Lukasz_N Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 Witam Temat czasowych wycieraczek pojawiał się juz w kilku wątkach na forum, ale postanowiłem wrzucić go tu, żeby wszystko co potrzebne można było znależć w jednym miejscu. Jak wiadomo, nie wszyscy w swoich poczciwych B5 posiadają funkcje regulacji czasu pracy wycieraczek. Standardowo są 3 biegi: I - czasowy ze stałym oodstępem czasu, II - ciągły, III - ciągły szybki. Fabryczny tryb czasowy nie zawsze się sprawdza. Przy słabym deszczu fabrycznie ustawiony czas często okazuje się za za krótki i w efekcie wycieraczki nie mają co ścierać ze szyby. Gdy pada trochę mocniej, czas ten znów bywa za długi i w rezultacie nic nie widac :> Rozwiąznie jest banalnie proste, bo polega na podmianie fabrycznego przekażnika wycieraczek, na taki z fukncją regulacji i pamięci czasu. Przekźnik opdpowiedzialny za wycieraczki znajduje się na głównej płycie: http://img703.imageshack.us/img703/7759/plytai.jpg Oryginalny przekaźnik oznaczony jest numerem 229 (numer części 431 955 531) i wygląda tak: http://img651.imageshack.us/img651/7148/przekaznik1.jpg Zamieniamy go na przekażnik o numerze 99 (numer części 357 955 531): http://img853.imageshack.us/img853/6747/prze2.jpg Pasuje on od wszytkich aut z koncernu VW. Tutaj mała uwaga bo spotkałem się z dwoma wykonaniami tego przekaźnika. Na zdjęciu wyżej widac, że występuje on w wersji "krótkiej" i "długiej". Ja początkowo kupiłem oryginał w wersji "długiej" i okazało się ze nie działa prawidłowo. Dopiero po wymianie na ten krótszy wszystko hula :> A co do sposobu działania to: Włączamy wycieraczki na I bieg. Kiedy ruszają w górę, wyłączamy je. I teraz czas po jakim znów je włączamy, będzie ustawionym odstępem czasowym. Np włączamy je ponownie po 5s, to będą pracowały z częstotliwością 5s itd. Z tego co wiem można regulowac czas w zakresie 2-45s.
ardian6 Opublikowano 18 Lipca 2011 Opublikowano 18 Lipca 2011 Ładnie opisane.Fakt, że już to zrobiłem przed tym wątkiem.Myślę, że potomnym się przyda. Mógłbyś wrzucić opis zmiany manetki od wycieraczek na poliftowe bo też jest gdzieś ale nie składnie.
Lukasz_N Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Opublikowano 19 Lipca 2011 Ten przekaznik najlepiej na szrocie gdzies znalezc. Ja za swoj 10PLN dalem. Na aledrogo tez chodzą, ale znacznie drozej to z przesylka wychodzi.
jarbi Opublikowano 20 Lipca 2011 Opublikowano 20 Lipca 2011 W sklepach z częściami do Skody powinien być niedrogi - ta funkcja była dostępna już w Felicjach
Lukasz_N Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Opublikowano 20 Lipca 2011 Zamiennik w IC dokladnie 38 PLN, sprawdzalem. Oryginal w ASO minimum jeszcze raz raz z tyle.
Slawek84 Opublikowano 20 Lipca 2011 Opublikowano 20 Lipca 2011 dzięki fajna sprawa, fajniejsza niż regulacja w manetce.
denveco Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 Wlasnie tez mnie to drazni. jezdze tirem i mam taka opcje jak podana przez kolege, i jest naprawde przydatna. i zastanawialem sie jak to dziala. a tu zyczliwy kolega juz mnie oswiecil, dzieki serdeczne.
Killer1984 Opublikowano 28 Lipca 2011 Opublikowano 28 Lipca 2011 Cześć, Pewnie głupie pytanie ale Gdzie znajduje się ten przekaźnik ? Przekźnik opdpowiedzialny za wycieraczki znajduje się na głównej płycie ale gdzie znajduje się płyta główna? chodzi puszkę w komorze silnikowej gdzie znajduje się sterownik komputera?
Soviet Opublikowano 28 Lipca 2011 Opublikowano 28 Lipca 2011 Przekaźnik od wycieraczek znajduję się tam gdzie cała reszta, czyli wewnątrz auta po lewej stronie od kierownicy za małym schowkiem.
Killer1984 Opublikowano 28 Lipca 2011 Opublikowano 28 Lipca 2011 Przekaźnik od wycieraczek znajduję się tam gdzie cała reszta, czyli wewnątrz auta po lewej stronie od kierownicy za małym schowkiem. Dziękuję jeszcze nie miałem potrzeby tam zaglądać i dlatego moje pytanie, dziękuję
grzesu3 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 super sprawa. właśnie jestem po montażu i testach
mrogal Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 super sprawa. właśnie jestem po montażu i testach skad wziales przekaznik?
rem3dy Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Na allegro chodza po 20-30zl dzis wlasnie kupilem za 20
grzesu3 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Jak na allegro nie wychaczysz to napisz do tego gościa http://allegro.pl/show_item.php?item=1693697887
Lukasz_N Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Panowie wystarczy sie wybrac na pierwszy lepszy szrot gdzie przegnitych golfow trojek od groma stoi i na pewno cos znajdziecie. Plus jeszcze taki ze mozna na miejscu wrzucic do auta i sprawdzic czy hula. No i cena tez bedzie raczej bardziej przystepna
Slawek84 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wy tez tak macie ze po montazu przekaznika (tej duzej/wysokiej wersji) wycieraczku po spryskaniu szyby zrobia tylko 1 cykl a nie 3 ?
ardian6 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 U mnie czasem jak krótko przytrzymam spryskiwanie szyby to jeden cykl się włączy a jak nieco dłużej to normalnie 3 razy.
Gość adas110780 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Dzisiaj wymieniłem również na 99 z golfa 3 i wszystko śmiga
Rekomendowane odpowiedzi