Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana modułu kierownicy (pod tempomat kierownicę multifunkcyjną)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w moim 2.0 tdi , multitronic sprawdziłem jaki mam coding i nie pokrywa sie on ze sposobem tworzenia podawanym wszedzie bo powinno byc 04259 a jest 0004402 z czego wynika ze jest A4, chamulce 1LT (bzdura bo na wlepce jest 1 LB) nastepnie jest 0 co powinno tyczyc sie silnika ale takiej wartosci nie jest nic przyporzadkowane itd. Wie ktos jak to zrozumiec ? szykuje sie do wymiany modułu bo nie moge poradzic sobie z bledem czujnika skretu :(

tak w tej chwili wyglada moj soft coding:

5xe8.png

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 3.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Wejście w radiu masz, ale musiałbyś zrobić wyprowadzenie AUX, jeśli fabrycznie nie było. Na allegro sprzedają takie adaptery.

Dzięki :hi: Teraz moja wiedza jest już kompletna

Opublikowano

witam

mam zakładać tempomat i sprawdziłem czujnik sprzęgła wedle opisu :

Wchodzimy w

[01 engine] - silnik ... czekamy na odczyt wszystkich wartości...

Wbieramy [08 Means Block] - wartości mierzone,

wybierz kanał 006 [GO]

W drugim okienku powinny być widoczne trzy zera (000)

Po wciśnięciu pedału sprzęgła oraz hamulca zera powinny zamienić się w jedynki

(naciskając samo sprzęgło zmienia się pierwsze zero, naciskając hamulec dwa ostatnie zera)

; czyli naciskając równocześnie sprzęgło i hamulec wyświetlona wartość to 111

ale u mnie w 2 polu jest tylko wartość 100.0% i sie nie zmiania co to oznacza ?

Opublikowano

sprawdz czy jak naciskasz pedał sprzegła sa jakies zmiany , jesli sa to jest ok,

Opublikowano

właśnie skończyłem montaż modułu pod tempomat wszystko ładnie pięknie tylko ze nie działa :facepalm: zakodowałem wszystko krok po kroku jak sobie jechalem 80 to właczyłem a tu kontrolka nie zapaliła sie , jak zdjołem noge z gazu to auto zwalniało ,próbowalem parokrotnie i nic z tego:kox: jakiś pomysł?

chciałem sprawdzic vcdsem ale jak wybieram engine 01 pozniej blocks 08 i wpisuje 006 dam go to w drugim okienku jest jakieś 100% a nie jak piszecie 001 itp ktos coś pomoze.....:naughty:

Opublikowano

Daniel, jakies bledy w sterowniku? Wymieniales modul i dokladales manetke tempomatu czy dokladales sam tempomat?

Opublikowano

włanie chodzi o to ze nie ma błędów:kwasny: dół

wymieniłem modół na N

Dołożyłem manetke

wkodowałem modół

skasowałem błąd abs czujnika skretu oraz hamulców

błędów brak :slina:

próbowałem na rózne sposoby załaczyc ten temp i nic:kwasny:

W kazdym przypadku piszecie zeby sprawdzic vcds engine , 08 i w pisac 006 ale wychodzi w dugiej kratce 100.0% i to nie jest na bank to to mówią może dlatego ze mam wersję vcds lite , bo jak patrzyłem na screeny innych to tam pisalo cruise control sam juz nie wiem

jak gdzieś tam w jakis innych blokach sprawdzałem to jak przyciagłem manetke to zmieniało sie na activeren a jak pusciłem odepchalem to zmieniało sie na NO activeren:kox: to znaczy że cos tam zyje sobie własnym życiem:polew: szkoda tylko ze ja nie wiem jak to naprawić:decayed:

pomóżcie moze gdzieś popełniłem pomyłke:doh:

Opublikowano

Czujnik sprzęgła i stopu sprawne?

---------- Post dopisany at 06:42 ---------- Poprzedni post napisany at 06:37 ----------

Tempomat włączasz przyciągając manetkę do siebie, ale aktywujesz na danej prędkości wciskając przycisk. To mam nadzieję wiesz.

