slepy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Rozbieganie silnika :gwizdanie:, nie wiem jak to wygląda w samochodach, ale w koparkach, trzeba odciąć paliwo i zdupcać jak najszybciej , niezła lipa z tym jest
kubson Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Rozbieganie silnika :gwizdanie:, nie wiem jak to wygląda w samochodach, ale w koparkach, trzeba odciąć paliwo i zdupcać jak najszybciej , niezła lipa z tym jest W silnikach z turbo odcięcie paliwa nic nie da. Silnik będzie chodził do momentu wyplucia całego oleju z silnika lub zdławienia go.
majkel_majki Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Dokładnie, byłem świadkiem czegoś takiego w warsztacie. Poszło turbo w megane dci, silnik moment dostał obrotów i wył jak benzynowy, zadymił cała halę w pół minuty. Jeden gościu podleciał, wyjął kluczyk ze stacyjki, nie i zgasł panika, dopiero drugi się znalazł przytomny wrzucił bieg i go zdławił. Tak jak przedmówcy pisali jeżeli nie zdławimy silnika to są 2 możliwości: albo się zatrze z braku oleju, albo wywali korby.
jarko Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Muj kuzyn tak załatwił golfa jedynke 1.6d...a mam pytanko jakim motorom w naszych autach to najbardziej grozi? A to silnik bez turbiny... To jak się ma ten wywód z linka wyżej cytowany że niby wolnossaki są wolne od tego przypadku... Ja równiez miałem taką akcję, w facie ducato z silnikiem 1.9D również bez turba... Wyjęcie kluczyka, odpięcie klem nic nie dało, silnik się wkręcił na max. obroty i tak śmigał aż wszystkie płyny wypalił po czym zgasł... A ja uciekłem do lasu, z obawy że mi to zaraz wybuchnie
Musashi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 stary numer, mielismy na forum juz takich "szczesliwcow" sa dwie mozliwosci- jedna sprzeglo piaty lub szosty bieg i do przodu, po ruszeniu natychmiast auto zahamowac. druga zakac dolot trudniejsza sprawa technicznie, poniewaz doplyw powietrza jest realizowany z reguly nie tylko rura ssaca z przodu ale i dodatkową z nadkola. pozatym trzeba uwazac zeby czegosc nie wciaglo... klapa gaszaca nie pomoze, poniewaz dziala tylko przez moment po wylaczeniu zaplonu. zanim sie pojawi opisana sytuacja , silnik duzo wczesniej ostrzega dymiac blekitnymi spalinami oraz sporym zuzyciem oleju.
jarko Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 zanim sie pojawi opisana sytuacja , silnik duzo wczesniej ostrzega dymiac blekitnymi spalinami oraz sporym zuzyciem oleju. Dodam jeszcze spadek mocy...
Musashi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 silniki wolnossace moga rowniez w podobny sposob sie zachowywac w przypadku pekniecia pierscienia zgarniajacego, kanalu olejowego glowicy lub bloku. [br]Dopisany: 12 Grudzień 2010, 17:27_________________________________________________ zanim sie pojawi opisana sytuacja , silnik duzo wczesniej ostrzega dymiac blekitnymi spalinami oraz sporym zuzyciem oleju. Dodam jeszcze spadek mocy... z tym spadkiem mocy roznie bywa. najbardziej narazone sa silniki po chipie, gdzie turbiny pracuja pod wiekszym obciazeniem
Bertoni Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 no właśnie muj kuzyn miał to bez turba....co w takim przypadku jest przyczyną?(to było jakieś 10lat temu co pamiętam to mechanik coś o zbyt dużym zagrzaniu silnika wspomiał )
Musashi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 i bym zapomnial w silnikach z mechaniczna pompa wtryskowa, moze sie zdarzyc podobna systuacja w przypadku uszkodzenia ogranicznika obrotow pompy.[br]Dopisany: 12 Grudzień 2010, 17:30_________________________________________________BTW nie ma co panikowac, trzeba lac dobry olej,nie przeciazac silnikow przed osiagnieciem temperatury znamionowej. i od czasu do czasu zainteresowac sie co wydobywa sie z rury wydechowej
Armi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 U mnie było jeszcze inaczej, najprawdopodobniej zamarznięta odma. Zniknął olej więc dolałem. Przejechałem może z 5km i zonk. Olej się pojawił. Wywaliło mi jakiś przewód i chyba dzięki temu nie zatarł się silnik (olej bardzo szybko się skończył). Silnik i turbina całe ale strachu się najadłem
Gregg4 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Moj mechnik opowiadal mi kiedys podobna (smieszna) sytuacje, ktora zdarzyla sie przed jego warsztatem. Z tym ze powod byl calkiem inny, a mianowicie pewnemu kierowcy zapalila sie konrolka cisnienia oleju, wiec podjechal na stacje, podniosl maske, odkrecil korek wlewu oleju i widzi ze tam sucho, wiec kupil 5l oleju i wlal pod korek Od stacji ujechal moze ze 100m i zatrzymal sie jak mu silnik rozsadzilo... Slyszac ta historie i czytajac o zjawisku wzrostu poziomu oleju w silnikach z DPF, zastanawiam sie czy jest taka mozliwosc ze wzrosnie go do takiego poziomu ze zostanie zassany do cylindrow i bedziemy mieli efekt jak z tym filmiku?
czaki22 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 a jak to bmw zgasił ? z filmu ? moze samo juz zgasło
H_S_B Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 a jak to bmw zgasił ? z filmu ? moze samo juz zgasło nie wygląda to na zgaszenie poprzez zduszenie bo szarpnięcie by było. A tam obroty normalnie spadły.. Obym nigdy nie doświadczył takiej sytuacji. PS Kobieta złości się na mnie jak nie pozwalam jej wysiadać po trasie i musi ze mną czekać na zgaszenie potwora
virus Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgasił normalnie tylko powoli puszczał sprzęgło, kiedyś gasiłem tak paska
dziuniek 79 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 ja miałem podobny problem u siebie obroty silnika były na maksa a nie moglem zgasić silnika a nic nie działało po prostu wbiłem piaty bieg i zgasł przez chwile była panika :gwizdanie: a zesrał się nastawnik od pompy wtryskowej
IDUAL Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Mam nadzieje że mnie to nie spotka szkoda autka normalnie masakra nie wiedziałem że takie coś może się wydażyć. Ale fakrycznie powinni go byli zdusić na piątym biegu MASAKRA
SotoM Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 lipę będzie miała osoba z automatyczna skrzynia biegów... automata nie zdusisz... kompletna d*pa...
IDUAL Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jak sie ma automat to targać na żywca rure dolotową do kolektora wdechowego jedyna rada.
Rekomendowane odpowiedzi