Killer1984 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Witajcie, Odkąd pojawiły się mrozy zauważyłem, że dość intensywnie dymi podczas jazdy... ( w zasadzie widać to na postoju ) - wygląda to tak jakbym jechał autem na gaz... na 90% to para wodna... ale skąd takie ilości w dieslu?! płynu nie ubywa a jeśli nawet to baaardzo śladowe ilości, oleju od wymiany do wymiany bierze około 1,5L - silnik wymaga uszczelnienia i raczej go nie pali bo nie kopci na niebiesko nawet na zimnym silniku ( po odpaleniu pojawia się tylko szary bąk który trwa może z 5 sekund... być może dawka startowa za duża? ) przy kolejnym tankowaniu zamierzam dolać STP do czyszczenia wtrysków bo po odpaleniu lekko obroty falują przez jakieś 10-20 sekund... To normalne, że diesel tak dymi ? czy raczej spodziewać się jakieś usterki w najbliższym czasie?
RonM Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 A po nagrzaniu się silnika dalej jest dymienie?
Killer1984 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2011 Tak ale mniej... jechałem dziś temp. około 0,5 stopnia silnik około 50 stopni i na światłach aż mi głupio było jak patrzyłem w lusterko jak ten dymek leciał na inne auta
Killer1984 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2011 tzn typowy... mi to wygląda na parę... widać czasami jak wygląda palony olej w innych autach i to nie wygląda tak samo...
RonM Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 u mnie też kopci na biało zimą po odpaleniu i do czasu nagrzania silnika i mam tak odkąd mam autko czyli już 4 lata. Jak wody Ci nie ubywa to nie masz co się martwić
franek84 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 dokładni jak wyżej kolega napisal nie stresuj się kolego niepotrzebnie, różnica temperatur będzie powodowała dymienie, tez tak mam i nie ma co sobie tym głowy zawracać! teraz to sie kolego odpręż w święta i zapomnij o problemie pozdr
Paaweell1988 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 u mnie też dopóki się nie rozgrzeje to dymi dość mocno na biało, płynu nie ubywa
ciahciah Opublikowano 24 Grudnia 2011 Opublikowano 24 Grudnia 2011 przy niskich temp. do puki wydech się nie nagrzeje będzie para wodna, na nagrzanym silniku podczas utrzymywania prędkości jazdy para powinna być prawie nie widoczna, a nie zostawia wody z sadzą na podłodze pod rurą na zimnym silniku?
A4-Tomek Opublikowano 24 Grudnia 2011 Opublikowano 24 Grudnia 2011 mi po wywaleniu kata 1Z-cior daje większą chmurę na zimnym silniku. Chmura jest biała ale na postoju daje jak parowóz po nagrzaniu dalej biały dymek ale niewielki
Killer1984 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2011 sadzy pod autem jeszcze nigdy nie widziałem ja również nie mam katalizatora i może dlatego tak paruje
mati101086 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 u mnie tez kopci bardzo na bialo do momentu az sie nagrzeje pozniej jest spokoj. Tylko niepokoi mnie to ze pluje z wydechu jakas woda czy cos i dodatkowo dziwnie smierdza spaliny
Jay_Z Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Jak Ci pluje tylko do momentu zagrzania to nie masz się czym przejmować, zwłaszcza przy takich temperaturach.
mati101086 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 taki jakby nie wiem moze cos w stylu naszych polskich autosanow
dsz1985 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 dym od pary wodnej szybko sie rozrzedza po wyjsciu z rury wydechowej. to normalne ja mam tak samo. wczoraj stalem na swiatlach i na zagrzanym silniku tez puszczal co pewien czas. co lepsze z innego tdi ktory stal nieopodal bylo tak samo
wiktorsam Opublikowano 25 Grudnia 2011 Opublikowano 25 Grudnia 2011 U mnie dymi w minusowych temperaturach na biało do puki się nie zagrzeje, potem czysto. Przy takich temperaturach jak dzisiaj - około 3-5 stopni praktycznie zero dymku już od odpalenia.
songo Opublikowano 26 Grudnia 2011 Opublikowano 26 Grudnia 2011 no dokładnie to żadna nowość że kopci na biało jakby para leciała przy minusowej temp bo miałem tak zarówno w 1z jak i obecnie w avf więc bez obaw
Killer1984 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dzięki Panowie, zastanawiałem się może czy czasem wody nie spala... ale skoro nie tylko ja tak mam to Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi