werbel Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 https://vimeo.com/172478770 Dobry Panowie… Zacząłem hackować CAN by wymienić Concerta na iPada Mini. Rozumiem , że to jest ten temat o którym kiedyś rozmawialiśmy [emoji6] . Powodzenia i ciekaw jestem efektu. Yup, to ten temat. Poszło lepiej niż myślałem z pierwszymi krokami. Jedyny problem taki, że na szynie od radia nic ciekawego poza sterowaniem z multifunkcji nie ma. Trzeba kupić drugi moduł CAN do Raspberry i wpiąć się na zegary czy gdzieś.
FANTOMAS Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ale w B7 CAN jest wire to wire wszystkie urządzenia są spięte bezpośrednio jedno do drugiego tu nie ma nawet can geateway-ja . Teoretycznie powinieneś widzieć wszystkie pakiety jakie gonią po całym CAN-ie w aucie. Tak mi się wydaje
werbel Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 NA ODB na pewno jest gateway. Dostęp tylko do części diagnostycznych po inicjalizacji. Na sucho nic się tam nie dzieje. Można by dziś wytargać zegary i zobaczyć czy tam będzie coś więcej, bo na kablach z radia mam tylko VIN, jakiś timer i kierownicę.
Shadow Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 https://vimeo.com/172478770 Dobry Panowie… Zacząłem hackować CAN by wymienić Concerta na iPada Mini. Jaki moduł masz do RPi ? Co dokładnie chcesz zrobić ?
werbel Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 http://skpang.co.uk/catalog/pican2-canbus-board-for-raspberry-pi-23-p-1475.html Zabudować tabletai, podpiąć audio bezpośrednio. Odpalać sobie Google Mapsy, Spotify, sterować z kierownicy. Jak mi się uda wypatrzeć jak wyświetlać własne rzeczy na FISie jak to robi FIS Control to się można bawić dalej. Czy ktoś z ELSA mógłby wygarnąć diagram pinów dla zegarów by znaleźć CAN-L i CAN-H? Znalazłem, FANTOMAS: Do zegarów wchodzą 3 CANy: Drive, Convenience and Infotainment: 32-pin multi-pin connector, blue1 - Washer fluid low2 - Coolant level low3 - Fuel gauge sender4 - Coolant temperature5 - Control group 2 Navigation system6 - Control group 3 Navigation system7 - Control group x Telematics8 - Menu switch9 - Vacant10 - Bonnet switch11 - Fuel gauge sender 212 - Menu switch (Out A)13 - Vacant14 - Vacant15 - Vacant16 - FDR/TCS (= ESP)17 - Convenience CAN High18 - Convenience CAN Low19 - Infotainment CAN Low20 - Infotainment CAN High21 - Ambient temp. (input)22 - S contact23 - Oil level / oil temperature24 - Self-levelling suspension25 - Menu switch (enter)26 - Vacant27 - Vacant28 - Menu switch (Out 29 - Vacant30 - Transponder 231 - Transponder 132 - Terminal 31 (sensor)32-pin multi-pin connector, green1 - Terminal 58d2 - Terminal 303 - Terminal 154 - Vacant5 - Speedometer (input)6 - Speedometer (output 2)7 - Airbag (inverted)8 - Turn signal (right-side)9 - Brake fluid low10 - Turn signal (left-side)11 - Turn signal (trailer)12 - CAN drive Low13 - CAN drive High14 - Terminal 61/charge warning15 - Vacant16 - Oil pressure 217 - Terminal 58s18 - Terminal 31 load19 - Terminal 31 load20 - Vacant21 - Speedometer (output 1)22 - ABS warning23 - K wire24 - CAN drive (display)25 - Tank flap switch26 - CAN diagnosis Low27 - CAN diagnosis (display)28 - CAN diagnosis High29 - HRC (headlight range control)30 - Belt buckle31 - External buzzer 32 - Brake pad wear
Yoghurt Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ale w B7 CAN jest wire to wire wszystkie urządzenia są spięte bezpośrednio jedno do drugiego tu nie ma nawet can geateway-ja . Teoretycznie powinieneś widzieć wszystkie pakiety jakie gonią po całym CAN-ie w aucie. Tak mi się wydaje z tego co pamietam to raczej nie jest tak, ze wszystkie urzadzenia sie widza. na przyklad modul komfortu i PDC na pewno maja inny CAN niz RNS
Vixen Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Panowie , kto sie orientuje ile kosztuje wyłączenie programowo drugiej sondy w avj ? Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Vixen
Vixen Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 A wlasnie , zapomnialem o nim , rozmawialem z nim o programie a zapomnialem o to zapytac Wysłane z mojego LG-G3 przy użyciu Tapatalka
Cuber Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2016 To dziś wreszcie normalny spocik ?
OGr Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ja muszę pogrzebać przy A3 żony. Jak się szybko ogarne to wpadnę do Was. Naciapane z bagażnika...
werbel Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Dzięki za spota i pomoc. Obadałem dalej temat wyświetlania rzeczy na FIS'ie. FIS Control czy VFIZ emulują telematic czyli bez okazji podpięcia się do kogoś, kto ma zamontowaną jedna z tych rzeczy własnych grafik na FISie nie będzie. ;( Ewentualnie sam kupię moduł telematic.
Lukasz_mk2 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Dzięki za spota i pomoc. Obadałem dalej temat wyświetlania rzeczy na FIS'ie. FIS Control czy VFIZ emulują telematic czyli bez okazji podpięcia się do kogoś, kto ma zamontowaną jedna z tych rzeczy własnych grafik na FISie nie będzie. ;( Ewentualnie sam kupię moduł telematic. Przeglądałeś tą stronie: http://www.carberry.it/en/p/347/Carberry/?? jest tam nawet forum i z tego co widzę to ludzie sobie nawzajem pomagają, więc pewnie i tobie pomogą, do pobrania jest nawet parę gotowych rozwiązań - niestety nikt nic nie pisze o fisie ;( Generalnie jest to fajna rzecz, więc działaj i jeszcze to: http://www.janssuuh.nl/en/ Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Lukasz_mk2
werbel Opublikowano 29 Czerwca 2016 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Wszystko co znalazłem to wyświetlenie tekstu na FISie jako tytuł utworu / nazwa stacji, ale to już sam od razu ogarnąłem. Potrzebuję kogoś choćby z navi na FIS'ie na parę godzinek, przyjeżdżam z kratą browara.
Vixen Opublikowano 29 Czerwca 2016 Opublikowano 29 Czerwca 2016 XD krata browara zawsze na propsie Wysłane z mojego LG-G3 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi