Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś doradzi?Castrol Syntrans Transaxle 75W-90 czy Castrol Syntrans V FE 75W-80... :hi:

http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014478&contentId=7028746#7263421

http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014478&contentId=7028746#7263422

_________________________________________________linki_________________________________________________

Opublikowano

Audi wyraźnie zaleca gęstość 75W-90 więc Castrol Syntrans Transaxle powinien śmigać, z resztą już go polecali w tym wątku. Ja pewnie też go wezmę.

Opublikowano

Castrol Taf-x czyli nowa nazwa syntrans transaxle 75W-90. To najprawdopodobniej jest to samo co G 052 911 ori w ASO tylko w opakowaniu producenta.

A co do klucza nie lepiej zamiast kombinować kupić

http://moto.allegro.pl/klucz-m16-do-korka-oleju-skrz-biegow-vw-audi-tani-i2158297569.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam mam pytanie chce wymienić olej w skrzyni na pewno na motula chce bo mam w adzi w silniczku motula zalane i w seacie tez motula ale jakie mam użyć motula do skrzyni minerał czy jaki audi a4 2.6 v6 97 rok. ile w ogóle wchodzi

Opublikowano

Ja mimo wszystko radzę zalać skrzynię tym olejem, który proponuje kolega wyżej czyli Castrolem Syntrans Transaxle 75W90. Takim właśnie zalewają w ASO i ja też zalałem. Podsumowując - Motul do silnika (też go mam), a Castrol do skrzyni. Raczej nie odwrotnie, bo o ile w skrzyni Castrol jest OK, to w motorze już nie zawsze. :]

Opublikowano

hmmm dzięki za radę

Opublikowano

Co do odpowiedniego poziomu z tego co wyczytałem w wątku, należy odkręcić ten korek z boku skrzyni (ten zaznaczony na czerwono przez Góral.tz na zdjęciu które zapodał) i dolać oleju do jego wysokości tak ?

edit:

dobra... juz wiem co i jak. Po zmianie oleju biegi wchodzą jakby lżej, ale może to tylko subiektywne odczucie. Dolewka/wymiana w każdym razie była potrzebna, bo ze skrzyni pociekło niedużo oleju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

WItam :) przeczytalem wszystkie wpisy :) posiadam audi b6 AWX 2003r :D tez bym chcial wymienic olej w skrzyni :) ten CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE TAF-X 75W-90 bedzie dorby? wie ktos moze gdzie odkrecic żeby spuścić i nalać nowy olej do skrzyni w b6? moze jakas fotke najlepiej :) gdzie odkrecic i zlac i później którędy nalać nowy olej :) pozdrawiam

Opublikowano
WItam :) przeczytalem wszystkie wpisy :)

Przeczytaj jeszcze raz z uwagą:naughty:

Na samej górze, tej strony kolega w pierwszym poście wkleił zdjęcie skrzyni z zaznaczonym korkiem do wlewania i sprawdzania poziomu oraz z widocznym korkiem spustowym. Do odkręcenia potrzebny jest odpowiedni klucz spline.

Do skrzyni AWX też wchodzi G 052 911 więc Syntrans Transaxle będzie jak najbardziej odpowiedni

Opublikowano

witam

mam pytanko przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni ale widze ze opinie na ten temat podzielone ale mimo wszystko uwazam ze warto pytanie tylko jaki i w jakiej ilosci macie jakies propozycje pozdrawiam i dzieki

---------- Post dopisany at 17:56 ---------- Poprzedni post napisany at 17:56 ----------

witam

mam pytanko przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni ale widze ze opinie na ten temat podzielone ale mimo wszystko uwazam ze warto pytanie tylko jaki i w jakiej ilosci macie jakies propozycje pozdrawiam i dzieki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.Zamierzam wymienic olej w skrzyni w moim Audi bo nie wiem czy od nowości był zmiieniany czy nie :facepalm: moje pytania brzmią : Jaki Olej kupić i ile trzeba go wlać.Znaczy sie jaki olej to już wiem ze ten Castrol Syntrans Transaxle.a czy bardziej sie opłaca kupić w ASO czy w sklepie który zajmuje się sprzedażą olejów filtrów itp?I jak jest koszt zakupu w ASO?bardzo bym prosił o odpowiedz.

Opublikowano

do b6 avf gl-4 czy gl-5?

Opublikowano

W ASO G 052 911 0,5L to jakieś 80zł. Poza ASO Syntrans Transaxle 75W-90 GL-5 to 29zł/0,5L.

Opublikowano

Posiadam audi a4 97 rok 2.6 v6 czyli zalać go Syntrans Transaxle 75W90 może wiecie ile wchodzi oleju ...

---------- Post dopisany at 18:46 ---------- Poprzedni post napisany at 18:34 ----------

Czy musi być jakiś minerał czy półsyntetyk ....

---------- Post dopisany at 18:49 ---------- Poprzedni post napisany at 18:46 ----------

CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90 1L (2376078986) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Castrol TAF-X 75W90 0,5L Syntrans Transaxle (2414667795) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

Pany, a możecie wrzucić schemacik gdzie znajduje się śruba od wlewania i sprawdzania poziomu w skrzyni DQS? (6 bieg od 2,5 TDi)

Opublikowano

olej wymieniony i jest elegancko spuszczony olej był w dobrej formie niesamowite....dziękuje za pomoc .....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, gdzie można znaleźć specyfikację na temat ile oleju wchodzi do konkrtenej skrzyni? JA mam B6 ze skrzynią FEC , przymierzam się do wymiany, ale nie wiem ile musze zakupić oleju. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, gdzie można znaleźć specyfikację na temat ile oleju wchodzi do konkrtenej skrzyni? JA mam B6 ze skrzynią FEC , przymierzam się do wymiany, ale nie wiem ile musze zakupić oleju. Pozdrawiam

Następnym razem przeczytaj cały wątek bo wszystko jest opisane... Olej przekładniowy G 052 911 A SAE 75 W 90 (olej syntetyczny), wchodzi 2,25L.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie czy ktos z was miał do czynienia z tym olejem?:

VALVOLINE DURABLEND GL-4 75W-90 bo nie wiem czy kupić ten olej czy CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90 75W-90. bardzo prosze o odpowiedz

Opublikowano

CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90 75W-90 ja zalałem ten i jestem zadowolony biegi na rozgrzanym idealnei na zimnym mam problem z 1 ale wian lezy po stornie sprzęgła ogólnie jestem zadowolony z wymiany pamientaj że 0.5L opakowania są ori a podróby podbno 1l tak mi poowiedział znajomy