Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana hamulców przednich na 312mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O audi sie nie martw, tam zaden rozmiar nie hamuje "mocno" :polew:

Co nie co jeszcze dopisałem do poprzedniego posta :decayed:

Tu nie chodzi o to "mocno" tylko zaburzenie w miarę naturalnego stosunku siły hamowania pomiędzy ośkami , który pi razy oko przy normalnym rozkładzie masy w aucie powinien wynosić 70/30 %( przód /tył ) i bagatelizowanie go przy modzeniu hamulców uważam za co najmniej nierozsądne :facepalm:

A na temat skuteczności ori hamulców coś wiem , moje padło wyjechało z fabryki na 288/245, co przy masie ponad 1700 kg ( ze mną i paliwem :P ) jest niedorzeczne, nie mówiąc już o większym obciążeniu :grin:

Pierwsze co zrobiłem po zakupie , to wymieniłem na 312/255 :hi:

Teraz dają radę , ale też szału nie ma .

Ze względu na komfort i prowadzenie nie chciałem wrzucać większych felg niż 16" ( 18 " fele na których przyjechała z De od razu poszły do Żyda :grin: )

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Ale po co? Każde a4 na seryjnym zawias ie i tak nurkuje przodem wiec nic nadzwyczajnego nie zauważysz

Tapnięte z SGS5

Z tego właśnie względu na tak mocnych hamplach z tyłu, z powodu zakłócenia odpowiedniego stosunku siły hamowania między przodem a tyłem, może dochodzić do zerwania przyczepności tylnych kół :decayed:

O ile przy sprawnym ABS-ie nie powinno to stanowić większego problemu, o tyle przy wyłączonym / niesprawnym może wywołać co najmniej zdziwienie u kierownika, jak go tył auta zacznie wyprzedzać :P

Trzeba pamiętać że sterownik ABS/ESP ma wkodowany rozmiar hamulców , i jak zmieniamy ich rozmiar proporcjonalnie na obydwóch osiach to układ będzie pracował prawidłowo nawet bez przekodowania, a przy modyfikacji tylko jednej ośki powstaje z tym problem , szczególnie niebezpieczny w tym konkretnym przypadku , gdy tył hamuje za mocno :hi::decayed:

Poza samym hamowaniem to i układ ESP będzie miał prawdopodobnie duży problem ze stabilnym działaniem , właśnie z tego powodu :whistling:

Na podstawie informacji z czujników przeciążeń , kąta skrętu kierownicy, obrotu auta wokół własnej osi i wkodowanych hamulców ( a konkretnie ich charakterystyk ) układ ESP stara się dobierać optymalną wartość ciśnienia płynu hamulcowego przekazywanego na poszczególne koła podczas stabilizacji toru jazdy :naughty:

Zakładając takie hample bez przekodowania tą optymalność mu odbieramy :P

Jeźdzę na secie 345mm przód a tyl 245mm. Miałem źle zakodowany czujnik kąta skrętu i czasem wyskakiwała kontrolka ABS, Wiesz co się stało jak nacisnąłem mocniej pedał bez ABS?

Auto nawet zbytnio nie zanurkowało a przednie koła się zablokowały i kupa dymu. Auto leciało dalej a gdzie tu mowa o oderwaniu się tylnych kół od ziemi :decayed:

Opublikowano

Jeźdzę na secie 345mm przód a tyl 245mm. Miałem źle zakodowany czujnik kąta skrętu i czasem wyskakiwała kontrolka ABS, Wiesz co się stało jak nacisnąłem mocniej pedał bez ABS?

