Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Zespół napędu regulacji - kierownica powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W kierownicy powietrza nie rusza się ramie przy dodawaniu gazu. Z informacji które dostałem od uzytkownika michass wynika ze uszkodzona jest mębrana która znajduje się gdzieś wewnątrz.

Czy ktoś z was fabrykował tą mebranę? lub wie jak ta częśc nazywa się na allegro:) oryginał w sopocie kosztuje 601zł....

http://images43.fotosik.pl/755/3336322044cbf5ca.jpg

część nr 4

Opublikowano

Daj sobie spokój z fabrykowaniem MEMBRANY :tongue4:, moje ramię było ułamane i nie reagowało na dodawanie gazu, a nawet jakby...to po rozebraniu okazało się, że po rozebraniu klapki, które kierują powietrze w kolektorze były odłamane od reszty, więc nie działało zupełnie nic w tym mechanizmie...niestety złotówka słaba więc zespól regulacji też podrożał, ja płaciłem chyba coś ponad 500zł...

Opublikowano
  • Autor

Rozpołowiłem tą dolna cześć kierownicy i odziwo okazalo się ze mębrana jest cała. Czy macie inne pomysły gdzie szukać przyczyny nieruszającego się ramienia kierownicy?

Opublikowano

Właśnie jestem w trakcie naprawy kierownicy powietrza a dokładniej ułamane ramię .Ramię może się nie ruszać jak nie dochodzi zasilanie ( ta dwu pinowa kostka ) jak ja odłączymy to ramię się nie porusza .

2011-03-29%2012.20.59.jpg

2011-03-29%2013.10.08.jpg

2011-03-29%2013.09.09.jpg

Opublikowano
  • Autor

Powiem tak. rozebrałem cale to ustrojstwo i ramie mam cale. mebrana cała. w srodku ten mechanizm caly tzn te cos w krształcie owalnym obracające się w zalezności od polozenia ramienia.

Czyli mowisz zebym sprawdził zasilanie na kostce??

Opublikowano

Jak kleiłem ramię jak widzisz to żeby ono nie pracowało i klej dobrze złapał to odłączyłem tą kostkę co widać na zdjęciach w tedy na dodanie gazu był brak reakcji co pozwoliło mi na wyschnięcie kleju .

Opublikowano

Witam,

W kierownicy powietrza nie rusza się ramie przy dodawaniu gazu. Z informacji które dostałem od uzytkownika michass wynika ze uszkodzona jest mębrana która znajduje się gdzieś wewnątrz.

Ten element "zespołu napędu regulacji" ma pociągnąć tą łapę w dół ... ale dopiero przy gwałtownym dodaniu gazu :cool1:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Do czego jest podlaczony ten przewod podcisnieniowy? Wchodzi pod kolektor, ale co dalej? Mam obawy ze podczas klejenia dzwigni ulamalem calkiem ten przewod, poniewaz zauwazylem,ze jest przetarty i chcialem to sprawdzic. Akurat pod przewodem cos tam wystaje i pewnie tarlo o to. Jutro zobaczymy jak wyschnie czy bedzie trzymac i czy jeszcze dziala, bo dzis bylo ok.

Opublikowano

Do czego jest podlaczony ten przewod podcisnieniowy? Wchodzi pod kolektor, ale co dalej? ...

kolektor ssący

zespół napędu regulacji >>> elektrozawór N156 >>> zbiornik podciśnienia >>>

zawór zwrotny >>> wąż łączący >>> kolektor ssący

Opublikowano

Wuja gielda211 jednak miał przerwaną membranę i coś z wężuma od podciśnienia.

Moja skromna rada-sprawdzajcie na dzień dobry ramię i mębrane(dokładnie),unikniecie niepotrzebnego grzebania,a pada właśnie to w większości przypadków.Koledze mębranę skleili,jak dętkę,więc może nie musimy wszyscy żygać po 600peso za całe gufno w aso.

Opublikowano

... więc może nie musimy wszyscy żygać po 600peso za całe gufno w aso.

lepiej już w takiej sytuacji kupić używany cały kolektor ssący z tym mechanizmem , dużo taniej wyjdzie :wink4:

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam proszę powiedzcie mi gdzie to się znajduje ta rzecz co piszecie

• 1 rok później...
Opublikowano

odświeżam, u mnie membrana była cała jak wyjmowaliśmy cały kolektor to sprawdziliśmy z kolegą właśnie jej stan i był nienaganny.

zna ktoś kod tego wężyka podciśnienia od kierownicy powietrza do kolektora ? KOSZTUJE pewnie grosze więc wymienię, ten czujnik który jest wpięty jak się dokladnie nazywa ?

chciałbym doprowadzić ja do porządku z racji tego że do 3,5 tyś nie idzie jak powinna, no chyba że jest na ssaniu :o

Opublikowano

Tomek, na co Ci ori wężyk kupujesz metr silikonowego 3mm i wymieniasz. Potrzebne Ci dwa kawałki

Od zbiornika podciśnienia przy kolektorze do zaworka - 170mm

Od zaworka do gruszki skracania dolotu (zespół regulacji napędu) - 90mm

Czujnik czy zaworek ?

