Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy poduszka kierownicy z B7 zamontowana do B6 wystrzeli prawidłowo w przypadku kolizji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli komuś się wydaje, że po udanych testach rzucę hasło "spoko, mozna instalować poduchę" to się myli. Celem mojego testu jest dokładniejsze poznanie systemu i tego jak działa - bez względu na wynik (nie chodzi mi o to aby za wszelką cenę uruchomić tę cholerną poduszkę w B6).

I teraz to wygląda nieco jaśniej, bo ja czytając ten wątek po raz pierwszy odniosłem wrażenie, że to ma charakter testu na potwierdzenie: MONTOWAĆ LUB NIE, a to skrajna głupota.

Natomiast bardzo zraziła mnie forma waszej wypowiedzi - ponieważ do testu momentami odnosiliście się obaj w kpiący sposób, chcą czy nie chcąc bojkotując tym samym projekt, który zaproponowałem. Spójrzcie na to jak na kolejny eskperyment w celach naukowych - chcemy dowiedzieć się czegoś więcej. Cholera nie wiem, czy dziś mam po prosty zły dzień - niech mnie ktoś uszczypnie ale tak właśnie odebrałem Wasze posty...

Bartek, w mojej wypowiedzi nie było ani słowa kpin. Po prostu uważam, że zabawa z poduszkami, które mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo zarówno od strony działania poduszek w aucie jak i ich testów (testy mogą być bardzo niebezpieczne i mogą grozić kalectwem lub utratą życia), jest nieco ryzykowną sprawą. Dodatkowe wnioski z takich testów wyrażone w nieodpowiedni sposób mogą przyczynić się do tego, że niektórzy pomyślą: "OOOOO, ZROBIŁ TEST, NIE WYSTRZELIŁO, BĘDZIE DZIAŁAĆ NA 100%". Dobrze wiesz Bartek, że cenię sobie bardzo Ciebie jako człowieka i za to, co robisz celem pomocy innym oraz całą Twoją wiedzę, ale po prostu z mojego punktu widzenia tak to właśnie wygląda. Nie miej mi za złe za to, że piszę co myślę i to nie celem dokuczenia komuś, ale z czystego rozsądku - to miał być tylko obiektywny głos i spojrzenie z innej strony na problem.

PS. Musashi i Lukaszr. Jak nie chcecie sie dorzucic, to nikt nie zmusza. :wink4: Ale żeby od razu tak reagować :hi:

A czy my coś wspominaliśmy o zrzucaniu się ? Główna myśl wątku też nie jest o tym więc o co Ci chodzi ?

Opublikowano

Cholera nie wiem, czy dziś mam po prosty zły dzień - niech mnie ktoś uszczypnie ale tak właśnie odebrałem Wasze posty...

zle odebrales.

to nie atak to tylko glos rozsadku zeby ktokolwiek kto to przeczyta zastanowil sie 5 x. nasze samochody oprocz nas czesto prowadza nasi bliscy. dlatego gdybym byl wlascicielem B6 i mial mod kiera B7. od momentu kiedy pojawila sie watpliwosc nie dalbym go prowadzic nikomu poza mna, a co wiecej w chwili wolnego czasu, powrocilbym do kierownicy B6 3j ramiennej.

Nie powienienes traktowac adwersarzy jako kpiacych, lecz partnerow w dyskusji.

Idea tego watku, nie powinna byc czy poduszka zadziala, lecz jest zagrozenie bezpieczenstwa.

WIelu zainteresowanych wstrzymalo oddech, pelni nadziei ze znajdziesz rozwiazanie, aby bezpiecznie mogli pozostawic lub wykonac modyfikacje.

A takiego bezpiecznego rozwiazania nie ma i nie bedzie, dlatego juz powinno sie o tym glosno mowic. Zanim wydarzy sie tragedia.

ani w Łukasza ani moich, wypowiedziach nie bylo ani jednej kpiny, co najwyzej czulem wzburzenie, na brak zrozumienia. dla troski o cudze bezpieczenstwo i tego co chce przekazac.

P.S. Ja rowniez jestem w pracy. I wypowiedzi buduje w pospiechu.

Opublikowano

Panowie, robimy wszyscy mały offtop... Jeżeli już testy mają być przeprowadzane to zastanówmy się razem w jaki je sposób wykonać. Jeden test/pomiar to żadna próba, przy jednym teście mamy 100% możliwości błędu. Przy 2 już jest 50% itd. Z własnego doświadczenia zawodowego powiem, że nawet testując stabilny produkt wyniki pomiarów mają pewien rozrzut, dlatego też robi się rozkład statystyczny, dodatkowo wyniki koreluje się z warunkami panującymi podczas pomiaru. Jedyne co możemy sprawdzić to rodzaje sygnałów sterujących, pewności że poduszka wypali/niewypali w domowych warunkach nie jesteśmy wstanie sprawdzić. Każdy tego moda robi na własną odpowiedzialność, więc się tak nie trzaskajcie. Każdy ma swój rozum i powinien filtrować dane które do niego dochodzą. Jeżeli ktoś napisze ze skok z 6 piętra jest bezpieczny, bo jedna osoba która wyskoczyła przeżyła to też będziecie to brać za pewnik?

