Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Procedura wypalania DPF w Audi A4 B8 2.0 TDI CR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,zrobię tylko na początku tygodnia ,na chwilę obecną nie mam takiej możliwości.Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 13.12.2024 o 12:49, grzywka-1970 napisał(a):

Powiem szczerze że nie bardzo to chyba się sprawdza ,ta 16 grupa ,dzisiaj zauważyłem po odstawieniu auta że wentylator pracuje a na aplikacji 54 % 🤔 ,generalnie to przy tym adblue to nie mogę wyczuć kiedy się coś dzieje ,czytaj wypala ,obroty normalne a szumiał z 10 minut🙂 Chyba że z innej przyczyny

dpf control kup sobie

Opublikowano
W dniu 14.12.2024 o 14:13, grzywka-1970 napisał(a):

Witam ,zrobię tylko na początku tygodnia ,na chwilę obecną nie mam takiej możliwości.Pozdrawiam

Witam ,zrobiłem fotki ,dwa pierwsze na zimnym po uruchomieniu ,trzecie po przejechaniu około 30 km a ostatnie po przyjeździe do domu ,w sumie zrobiłem około 60 km. i po wjeździe do garażu znowu wentylator 🤔 Uruchomiłem jeszcze na minutę i cisza .Nie wiem o co kaman ,do tej pory nie było takich akcji ,wg. apki powinien wypalić DPF i wskazywałby na to ten chodzący wentylator , głupi już jestem ...

20241217_122811.jpg

20241217_122830.jpg

20241217_124354.jpg

20241217_152157.jpg

Opublikowano

Na ostatnim zdjęciu widać, że od czasu zakończenia regeneracji zrobiłeś 8 km i temperatura spalin na wejściu dpf wynosiła jeszcze 485°C. Dlatego włączył się wentylator aby ostudzić silnik i dpf, aby auto nie stanęło w płomieniach. Jest to normalne zjawisko po odstawieniu auta po zakończonej lub przerwanej regeneracji, gdy temperatury dpf jest jeszcze za wysoka.

Opublikowano

Domyślam się ale niepokoi mnie to że tak generalnie apka sobie a on sobie bo było 53 54 % i zaczęła się procedura wypalania czyli mimo aplikacji nie wiadomo kiedy się spodziewać , przy A4 bez ad blue było idealnie ,bez przekłamań

Opublikowano
Teraz, grzywka-1970 napisał(a):

Domyślam się ale niepokoi mnie to że tak generalnie apka sobie a on sobie bo było 53 54 % i zaczęła się procedura wypalania czyli mimo aplikacji nie wiadomo kiedy się spodziewać , przy A4 bez ad blue było idealnie ,bez przekłamań

No i wygląda na to, że załóżmy że przerwałem wypalanie w piątek i nie było jeżdżone autem do dzisiaj to dokończył procedurę 🤔

Opublikowano

AdBlue nie ma z tym nic wspólnego i nie sugeruj się wartością % bo ona nie jest miarodajna. Może zgadza się to w silnikach 2.0 TDI, ale w 3.0 TDI jest to wskazanie bzdurą. Apka ta nie jest po prostu doskonała. U mnie rozpoczyna regeneracje gdy wartość % jest sporo ponad 100%. Czasem nawet 100%+41%. Dla sterownika silnika ważna jest ilość nagromadzonej sadzy, a nie jakieś procenty z aplikacji. Obserwuj kiedy zacznie dotryskiwać paliwo, bo to jest moment rozpoczęcia i później także trwania regeneracji. Podobnie jak wzrost temperatur przed i za dpfem dają obraz na to czy regeneracja jest aktywna.

Screenshot_20241217_171202_Gallery.jpg

Screenshot_20241217_171514_Gallery.jpg

Opublikowano

Dzięki za pomoc ,trzeba będzie się przestawić na obserwację innych okienek i tyle.Pozdrawiam

Opublikowano

To fakt, przy silniku 2.0 apka ta sprawuje się wzorcowo :)

u mnie załącza się wypalanie przy ok. 90% .

Z chwilą początku wypalania, wskazóweczka wskakuje mi na równiutkie 1.000 obr/min na biegu jałowym i to jest najbardziej miarodajny u mnie sygnał, że zaczęlo się wypalanie, wtedy nawet nie musze spogladać na apkę.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, raqu43 napisał(a):

Z chwilą początku wypalania, wskazóweczka wskakuje mi na równiutkie 1.000 obr/min

Takie zachowanie ma miejsce tylko w 2.0 TDI.

W 3.0 TDI sterownik nie podnosi obrotów w czasie regeneracji.

Edytowane przez Muskel1
  • Lubię to 1