Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Czyszczenie przepływomierza - FOTOSTORY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wpadłem ostatnio na pomysł wyczyszczenia przepływomierza w adeli , przedstawie krok po kroku , moze komus sie przyda

narzedzia:

1. klucz 10

2. srubokrety płaskie i krzyzakowe

3. młotek , przecinak , szlifierka kątowa (żartuje)

1.zwalamy dolot do filtra

91783941ry0.jpg

2.ściągamy kable z obudowy filtra.

15458155lx8.jpg

3. Odpinamy pokrywe z filtra

97165409zi4.jpg

28329885aa7.jpg

4. odkręcamy objemke wylotu "za" przepływomierzem i odpinamy kabel

33377088vw7.jpg

5. tak odkrecona pokrywe filtra wraz z przepływomierzem zabieramy do domu

6. Odkrecamy przepływomierz od pokrywy filtra

28975949wq6.jpg

59408505vo9.jpg

7. Tak wygląda przepływomierz po odkreceniu od strony silnika

38919131do0.jpg

8. A tak od strony filtra

13044398wy6.jpg

9. nastepnie zdjąłem siatke z przepływomierza wyczysciłem ja , cały przepływomierz wyczysciłem banzyna ekstrakcyjną

10od4.jpg

10. odkreciłem równiez ta blaszke która jest od strony silnika

12sn8.jpg

11. i zasłania czujniki przepływomierza

13rx9.jpg

12. czujniki psiknąłem sprayem do czyszczenia elektronicznych elementów , poczekałem az wszystko dokładnie odparuje i złożyłem do kupy

tyle.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy zauważyłeś różnicę po wyczyszczeniu przepływki? Jakie były objawy, że zabrałe się za czyszczenie?

Opublikowano
  • Autor

przed czyszczeniem falowały delikatnie obroty. Po wyczyszczeniu przepływki i przepustnicy jest ok

Opublikowano

msc79 dzieki,pomoglo jak pisales.

Opublikowano
  • Autor

W ofercie LiquiMoly pojawił się środek do czyszczenia przepływek http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/d_4066.html , nie znam jeszcze ceny w PL (nowość i nie mam go w cenniku ze stycznia), jak będę znał napiszę

[br]Dopisany: 03 Kwiecień 2008, 06:50 _________________________________________________daj znac jak bedziesz miał na stanie[br]Dopisany: 03 Kwiecień 2008, 06:51 _________________________________________________

msc79 dzieki,pomoglo jak pisales.

[br]Dopisany: 03 Kwiecień 2008, 06:53 _________________________________________________Ciesze sie ze mogłem pomóc :th:
Opublikowano

Tak dla informacji - jest jeszcze środek do czyszczenia przepływek firmy CRC (symbol CRC10210109).

Ja używałem (aczkolwiek nie do swojego) oraz kilku moich znajomych i byli bardzo zadowoleni.

http://www.akcesoria24.com/?prod=350&cat=115

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

hey :th:

czy tym można popsikać po tych drucikach czujnika ?

sprey.png

na tygodniu mam w planie czyszczenie przepływomierza i znalazłem w domu buteleczkę i tak się zastanawiam

Opublikowano

mozilla możesz tym popsikać przepływkę, to jest właśnie sprey do czyszczenia elektroniki. Mam taki sam, psikałem i jest ok.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hej

Wykonywał ktoś to czyszczenie w 2.5 v6tdi? Ja miałem kiedyś przepływke zdemontowaną i jest cała plastykowa- nierozbieralna.Mam walić tym sprayem wprost po tych drutach z platyny? Nie zaszkodzi im taki manewr? Słyszałem że są okropnie czułe...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam, podłączam sie do pytanie kolegi co z przepłowymierzem w V6 gdy jest plastikowy firmy Bosch. Z góry dzieki

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ja mam v6 ale benzyna i też tam jest przepływka z plastiku .spryskałem te pręciki i działa prawidłowo :good:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie do kolegów którzy czyścili już przepływomierz w Audi A4 1.8 T . Otwórz dziś rozkręciłem swój przepływomierz i w środku okazał się przepływomierz plastikowy który jest złożony z 2 rur powłóczonych ze sobą, kratka jest również na stale przymocowana do tego plastiku. Ale nie o to chiałem zapytać, otwórz kiedy odkręcałem od obudowy filtra wszystkie elementy to również odkręciłem (patrz 2 zdjęcie od góry w poście Bucza- dochodzą tam 2 wiązki przewodów).Kiedy to odkręciłem zdziwiłem się ,ponieważ ta część jest połączona z drugim elementem jakaś pasta, (tak jak procesor w kompie jest połączony z radiatorem aby szybciej ciepło odprowadzało, i żeby się procesor nie grzał.) Moje pytanie co to jest za pasta i czy jak ja już to rozkręciłem wypadałoby położyć nowa pastę, bo nie wiem co to jest smiley.

Opublikowano

ten element to jakis modol od zaplonu i jest on przykrecony do tego aluminowego profilu zeby odprowadzal cieplo, trzeba bylo tylko wtyczki odlaczyc i tyle, a nie rozkrecac, mysle ze mozesz jednak dla spokoju wyczyscic stara paste i polozyc nowa

Opublikowano

dark79 myślisz ze mogę taką pastą posmarować co sie stosuje miedzy procesorem a radiatorem w komputerze ??

Opublikowano

Tak , u siebie tak zrobilem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej,

ja ostatnio przeczyściłem swoją przepływkę środkiem IPA Cleanser. Przepływka była mocno zabrudzona. Czyściłem bezpośrednio psikając środkiem i doczyszczając pędzelkiem. Potem samo wyschło i jest lepiej, zrobiłem logi i wygląda to tak:

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_apu_prosba_o_analize_logow_przeladowanie-t73804.0.html

Generalnie polecam bo przepływka wpływa znacząco na parametry silnika. Nie czuję teraz żadnych falowań i generalnie silnik zrobił się bardzo żwawy. Gdyby ktoś miał jakieś pytania - dawajcie śmiało.

Pozdr,

Kamil

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

czy w ogóle jest realnym wyczyszcenie przeplywki plastikowej? konkretnie Hitachi AFH60-10B (lub 10A)

1404101900.jpg[br]Dopisany: 14 Kwiecień 2010, 19:14_________________________________________________otóż procedura czyszczenia bezdotykowego nie przyniosla rezultatu. bylo jak jest. przeplywka do wymiany.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżę bo temat ciekawy i mam pytanie, czy wystarczy psiknąć na te czujniki (druciki) nie wyjmując ich z przepływomierza ? I to wystarczy ? Czy może je wyjąć i dopiero spsikać ? :)

Opublikowano

bez wyjmowania. ale na 99% nic to nie da.