Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana modułu kierownicy (pod tempomat kierownicę multifunkcyjną)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam audi A4 B6, moduł z literką L, mam navi dynavin DVN D99 (producent zapewnia, że działa mf na tym radiu), taśmę zmieniałem na 12-pinową. Nie wiem, czy któryś kabelek nie styka lub jest zły. Tak jak pisałem, nie działają tylko te 2 przyciski i podświetlenie. Reszta działa prawidłowo. Kodowanie 02041.

• Odpowiedzi 3.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kodowanie masz OK , sprawdz okablowanie jeszcze mzoe cos nie styka albo cos jest w kierownicy nie halo :eusathink:

Napisz do kolegi Letallec to co pomoze :wink:

Opublikowano

Dobrze napisałeś nazwę użytkownika? Bo nie mogę znaleźć takowego.

Opublikowano
Dobrze napisałeś nazwę użytkownika? Bo nie mogę znaleźć takowego.

Letallec :wink:

Opublikowano
Witam

Założyłem w swojej b6 kierownice z MF. Po zakodowaniu w grupie 16-Steering Wheel kierownica nie działa -nie świecą i nie reagują przyciski. W vag-u mam taki błąd:

Control Module Part Number: 8E0 953 549 N

Component and/or Version: Lenksáulenmodul 0611

Software Coding: 02041

Work Shop Code: WSC 63251

1 Fault Found:

01426 - Controls in Steering Wheel (E221)

49-00 - No Communications

Czy kierownice z MF trzeba jeszcze jakoś dodatkowo kodować lub aktywować?

zadam głupie pytanie, ale masz w kierownicy moduł tzw trapezik przez któy podłączone są przyciski poduszki?

Opublikowano
Witam. Mam taki problem. Dzisiaj podłączyłem kierownicę MF. Nie działają mi 2 przyciski i podświetlenie. Przyciski które nie działają to podgłaszanie i strzałka w lewo. Pomóżcie co to może być.

Chyba wiem dlaczego nie działają mi te przyciski. Zauważyłem, że w niektórych położeniach kierownicy zaczynają działać i przestają. Pewnie taśma poduszki jest walnięta. Przynajmniej tak podejrzewam, bo to w sumie jedyny ruchomy element. Może któreś ścieżki są popękane i raz stykają a raz nie. Napiszcie co myślicie o tej teorii.

Opublikowano

Błędu co prawda nie mam, ale myślę, że to taśma.

Opublikowano
Mam trapezik i wszystko podłączone, trapezik z przyciskami i taśmą 12-pin.

Masz może numer vag tego modułu trapezowego?

Napisz jeszcze jakie kable trzeba wymienić zakładając poduszkę z MF do standardowej czteroramiennej kierownicy w b6.

Jeśli ktoś z forumowiczów ma taki moduł trapezowy i okablowanie to chętnie odkupię...

Opublikowano

Napisz jeszcze jakie kable trzeba wymienić zakładając poduszkę z MF do standardowej czteroramiennej kierownicy w b6.

Jeśli ktoś z forumowiczów ma taki moduł trapezowy i okablowanie to chętnie odkupię...

Moduł niestety nie ma numeru występuje tylko w komplecie z kierownicą.

Opublikowano

Moduł niestety nie ma numeru występuje tylko w komplecie z kierownicą.

Jarek czyli do podłączenia do standardowej kierownicy (bez Tipa) - jaśka z MF

będę potrzebował dokładnie taki moduł jak na zdjęciu poniżej - Tak?

DSC_0037.jpg

Wiesz może jakie przewody muszę jeszcze wymienić? Bo pewnie te co mam w standardowej kierownicy to będą się różniły

biorąc pod uwagę, że tam takiego modułu zapewne nie będzie...

Opublikowano

Tak dokładnie taki moduł. Jutro Podeśle ci numery kabli i zdjęcia.

Opublikowano

przewód do przycisków posiadam na sprzedaż jakby był potrzebny. Koszt 50zł. Numer: 8Z0 971 589 E

---------- Post dopisany 17-09-2012 at 01:20 ---------- Poprzedni post napisany 16-09-2012 at 20:23 ----------

Numer modułu w kierze: 61340390B

Opublikowano

Tu macie zrzut z etki

Etka%2520Multi.jpg

Zaznaczony jest numer wiązki poduszki przy multifunkcji.

Na tym rysunku nie ma numeru kabla 7.

Na samym kablu też niema żadnego numeru.

original.jpg

Numer modułu i kierownicy widać na zdjęciu wyżej.

Opublikowano
Witam. Mam taki problem. Dzisiaj podłączyłem kierownicę MF. Nie działają mi 2 przyciski i podświetlenie. Przyciski które nie działają to podgłaszanie i strzałka w lewo. Pomóżcie co to może być.

Problem rozwiązany. Okazało się, że są zimne luty na płytce poduszki MF od przycisków. W czerwonym kółku na zdjęciu wtyczka którą polutowałem. Rozebrałem poduszkę, polutowałem i wszystko gra jak należy. Także nie była to taśma poduszki jak sugerowałem wcześniej. Jakby ktoś miał podobny problem i chciał więcej info, służę pomocą.

image.jpg

<br /><br />

Opublikowano

a ja mam pytanie czy taśma 12 pin współpracuje ze zwykłą poduszką b6? :smiley: By założyć taśmę przy zakładaniu tempomatu, a później kierkę wymienić na MF

Opublikowano

aha dzięki za odp., czyli spokojnie mogę taśmę zamontować i niech czeka na lepsze czasy (czyt. kierownice MF) :wink:

Opublikowano

No i u mnie w A4 od środy zagościła MF i tempomat.

Montaż i kodowanie przebiegły bez problemów dzięki odpowiedniemu przygotowaniu się do tematu, wiadomościom w tym wątku i "gratom" od użytkowników forum A4.

Ponieważ poszukiwanie informacji i skompletowanie niezbędnych części, trochę czasu mi zajęło postanowiłem dla kolejnych osób planujących taka modyfikację, trochę to ułatwić:

Wszystkie niezbędne części do zamontowania kierownicy MF zamiast standardowej czteroramiennej w b6 wraz z dołożeniem tempomatu.

Poniżej podaję numery i zdjęcia poszczególnych elementów (bardzo pomocne przy kompletowaniu):

1). Poduszka z MF: 8P0 880 201 K

2). Moduł kierownicy: 8E0 953 549 L lub 8E0 953 549 N (nie S i nie F)

3). Taśma kierownicy: 8E0 953 541 D lub 8E0 953 541 E (16 pinowa)

4). Wiązka do Airbaga: 8E0 971 589 S

5). Moduł trapezowy (montowany w kierownicy): 61340390B

6). Wiązka do MF: 8Z0 971 589 E

7). Manetka do tempomatu: 8E0 953 521 D

mf-foto2.jpg

Montaż i kodowanie jak w pierwszej wiadomości tego wątku.

W razie pytań lub problemów piszcie - pomogę...

PS - Efekt u mnie:

mf.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...