Auto nawet zbytnio nie zanurkowało a przednie koła się zablokowały i kupa dymu. Auto leciało dalej a gdzie tu mowa o oderwaniu się tylnych kół od ziemi :decayed:

Oj coś ciężko ze zrozumieniem :decayed: , ja tu piszę o sytuacji dokładnie odwrotnej , kiedy to duże heble z tyłu się blokują , a liche z przodu nie tracą przyczepności i chyba nie trzeba być Einsteinem, żeby przewidzieć co się w takiej sytuacji powinno wydarzyć :facepalm:

A już o odrywaniu tylnych kół to tam chyba nie ma ani słowa :P

A co do Twojego setupu, to mógł by mieć dużo większą skuteczność, jakby tył był odpowiednio dobrany do przednich hampli , bo teraz nie dość że masz małe piczki na tyle, to jeszcze działają na max 50 % możliwości :P:hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Panowie czy jarzma z A6C6 pod tarcze 314mm są takie same jak w A4 B6/B7 ?

Opublikowano

W A4 B6/7 nie bylo 314mm

Opublikowano

W A4 B6/7 nie bylo 314mm

ok czyli rozumiem ze 1mm więcej na stronę to już inne jarzmo ? :)

dzieki DEV

Edytowane przez czareq

Opublikowano

Jo

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dev podpowiedz jakie klocki ate mam założyć. Zmieniam ze standardu na 312 mam już jarzma ate, tarcze też ate,zaciski zostają stare. Myślę o klockach ate tylko potrzebuje jakieś numery żeby dobre kupić, chyba że robie błąd bo widze że nacisk na ferodo jest.

Nikt nie pomoże?

Edytowane przez kastro

Opublikowano

FDB1717

Opublikowano

Dzięki.Atak z ciekawości dlaczego ferodo?

Opublikowano

A tylko dlatego że Ferodo idzie na pierwszy montaż a Ate nigdy nie szło.

I tutaj zburzylem Twoje feng shui co ? :polew:

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Chyba pójdę do psychologa.

Opublikowano

pewnie Pan Tomek na racje.

jednak mnie osobiście bardziej przekonuje Zimmerman.

a ATE juz dawno sie popsuło

Edytowane przez lysy-wr400

Opublikowano

Tarcze Textar klocki Ferrodo.

I będzie git.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualnie mam 288/245. Czy jak zmienię sam przód na 312 to tył nie będzie za słabo hamował?

Opublikowano

wiele sie nie zmieni

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie, kilka krótkich pytań:

1) Mam tarcze 312mm zimmermanna te jakieś nie korodujące (?). Jakie do nich klocki aby nie pyliły? Strasznie mnie wkurza czyszczenie felg (moje mają wiele małych ramionek). Będę montował pewnie gdzieś w przyszłym miesiącu. Oczywiście jarzma mam pod 312.

2) Ile kosztuje odnowienie zacisków + malowanie proszkowe P+T ? Hamulce stocki z AVFa czyli chyba 288/255 (?).

Opublikowano

klocki zimmermana lub ferodo.

ale pylenia całkowicie sie nie pozbędziesz, w końcu to hamulec.

z tego co się orientuje odnowienie całości chodzi miedzy 300-450zł.

w avf-ie z tyłu jest chyba 245mm.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie, kilka krótkich pytań:

1) Mam tarcze 312mm zimmermanna te jakieś nie korodujące (?). Jakie do nich klocki aby nie pyliły? Strasznie mnie wkurza czyszczenie felg (moje mają wiele małych ramionek). Będę montował pewnie gdzieś w przyszłym miesiącu. Oczywiście jarzma mam pod 312.

2) Ile kosztuje odnowienie zacisków + malowanie proszkowe P+T ? Hamulce stocki z AVFa czyli chyba 288/255 (?).

Jest taka prawidłowość , jak klocki pylą to i hamują, poza tym oszczędzają tarcze hamulcowe.

Te niepylące do hamowania nadają się średnio i bardzo lubią piszczeć :P

Piszę o zwykłych klockach , nie jakichś tam Hi-Tech :hi:

Ja osobiście wolę brudną felgę :)

Opublikowano

No no rozumiem że jak pylą to hamują ale czyszczenie mojej felgi do miłych rzeczy nie należy ;). Dzięki za info.