Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniam olej co 10 tys. km i nie dolewam ani grama... Ubywa może z 0,5 litra.

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 782 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

norma jest 1l/1000km wg instrukcji serwisowej.

jak bierze 1l /10 000km to jest nic.

Opublikowano

turbiny, nie ma kto do sprzedania przepustnicy AEB?

---------- Post dopisany at 19:36 ---------- Poprzedni post napisany at 19:36 ----------

dokładnie ostatnio też to wyczytałem w książce 1l/1000km

---------- Post dopisany at 19:36 ---------- Poprzedni post napisany at 19:36 ----------

dokładnie ostatnio też to wyczytałem w książce 1l/1000km

Opublikowano
Panowie to jak to jest z tymi dużymi turbinami w 1.8t wzdłużnym? Warto pakować się większe turbo z nowym kolektorem? Koszty nie są małe, auto ma już prawie 10lat i zastanawiam się czy to w ogóle jest opłacalne. K04 raczej nie spełni moich oczekiwań, dlatego myślę o TD04 z Volvo, TD05 z Evo albo o Garrecie. Widziałem że kilka osób jeździ na GT eleminatorach i wszystko wyglądało ok. Znowu troche boje sie customowej turbiny wraz z kolektorem. Wiem że ludzie to pakują i jeżdzą, ale takie grubsze dłubanie niesie za sobą większe ryzyko że coś po drodze się wysra. Biore też pod uwagę sprzedaż auta i zakup czegoś mocniejszego, choć to wersja ostateczna.

Gdzie można w polsce kupić eliminatora pasującego P&P do 1.8 wzdłużnego?

A może to: www.performance.k64.pl SKLEP k64.pl - turbiny gt35 repliki , zawory wastegate blow off , mbc www.garage.pl

Chinole i ponoć sprawdzone... Co prawda bez kolektora się nie obejdzie.

Dużo jest kombinacji z tymi suszarkami TD04 i TD05?

Opublikowano

pod td04/05 nie kupisz kolektora, trzeba spawać, 1000zł+

ale gra warta świeczki,

wg mnie najlepsze turbo do 1.8t

Opublikowano

1. Czym te turba w ogóle się różnią?

2. Jak już jest kolektor pospawany (Bakuś penie takie ogarnie) i turbo gotowe do wsadzenia, to czy ciężko jest to wszystko włożyć/podłączyć?

3. Jakie są zalety takiego TD04/05?

Opublikowano

zalety to to ze te turba sa tanie , latwe w regeneracji i prawie wieczne

Opublikowano
zalety to to ze te turba sa tanie , latwe w regeneracji i prawie wieczne

Jak faktycznie tak jest, to dlaczego jest mało projektów z tym TDkami?

Trudność ze spasowaniem wszystkiego pod wzdłużne 1.8t?

Opublikowano

trudnosci nie ma, trzeba rezac kolektor od podstaw, do kolektora rzecz jasna inne dp, tip tez inny no i fmic bo pod ori rure tez to nie podejdze

tak wiec podlicz sobie, samo turbo jest tanie, ale kolektor 1000, fmic, 1200, dp 400 i tip 400 plus samo turbo 500-600 minimum i masz niezla sume

Opublikowano

to i tak rekompensuje mocą do k03s czy k04 -15

Opublikowano

Rozumiem, dzięki.

Miałem pakować sos w K04-015, ale chyba nie będę się spieszył i powoli ogarnę sobie graty o których tutaj piszemy... A orientujesz się którą z tych suszarek wybrać? TD04, czy TD05? Cos tam widziałem, że mają jeszcze jakieś oznaczenia na końcu np TD04HL, TD05-16T itp...

Jakiej szukać???

