poziomie 0,5 litra na 1500 km czyli mysle ze w normie jak na alt , mi to zwisa raz na miesiàc mozna dolac tylko problem w tym ze mi kopci jak jest zimny , jak sie nagrzeje to jest prawie ok .A jak jest u was z tym dymieniem , bo ten olej musi sie gdzies podziac.,.?

Opublikowano

Dziwne jest właśnie to że mój ALT też nie dymił mimo że brał 1L/1000km. Owszem puścił niebieskiego dyma, ale wtedy jak pedał gazu wcisnąłem do oporu i przekroczyłem 4500 obr./min. Dość mocno dymił na biało ale wyglądało to tak jak para wodna i było w zimie więc nie wiem do końca czy to ze względu na pobór oleju czy po prostu ze względu na różnicę temperatur. Auto które bierze olej zawsze kojarzyło mi się z takim które dymi na niebiesko, ale ALT jest trochę jak Archiwum X- wiele rzeczy jest jeszcze niewyjaśnionych :wink:

Opublikowano
bo ten olej musi sie gdzies podziac.,.?

nie do końca masz rację. B8 i A5 z silnikiem 2,0T w pewnych latach potrafiły brać nawet do litra na tysiąc km co uznawane było przez ASO jako normę, a jakoś żaden z nich nawet dymka nie puścił z tego co pisali właściciele tych aut na forum.

Opublikowano

Ten komu alt bierze 1 litr oleju na 1000 km to sam się oszukuje że nie dymi.rozgrzejcie silnik panowie niech chwilę pochodzi na wolnych obrotach a potem depnijcie mu po gazie zapewne poleci niebieski dym a jak dłużej pochodzi na wolnych może też kopcic.zgadzam się tylko z tym że podczas jazdy tego kupienia praktycznie nie widać.

Opublikowano

a jak jest panowie z silnikiem 2.0 FSI bo zastanawiam sie nad podmianą tylko nie wiem czy warto???

Opublikowano

Kumpel miał 2.0 fsi w golfie 5 i jak go mocniej przegonił to 0.5 litra na 1000 km. Autko kupil roczne z przebiegiem 15000 tys km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A panowie kurcze trójnik mam mokry to się w całości wymienia czy bawić się rurkami - ogólnie to może mieć na coś wpływ ?:) z tego co pamiętam ten trójnik kawałek plastiku to jakoś po 300 zł chodzi:)

Opublikowano

Chodzi Ci o ten trójnik od odmy? Ten który wchodzi w otwór w pokrywie zaworów (na fotce zaznaczyłem na czerwono)?

Audi_a4_b6_110_tr_jnik_odmy.jpg

Opublikowano

Zasadniczo to nie trójnik a czwórnik :wink:

Nie jest jakoś specjalnie drogi - nie mam w tej chwili przy sobie numeru części (ani ETKI), ale kosztuje coś ok. 70PLN.

Opublikowano

http://s23.postimg.org/4crbvgjsr/DSC_1459.jpg

Strzałeczka i bużka :) o to chodzi :P ponoć w aso 270 tak coś mi się obiło o uszy

Opublikowano
Zasadniczo to nie trójnik a czwórnik :wink:

Nie jest jakoś specjalnie drogi - nie mam w tej chwili przy sobie numeru części (ani ETKI), ale kosztuje coś ok. 70PLN.

Zgadza się; jest to czwórnik. Wygląda jak trójnik ponieważ trzy główne wyjścia maja dużo większą średnicę niż czwarte, poza tym to czwarte jest jakby od spodu i nie rzuca się tak w oczy :wink:

---------- Post dopisany at 17:24 ---------- Poprzedni post napisany at 17:17 ----------

http://s23.postimg.org/4crbvgjsr/DSC_1459.jpg

Strzałeczka i bużka :) o to chodzi :P ponoć w aso 270 tak coś mi się obiło o uszy

Mam nadzieję że mówimy cały czas o tym samym :wink: Wrzucam fotkę czwórnika o którym ja myśle oraz skan mojej faktury gdzie masz Paweł cenkę oraz numer ETKI

Faktura_Auto_Rud_3_wymazane_nr_ETKI_czw_rnika.jpg

vw_audi_odma_zawor_06b103235g_2824557334.jpg

Opublikowano

No dobra ale to co pokazujesz mi na fotce twojej chyba się trochę róźni od tego co jest na mojej fotce nad strzałka ?:)

I jak dla mnie to jest trójnik bo są 3 rurki , a nie 4:P 3 otwory:P jeden po prawej drugi po lewej i jeszcze jeden z góry na zdjęciu widać :P chyba że ta 4 jest pod spodem gdzieś ale to musiałbym zobaczyć ..

Opublikowano

Właśnie jak oglądałem Twoją fotkę to przyszło mi do głowy że myślimy chyba o dwóch różnych rzeczach :wink: Ten czwórnik który jest na mojej fotce to jeden z elementów odmy, natomiast ten który jest na Twojej to wygląda jakby miał coś wspólnego z chłodziwem; muszę polookać u siebie pod maską. Ten trójnik jest jakoś mocno mokry, leje się z niego czy tylko gdzieś sączy i trójnik jest spocony. Może któraś z opasek puszcza?:eusathink: