Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wibracje podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Wczoraj po przejechaniu około 300km w trasie zauważyłem, że w trakcie przyspieszania układ napędowy wpada w wibracje, podobnie jak przy źle wyważonych kołach lub półosiach. Podczas przyspieszania na biegach 2-5 czuć wibracje przenoszone na układ kierowniczy oraz całe auto. Problem ustaje wraz z puszczeniem pedału gazu, lub kiedy pozostawię auto na ok 15 minut z wyłączonym silnikiem. Problem pojawił się na dłuższej trasie, podczas długiej jazdy miejskiej do tej pory nie występował. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam

Opublikowano

Jak miałem podobne objawy to miałem walniętą poduszke pod silnikiem.Po wymianie jest ok.

Opublikowano

Może to być zabrudzony opiłkami nastawnik dawki w pompie, trzeba rozebrać o wyczyścić. Da się zdiagnozować patrząc na kanał 001 na vagu.

Opublikowano

Z silnikiem nie ma najmniejszego problemu, jest moc, pracuje równo.. problemem są wibracje które są przenoszone przed układ napędowy.

Opublikowano

Należy zacząć od naprostrzych rzeczy, więc: koła (wyważenie, dokręcenie), opony, tarcze hamulcowe, plecionka na wydechu i zawieszenie wydechu jak i stan tłumików, poduchy silnika jak i skrzyni, sprzęgło i dwumas ... jak wyeliminujesz elementy mechaniczne trzeba podbiąc VAGa.

Opublikowano

zatrzymałem się na poduchach.. zaczynam od wymiany dystansu gumowego zawieszenia silnika i poduchy skrzyni. Dam znać jak tylko wymienię.

Opublikowano

zatrzymałem się na poduchach.. zaczynam od wymiany dystansu gumowego zawieszenia silnika i poduchy skrzyni. Dam znać jak tylko wymienię.

Masz numery tych części, o których wczoraj rozmawialiśmy to sprawdzę co i jak i za ile ?

Opublikowano

jeśli wykluczysz zawieszenie silnika i skrzyni to zastanów sie nad kołem dwumasowym. Słyszałem głos ze po dłuższej pracy sprzegłem przy słabej dwumasie może miotać silnikiem. osbiście tego nie przerabiałem jest to opinia dobrego mechaniora.

Opublikowano

8D0399151H GUMMILAGER

Zawieszenie manualnej skrzyni biegów

LEMFÖRDER 17702 LMI17702 103,36 zł

Dystans gumowy zawieszenia silnika

LEMFÖRDER 25266 LMI25266 13,58 zł

Opublikowano

Dobra, to ceny dla Ciebie masz na GG :)

Opublikowano

Dobra, to ceny dla Ciebie masz na GG :)

:notworthy:
Opublikowano

spetsnaz i jak wibracje ustały??

Opublikowano
jeśli wykluczysz zawieszenie silnika i skrzyni to zastanów sie nad kołem dwumasowym. Słyszałem głos ze po dłuższej pracy sprzegłem przy słabej dwumasie może miotać silnikiem. osbiście tego nie przerabiałem jest to opinia dobrego mechaniora.

no to juz jestes ponad 2 kola w plecy i problem dalej nie usuniety.

Ide o zaklad ze to dokladnie taki sam typ wibracji jak u mnie.jedyne co mi zostalo w tej chwili to ukad paliwowy tzn.PD

Może to być zabrudzony opiłkami nastawnik dawki w pompie, trzeba rozebrać o wyczyścić. Da się zdiagnozować patrząc na kanał 001 na vagu.

Moze to ktos rozwinac i jak to sie ma do BLB ?

Opublikowano

Moze to ktos rozwinac i jak to sie ma do BLB ?

to element pompy VP, która nie występuje w silnikach z PD

Opublikowano

u mnie problem zaczynał sie przy obrotach 2000-2200 i 2-krotnie okazalo sie ze walniety był przegub zewnetrzny

kupiłem nawet oryginalna gume i lobro przegub ale pekla guma i temat powrócił dokłądnie te same objawy.(3 razy jak mam te autko stoje na skrzyzowaniu i mi sie buda trzesła) samo przeszło