Opublikowano

kazda ma swoja wydajnosc, sprecyzuj jaki wynik w KM chcesz osiagnac a wtedy doszukaj sie jakiej sprezarki potrzebujesz

Opublikowano

celuj w TD05HR-16G6-10.5T 01580 :decayed:

Opublikowano

zdaje się ze tu kolega ma TD04 pod maska:

http://a4-klub.pl/wykresy-modyfikacjach-projekty-modyfikowanych-aut-119/1-8t-awt-td04-hl-19t-320km-420nm-mrozo-damian-mcgiver-strojenie-turbodiesel-pl-266123/

możesz go podpytac bo nie ma za duzo info czy zdjęc z prac ;)

Opublikowano
celuj w TD05HR-16G6-10.5T 01580 :decayed:

Dlaczego?

---------- Post dopisany at 21:08 ---------- Poprzedni post napisany at 21:08 ----------

Spoko, zapytam.

Opublikowano

Dlaczego?

bo to piekne bydle z potencjalem na ~380-400KM. jedyny problem to jej dostepnosc

Opublikowano
kazda ma swoja wydajnosc, sprecyzuj jaki wynik w KM chcesz osiagnac a wtedy doszukaj sie jakiej sprezarki potrzebujesz

No tak żeby to była mocna ośka, ale z lekkim zapasem, żeby to trochę pożyło... myśle, że doładowanie 1.0 - 1.2 bara.

---------- Post dopisany at 21:29 ---------- Poprzedni post napisany at 21:26 ----------

Dlaczego?

bo to piekne bydle z potencjalem na ~380-400KM. jedyny problem to jej dostepnosc

Ło żesz kurrr... faktycznie bydle, ale do ośki to chyba zbyt dużo.

A coś co jest dostępne, tak do 260 - 300?

Opublikowano

Gt2x

Opublikowano

tez mam oske i takie turbo czeka na montaz w kartonie przy lozku :P

moze wez pod uwage turbo frankenturbo f4h-l (teraz nazywa sie chyba f21). podchodzi pod seryjny kolektor. bede mial niebawem caly zestaw do ozenienia (turbo - 10tys km przebiegu, wtryski 440cc, wydech 2.5", dolot, ic i orurowanie)

Opublikowano
Gt2x

Ktoś już na tym forum wypowiadał się na jej temat:

"Pasuje pod ORI kolektor ale jest on jednak bardzo restrykcyjny i mocy 260KM na nim nie uzyskasz bo EGT będzie za szybko rosło, nie mówiąc już o wspomnianych na ich stronie 300KM które jest raczej nierealne na normalnym paliwie, nawet na lepszym kolektorze. Na stronie ATP wyraźnie napisali: 'up to 300PS octane dependent" - Czyli moc max pod 300KM zależne od oktanowości paliwa. A więc u nas w naszych drogowych warunkach nie realne.

U mnie jak miałem GT2X i ORI kolektor dusiło silnik u góry, czuć było że przepływ nie może rozwinąć skrzydeł i dopiero jak pospawałem i zamontowałem inny kolektor (baran) czuć było, że góra się odetkała. Czuć to było normalnie na fotelu. potem wleciały wałki ADR i u góry czuć było jeszcze lepiej, wrażenie było takie, jakby przy 5k rpm włączał się V-Tec :)

Generalnie to jeśli się turbo użytkuje bezpiecznie to chłodzenie wodą nie jest potrzebne. Wodę dodają do turbo dlatego, że lepiej zabezpieczyć je przed złym nieświadomym użytkowaniem"

I w grę wchodzi tylko nówka, tak? A jakie koszta? Warto?

---------- Post dopisany at 22:15 ---------- Poprzedni post napisany at 22:12 ----------

tez mam oske i takie turbo czeka na montaz w kartonie przy lozku :P

moze wez pod uwage turbo frankenturbo f4h-l (teraz nazywa sie chyba f21). podchodzi pod seryjny kolektor. bede mial niebawem caly zestaw do ozenienia (turbo - 10tys km przebiegu, wtryski 440cc, wydech 2.5", dolot, ic i orurowanie)

Jak z trwałością tego??? Jaka jest róąnica między TD04/05, GT2X, a frankenturbo f4h-l?

Daj na PW ile PLN za komplet.