Opublikowano

no tak zrobiłem jechałem 80 przyciąglem i wcisnołem i lipa a jak te czujki sprawdzic w vcds lite chyba sie nie da ktos moze to sprawdzic, potwierdzic:kox:

no i jak mam czujki sprawdzic ? miernikiem? stopy działaja to chyba czujnik sprawny . jak gdzies w tam w vcds w blokach szukałem to jak nacislem hampla to bylo activeren to coś tam działa , a jak tempomat sie załacza to zaswieci lampka na desce:naughty:

PYTANIE: Własnie wyciągłem czyjnik sprzęgła i tak nim potrżsłem to coś w nim grechotało jakby blaszka , czujnik był jak mała grzechotka coś w nim latało czy czujnik tak grechoce normalnie ? dodam ze przy wcisnietym czpieniu czy przy lużnym to samo sie dzieje poprostu grechoce:kox::kox::kox:

Opublikowano

Cofnij się do postu 2083 wtym wątku, podawałem tydzien temu jak sprawdzić

Opublikowano

wiem ale 5 postów wyzej napisałem że mam 100.0% w vcds lite chyba nie ma tej opcji i ktos jesze ze 3 wyzej posty ma ten sam problem :facepalm: ale wychodze z załozenia ze czujnik nie powinien grechotać tak jakby jakaś blaszka czy cóś data jego produkcji to 17.05.01 czyli bardzo stary:naughty:

zamowiłem nowy 42 pln w sklepie:banan: ale kurcze czy to to będzie:whistling:

i czy jak tempomat załaczy sie to lampka na zegarach to zasygnalizuje:kox:

Opublikowano
wiem ale 5 postów wyzej napisałem że mam 100.0% w vcds lite chyba nie ma tej opcji i ktos jesze ze 3 wyzej posty ma ten sam problem :facepalm: ale wychodze z załozenia ze czujnik nie powinien grechotać tak jakby jakaś blaszka czy cóś data jego produkcji to 17.05.01 czyli bardzo stary:naughty:

zamowiłem nowy 42 pln w sklepie:banan: ale kurcze czy to to będzie:whistling:

i czy jak tempomat załaczy sie to lampka na zegarach to zasygnalizuje:kox:

Jak nacisniesz przycisk tempomatu na danej predkosci zasygnalizuje to ikona na zegarach, ktora bedzie sie ciagle swiecic dopoki bedziesz jechal na tempomacie.

Na 99% stawiam na uwalony czujnik sprzegla... u mnie jak dokladalem tempomat, tez byl uszkodzony i tempomat nie odpalal.

Opublikowano

tak podejrzewam wszyscy na to obstawiaja na forum ale kurcze nie mam vcds tylko vcds lite bo on tylko mi na win 7 64 bit dziala :facepalm: i tam go nie moge sprawdzic co chodzi o kodowanie to na bank jest dobrze bo sprawdzalem i tempomat jest on :naughty: po poludniu bede wiedział wszystko bo zamowilem nowy

Opublikowano
tak podejrzewam wszyscy na to obstawiaja na forum ale kurcze nie mam vcds tylko vcds lite bo on tylko mi na win 7 64 bit dziala :facepalm: i tam go nie moge sprawdzic co chodzi o kodowanie to na bank jest dobrze bo sprawdzalem i tempomat jest on :naughty: po poludniu bede wiedział wszystko bo zamowilem nowy

Pod Win7 64bit instaluj windows xp mode i kazdy vcds ci zadziala;)

Opublikowano

no i tempomat on board:dancing::dancing: czujnik kupiłem ale okazało sie ze jest od a3 1.8 t trzeba było operacje skracania przeprowadzic ale wszystko hula :dance2::dance2:

co do xp mode to jak to działa to nie wiem:kox:

Opublikowano
sprawdz czy jak naciskasz pedał sprzegła sa jakies zmiany , jesli sa to jest ok,

ja mam 1.8T i w polu 2 jak wciskam pedały jest wartość 100.0% , ale po założeniu tempomatu wszystko działa :banan::naughty:

Opublikowano

Może to glupio zabrzmi ale...

mam u siebie w B6 kiere multi 4-ramienna (dodam ze jest tempo, BT i inne pierdoły - poza grzaniem) i wpadła mi w ręce fajna 3-ramienna pikowana ale z manetkami.

Myślałem żeby sobie ją na jakiś czas założyć...pytanie czy nie powywala błędów i jakie problemy mogą wystąpić

image.jpg

3552956242.jpg

Opublikowano

broblemów bra, mozesz zakladac smialo, tylko nie bedziesz mial mf:) czego nie da sie ukryc heh

Opublikowano

Mam dokładnie taką jest inny kabel do podpięcia sygnału [sa dwie wsówki w prawym górnym rogu] bo w 4 ramiennej jest taka mała kostka 2 pinowa tak mi sie wydaje:grin:

Opublikowano

Panowie, jaki jest numer dolnej obudowy kierownicy pod tempomat kolor soul ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...