Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też mysle o F21. Ciekawe ile da się na tym osiagnac

Wg ich wykresów jest w stanie trzymac doladowanie kolo 1.3 Bara pod odcięcie, Dev masz jakies logi swojego auta ? ;) chociaz grupe z boostem ?

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 781,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

1.3 to spokojnie trzyma k03s

Jest w stanie ktos powiedziec co mozna zrobić z K04-015? jakie kolo zmiescic?

Opublikowano
1.3 to spokojnie trzyma k03s

Jest w stanie ktos powiedziec co mozna zrobić z K04-015? jakie kolo zmiescic?

Wlasnie dlatego chcialem rzucic okiem na logi od kogos z K03s.. ;)

Opublikowano

gregor10 ma 2 bary na k03s do konca, no ale to jest poprzeczne

Opublikowano

jestes pewien ze az 2bary? na wykresie widze ze moc mu spada do ~240hp przy odcince.. moze w piku ma kolo dwóch?

Moze mi ktos wytlumaczyc albo odeslac do literatury dlaczego turbo w poprzecznych silnikach lepiej dmucha ? Czy jest poprostu wieksze ? ;)

Opublikowano

A co Ty chcesz miec honde zeby miec moc pod odcinka? Patrzyles dobrze na jego wykres ?:)

Opublikowano

Ta dokladnie chcialbym zeby ten wykres wygladal jak w hondzie ;) albo McGuivera ;P

Opublikowano

Chyba zartujesz? Wolisz miec rowna kreskę od 2000 do 6500 zamiast przez 80% tej drogi, którą pokonuje wskazowka obrotomierza miec do 40KM wiecej przy tych samych obrotach?

Jakby Ci to zobrazować... gdyby 2 auta ściagały się ze sobą to róznica byłaby kilka dlugosci :)

Opublikowano

kopniak na poczatku musi byc na rozped inaczej to bieda takie auto ;) na tym polega caly sens turbo

jak chcesz miec rowny wykres kup wolnossaka v6 i jezdzij bez modow

Opublikowano
kopniak na poczatku musi byc na rozped inaczej to bieda takie auto ;) na tym polega caly sens turbo

jak chcesz miec rowny wykres kup wolnossaka v6 i jezdzij bez modow

kupilem juz to co mam i byl to przemyslany zakup dzieki.

odpowiadajac na twoje pytanie Wampir poprostu chcialbym zeby auto mozliwie najmniej slablo przy koncu, dlatego szukam, pytam ;)

Opublikowano

Uczucie mocnego góry będzie w wolnossaku albo silniku z big turbo. Jakbys pojezdził takim autem na codzien i wsiadl do swojego, ktore pewnie ma 1,1bara z dołu to chyba jednak wolałbyś swoje :)

Chcesz mieć mocną górę to poczytaj temat kolegi Boostera. Wsadzaj big turbo i do tego procedure startową (LC) i będzie mocna góra :)

Ewentualnie NOx :)

Opublikowano
Uczucie mocnego góry będzie w wolnossaku albo silniku z big turbo. Jakbys pojezdził takim autem na codzien i wsiadl do swojego, ktore pewnie ma 1,1bara z dołu to chyba jednak wolałbyś swoje :)

Chcesz mieć mocną górę to poczytaj temat kolegi Boostera. Wsadzaj big turbo i do tego procedure startową (LC) i będzie mocna góra :)

Ewentualnie NOx :)

Mozliwe ze masz racje, big turbo odpada autem jeszcze na codzien, a spool z dolu tez sie liczy, chyba pozostaje k03s i porzadne strojenie ;)

Temat Bostera sledze od dawna ostatnio znowu ruszyl ;)

Opublikowano

Moze mi ktos wytlumaczyc albo odeslac do literatury dlaczego turbo w poprzecznych silnikach lepiej dmucha ? Czy jest poprostu wieksze ? ;)

w poprzeczniakach ( nie wszystkich ) jest zmienna faza rozrządu co jest na + dla górnego zakresu, do tego seryjny stopień sprężania w poprzecznym jest 9,0:1, a w wzdłużnych 9,5:1.

U mnie właśnie lądują kute tłoki 8,5:1 + przekładka odprężająca do 8,0:1 dla lepszego dołu i załadowania 2,2bara do odcinki, przy obecnym setupie 7800-7900rpm

Opublikowano

w poprzeczniakach ( nie wszystkich ) jest zmienna faza rozrządu co jest na + dla górnego zakresu, do tego seryjny stopień sprężania w poprzecznym jest 9,0:1, a w wzdłużnych 9,5:1.

U mnie właśnie lądują kute tłoki 8,5:1 + przekładka odprężająca do 8,0:1 dla lepszego dołu i załadowania 2,2bara do odcinki, przy obecnym setupie 7800-7900rpm

dobra teraz mi namieszałes.. czy czasem dopręzanie silnika nie daje wiekszej mocy ?

Opublikowano

no skąd:decayed:

nigdy nie spotkałem się z doprężaniem,

odprężając komorę spalania zwiększamy jej objętość, dzięki czemu możemy dmuchnąć więcej powietrza = większa moc

Opublikowano

koledzy, w B5 dam rade wyciągnąć intercooler bez sciagania zderzaka?

Myślę ze jak odkręcę koło i odkręcę nadkole to powinienem mieć dostęp od tyłu ale mogę się mylić..

Opublikowano

zderzak sciaga sie w gora 15 minut ja bym sie nie meczyl inaczej

Opublikowano
zderzak sciaga sie w gora 15 minut ja bym sie nie meczyl inaczej

Dokładnie tak.

Opublikowano

jestes pewien ze az 2bary? na wykresie widze ze moc mu spada do ~240hp przy odcince.. moze w piku ma kolo dwóch?

do 5.5krpm 2bar k03-053. moc spada przy odcince bo m.in raz że wtryski są 100% otwarte - nie przewidziałem że uda się tyle wydłubać :wink: , dwa - trzeba miec na uwadze również to że to tylko k03s i wystarczy popatrzeć w flow mape aby zrozumieć że mocy typu 260ps nigdy nie będzie przy 7krpm z stockowej k03s.

wampir dobrze prawi , lepiej mieć 260km przy 5000rpm niz przy 6800, inny przebieg mocy , powoduje że takie auto potrafi objechać 300konne które ma plaski moment rzędu 350nm i moc pod samą odcinką. Wrażenia że auto ciągnie pod odcinke nigdy nie będzie na k03s , chyba że robimy 220ps , wtedy tak tylko że takie auto to w ogóle nie jedzie w srodkowym zakresie rpm :decayed:

Opublikowano

koledzy od dłuższego czasu zastanawiam się nad programem do mojej a4 b6 1.8 t BEX ale zastanawiam się czy jest sens robić program pod całkowity seryjny osprzęt silnika bo nawet kata bym chciał zostawić , czy po programie odczuwalna była by ta dodatkowa moc i ile by można uzyskać km i nm tak orientacyjnie baza wychodząca z fabryki miała 190 km i 240 nm co myślicie ?