Czujnik temperatury to 06B905379D

Zaworek sterowania gruszki to 037906283C

Masz tu schemat i sobie przepatrz najlepiej: http://chomikuj.pl/xoslox/ALT+-+Uk*c5*82ad+ss*c4*85cy,5555569937.pdf

Opublikowano

Czujnik czy zaworek ?

Czujnik temperatury to 06B905379D

Zaworek sterowania gruszki to 037906283C

najlepiej sprawdzić oba ;)

faktycznie, masz rację :facepalm:

zacznę od wymiany wężyków podciśnienia, wyjmęteż ten cały ujład z kolektora po to zeby zobaczyć czy klapki nie są połamane.

jeżeli to nie pomoże wymieinę te czujniki, bo chyba więcej nic nie zostało ;)

Opublikowano

To wszystko idzie łatwo sprawdzić... bierzesz strzykawkę, wypinasz wężyk ze zbiornika podciśnienia idący do zaworka i zasysasz strzykawką - tylko weź taką końską - akumulator 12V dwa kabelki i dotykasz do pinów zaworka i wtedy widzisz czy gruszkę rusza czy nie... Jak nie wypinasz teraz wężyk za zaworkiem - ten idący do gruszki i zasysasz strzykawką jak gruszka ruszy no to wina zaworka jak nie ruszy to już problem z samą gruchą/membraną... Łopatologicznie drogą dedukcji po kolei sprawdzasz... Jeszcze możesz sprawdzić czy w ogóle dochodzi podciśnienie do zbiornika podciśnienia z kolektora...dotknij końcówkę wężyka palcem i czujesz, czy zasysa czy nie. Najlepszy by był wakuometr, wtedy widać też wartość...

Według schematu to lecisz po kolei - kolektor (1) - wężyk (28) - zaworek zwrotny (31) - zbiornik podcisnienia (5) - wężyk do zaworka (48) - zaworek (15) - wężyk do gruszki (47) - gruszka.

Zobacz też zaworek zwrotny czy puszcza tylko w jedną stronę...

Opublikowano

super instrukcja, dzieki, zastosuję się do tego.

, pierwsza proba sprawdzenie kabelkami, dźwignia się nie przesuwa, słychać jedynie terkotanie w gruszce

zrobiłem tak dwa kable akumulator wypiałem ten wężyk ze zbiorniczka (najkrótszy bo chyba innych nie ma) zassałem strzykawką i sprawdzałem piny. słychać tylko delikatne trykotanie w gruszce

Jeszcze możesz sprawdzić czy w ogóle dochodzi podciśnienie do zbiornika podciśnienia z kolektora...dotknij końcówkę wężyka palcem i czujesz, czy zasysa czy nie

zasysa

wychodfzi na to że problem jest z zaworiem, bo jak już mówiłem membrana jest calutka ;O

Edytowane przez TomOskroba

• 4 lata później...
Opublikowano

U mnie było pęknięte ramię ale od strony membrany, skleiłem teraz ładnie trzyma ale podaje podciśnienie cały czas, czyli jak tylko odpalę ciągnie za wajchę i już tak zostaje. Zaworek chyba puszcza cały czas, spróbuję go podmienić 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, tak żeby nie zaśmiecać tutaj podpytam. Jakiej średnicy wew. są wężyki podciśnienia przy gruszce? Moje są bardzo miękkie a dźwigienka reaguje ledwo co. Sprawdziłem membranę, jest cała. Kierownica też cała (cała w oleju). Borykam się z problemem ubogiej mieszanki i raczej winę ponosi niedziałająca kierownica. Ktoś może podpowie czy to normalne, że gdy odłączyłem wężyk podciśnienia prowadzący od kolektora do zaworu przy gruszce to tak jakbym odkręcił wentyl w rowerze, tylko odwrotnie, dużo podciśnienia tam siedzi, tak ma być? Wydaje mi się że ten elektro zaworek przy gruszce jest nie sprawny i nie otwiera. Jutro sprawdzę czy dostaje napięcie. Powiedzcie jeszcze czy dźwigienka gdy się ją naciska to ma tak ciężko chodzić? U mnie trzeba użyć dosyć sporo siły. 

Opublikowano

Witam, ktoś podpowie gdzie w ALT jest czujnik podciśnienia (map sensor)? Mam u siebie brak sterowania gruszką, napięcie na kostce w momencie wciśnięcia gazu tylko na ułamek sekundy podaje około 13V, a tak tylko 8V stale podaje bez względu na że tak powiem gazowanie i elektrozawór się nie otwiera. Sam map sensor znalazłem jako część zamienną w etce więc w tym silniku on powinien gdzieś być. Jedynie gdzieś pod kolektorem bo tylko tam nie jestem w stanie bez jego demontażu zajrzeć.  

Dodam jeszcze, że od czasu do czasu pokaże mi się błąd czujnika sprzęgła - niewiarygodny sygnał czy cos takiego. Czy to może mieć związek?  

Edytowane przez Maxiiiii