adadur Opublikowano 4 Maja 2011 Opublikowano 4 Maja 2011 Cięgle nie mogę sobie poradzić z tym że niektóre pliki mp3 "znikają" w RNS-e czytane z karty SD. Myślałem że może chodzi o jakość a dokładniej o Bitrate więc przerobiłem na max. 192kb/s (wszysto na stałym bitrate) ale dalej mi część plików "gubi" (nie wyświetla na liście). Mam założonych 6 katalogów w każdym od kilkunastu do 60-70 plików mp3. Już nie kumam z czym to może być związane - czy z ilością znaków w nazwie pliku, czy też może z ID3tag? 1
KOval81 Opublikowano 5 Maja 2011 Opublikowano 5 Maja 2011 RNS-E nie czyta również kart, ze zbyt dużą ilością mp3 w danym zbiorze - przynajmniej ja zauważyłem u siebie. Daje sobie radę też z niezbyt liczna ilością folderów. Problematyczne są zbyt długie i skomplikowane nazwy poszczególnych piosenek oraz bitrate. Ogólnie rzecz ujmując, takie to troszkę mało dopracowane Przy założeniu kilkudziesięciu mp3 w jednym folderze nie dziw się, że część Ci ucieknie
airbob Opublikowano 5 Maja 2011 Opublikowano 5 Maja 2011 Ja mam inną ciekawostkę, mam utwory wyświetlane na liście ale nie mogę ich odsłuchać. Jak daję na następny utwór to rns-e przeskakuje o 5 utworów dalej. Grzecznie czekałem aż dany utwór się skończy i samo zacznie grać następny utwór to i tak nastąpił przeskok o 5 utworów dalej, jak by ich nie było, ale przecież są wyświetlane na liście. Szczerze mówiąc to odczyt kart SD kiepsko jest zrobiony w rns-e. Najbardziej to boli że to taka prosta sprawa, chinole w swoich odtwarzaczach-emulatorach FM znacznie lepiej potrafili sobie z tym poradzić.
julo23 Opublikowano 5 Maja 2011 Opublikowano 5 Maja 2011 Tylko że RNS-E ma chyba z 8 lat. Wtedy nawet tak dużych kart SD nie było. Chyba max 256mb
Jet_a Opublikowano 5 Maja 2011 Opublikowano 5 Maja 2011 Airbob być może piosenki,które masz na karcie,są nagrane w innym formacie, np. Wav,mid,rmvb etc.RNS-e odczyta nazwe pliku,lecz nie zdoła go odtworzyć i w tym może być problem. Spróbujcie edytować nazwy piosenek do jak możliwie krótkich i nagrajcie je w formacie MP3- ja jak na razie nie zauważyłem tego problemu u siebie Pozdrawiam
adadur Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Opublikowano 5 Maja 2011 Więc troszeczkę już sobie poradziłem. Moje wnioski: 1. Mianowicie bitrate czasami nie jest łykane kiedy jest variable bit rate - VBR, wiec należy przerabiać na constant bit rate - CBR, w zasadzie nie ma problemów nawet z 320kb/s wg mnie troszkę szkoda miejsca na takie pliki i rozsądne się wydaję wartości 160 i 192kb/s - choć nikt nie broni nagrać sobie kabaret na 64 czy 32 kb/s 2. Druga kwestia to nazewnictwo plików (id3Tag nie ma tu nic do rzeczy) - nie wiem ile znaków dokładnie ale nie może ich być zbyt wiele bo nie widzi pliku kiedy ma za długą nazwę prosty zabieg a skuteczny dodam jeszcze że nazywam sobie krotko katalogi i na końcu daję liczkę lików w nim np. "Club (67)" moge sobie spr. czy mi jakiegoś utworu nie pomija. 3. Ja mam inną ciekawostkę, mam utwory wyświetlane na liście ale nie mogę ich odsłuchać. [...] spotkałem się z tym ze 2-3 razy na pojedyńczym pliku, myślę że zmiana bitrate załatwia temat - chyba że format znany RNS-E ale przez nowe kodowanie trudny do strawienia Dobrze mówicie cześć niedoróbek można zrzucić na to że RNS-E nie jest nowinką technologiczną pod kątem odtwarzania mp3. Mnie wkurza: - wolne przewijanie (gorsze im większy bitrate utworu) - to że nie można przełączyć czasu utworu na odliczanie wsteczne. Aby znać dlugość utowru podaje ją w nawiasie na końcu nazwy pliku. - w stosunku do poprzedniego radyjka brakuje mi tez bardziej rozbudowanych ustawień audio - przewijania nazwy odtwarzanego utworu na FIS lub/i na RNS-e teraz wszystko już jest OK - powyższe punkty 1 i 2 w pełni rozwiązują moje problemy
dymian1 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Opublikowano 18 Grudnia 2011 ja po prostu zkracam nazwy pieśni i wszystko gra jak ta lala
adadur Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2011 ja po prostu zkracam nazwy pieśni i wszystko gra jak ta lala dokładnie Ja wszytko jeszcze konwertuję na 160 kb/s z lekką normalizacją i na karty 2 GB wchodzi pełno utworów.
julo23 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Czym to konwertujesz ? Jest do tego jakiś prosty programik ?
Bromchit Opublikowano 19 Grudnia 2011 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Czym to konwertujesz ? Jest do tego jakiś prosty programik ? Ja używam darmowego FormatFactory.
adadur Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2011 jedno z lepszych narzędzi to: Easy CD-DA Extractor a do tego używam jeszcze programu do masowej edycji nazw plików i ID3Tag: Tag&Rename
soban89 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Witam! mam podobny problem z czytaniem kart pamieci w swoim odtwarzaczu navi audi plus.. mianowicie gdy wkładam kartę z muzyką do gniazda jest napisane mp3 loading i trwac to może w nieskończonośc aa i tak zaden utwor się nie pokaze.. nie jest to kwestia jakiejs blokady? przy okazji chciałbym zapytac czy istnieje mozliwosc odtwarzania filmow dvd w takim urzadzeniu? Wesołych Świąt Wszystkim!
niuniek8101 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 A przestawiłeś w opcjach z trybu CD na MP3
soban89 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 tak przestawialem i nic to nie daje...
adadur Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam! mam podobny problem z czytaniem kart pamieci w swoim odtwarzaczu navi audi plus.. mianowicie gdy wkładam kartę z muzyką do gniazda jest napisane mp3 loading i trwac to może w nieskończonośc aa i tak zaden utwor się nie pokaze.. nie jest to kwestia jakiejs blokady? przy okazji chciałbym zapytac czy istnieje mozliwosc odtwarzania filmow dvd w takim urzadzeniu? Wesołych Świąt Wszystkim! sformatuj kartę zanim zaczniesz na nią zgrywać ... mi Vista z tym sobie nie radziła to użyłem aparatu, który ma już ponad 5 latek oczywiście mówiły o "zwykłych" kartach SD a nie SD-HC
soban89 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Opublikowano 26 Grudnia 2011 problem był z rozmiarem.. bo radio obsługuje karty nie wieksze niz 2 gb. ale dzieki za zainteresowanie.
julo23 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Na pewno 4Gb nie obsłuży ? Sprawdzał ktoś ? Bo dziś właśnie miałem kupić SD 4gb.
Bromchit Opublikowano 27 Grudnia 2011 Opublikowano 27 Grudnia 2011 problem był z rozmiarem.. bo radio obsługuje karty nie wieksze niz 2 gb. ale dzieki za zainteresowanie. Obsłuży karty 4Gb, karta musi być SD a nie SDHC, np. takie u mnie chodzą: klik SD 4Gb Platinum
airbob Opublikowano 27 Grudnia 2011 Opublikowano 27 Grudnia 2011 A ktoś miał okazję przetestować karty firmy Pretec ? Zastanawiam się nad taką : http://allegro.pl/pretec-karta-pamieci-sd-4gb-nie-sdhc-133x-19-mb-s-i2011408167.html
adadur Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2011 problem był z rozmiarem.. bo radio obsługuje karty nie wieksze niz 2 gb. ale dzieki za zainteresowanie. Obsłuży karty 4Gb, karta musi być SD a nie SDHC, np. takie u mnie chodzą: klik SD 4Gb Platinum Nie wiele jest kart 4GB nie HC ale są ... dla mnie 2x2GB w zupełności wystarcza
Rekomendowane odpowiedzi