Opublikowano

dopisać mnie proszę,

Opublikowano

Aktualna lista zrzucających się:

- AndyN

- Bieniek

- Bart-S

- Cool506

- Czaki22

- Domin79

- Greg2505

- Letallec

- Madbar

- Marekg

- Piotreklon

- Proton2

- Siemian

- Wrclaguna

Aktualna stawka od osoby: 37,85zł

Opublikowano

Dopisz mnie Bartek.

Opublikowano

Dopisz mnie Bartek.

:good:

Aktualna lista zrzucających się:

- AndyN

- Bieniek

- Bart-S

- Cool506

- Czaki22

- Domin79

- Flyer

- Greg2505

- Letallec

- Madbar

- Marekg

- Piotreklon

- Proton2

- Siemian

- Wrclaguna

Aktualna stawka od osoby: 35,33zł

Opublikowano

Czakamy jeszcze na deklaracje?

Opublikowano

Czakamy jeszcze na deklaracje?

Chciałbym dobić do 20 - wyjdzie po 26,50zł (a to już kwota naprawdę do przebolenia).

Poduszki już do mnie lecą...

Opublikowano

dopisz mnie.

Opiszesz co dokładnie masz zamiar zrobić w testach?

Opublikowano

Dopisz mnie też Bartku.

Opublikowano

Porównać dokładnie dwa modele - najbardziej interesuje mnie detonator i sygnał na jaki reaguje... Cudów po tych testach bym się nie spodziewał ale chciałbym zrobić krok dalej i dowiedzieć się więcej o działaniu tego systemu. To na początek i zależnie od wyników co będzie dalej zobaczymy...

Aktualna lista zrzucających się (17):

- AndyN

- Bart-S

- Bieniek

- Bobikos

- Cool506

- Czaki22

- Domin79

- Flyer

- Greg2505

- Letallec

- Madbar

- Marekg

- Mk4

- Piotreklon

- Proton2

- Siemian

- Wrclaguna

Aktualna stawka od osoby: 31,17zł

Opublikowano

Porównać dokładnie dwa modele - najbardziej interesuje mnie detonator i sygnał na jaki reaguje... Cudów po tych testach bym się nie spodziewał ale chciałbym zrobić krok dalej i dowiedzieć się więcej o działaniu tego systemu. To na początek i zależnie od wyników co będzie dalej zobaczymy...

(...)

Ja prosiłbym, o czym chyba pisałem, porównanie budowy elementów składowych i mocowań elementów poduszki w obu wersjach. Może być na priva (fotki+opis) .... :naughty::decayed::kox:

Opublikowano

Przeczytałem cały wątek i interesuje mnie jedna sprawa. Otóż przy montażu tempomatu w moim B6, pamiętam że miałem zakodowaną kierownicę zwykłą - czteroramienną, a posiadam sportową (z tego samego modelu). Wiadomo, że poduszka z tych 2 typów kierownic wygląda inaczej, przynajmniej z zewnątrz (w środku nie rozkręcałem). Pytanie do doświadczonych użytkowników - czy niepoprawne kodowanie może mieć wpływ na niepoprawne odpalenie poduszki, lub co gorsza w ogóle jej nie odpali. Czy sterownik airbag różni się w zakresie jednego modelu auta w różnych opcjach wyposażenia - np inny jest w kierownicy 4 ramiennej, inny w 3 ramiennej?

Opublikowano

Przeczytałem cały wątek i interesuje mnie jedna sprawa. Otóż przy montażu tempomatu w moim B6, pamiętam że miałem zakodowaną kierownicę zwykłą - czteroramienną, a posiadam sportową (z tego samego modelu). Wiadomo, że poduszka z tych 2 typów kierownic wygląda inaczej, przynajmniej z zewnątrz (w środku nie rozkręcałem). Pytanie do doświadczonych użytkowników - czy niepoprawne kodowanie może mieć wpływ na niepoprawne odpalenie poduszki, lub co gorsza w ogóle jej nie odpali. Czy sterownik airbag różni się w zakresie jednego modelu auta w różnych opcjach wyposażenia - np inny jest w kierownicy 4 ramiennej, inny w 3 ramiennej?

Kodowanie adresu 16 nie powinno mieć żadnego znaczenia dla zapalnika - wiązka elektryczna podłączona do poduszki w kierownicy prowadzona jest poza modułem kolumny kierowniczej (żółtą kostką 4-pin).

Opublikowano

:good:Dzięki za odpowiedź Bartek.

Opublikowano

Witam, jako że od ponad 4 lat testuje poduszki wtrącę swoje 3 grosze :)

Zacznę od tego, że nie znam konstrukcji o której mowa, ponieważ nie robiła go firma w której jestem zatrudniony, pomimo tego biorę czynny udział w pracach projektowych całej grupy VAG (przyszła platforma MQB)

1. Ładunków nie proponuję mostkować, każdy ma swoje oddzielne wyjście w module i o tym czy go odpalić czy nie decyduje algorytm (który jest tajny)

2. większość ładunków jest pod względem elektrycznym taka sama (ta sama rezystancja) moduł (AECU) steruje tym kiedy i który odpalić, same jaśki nie są jakkolwiek kodowane - do testów używam rezystorów ~2.2R dzięki temu moduł myśli, że wszystko jest ok, a ja mogę zmierzyć prąd i czas zadziałania (oscyloskopem)

Z perspektywy tych 4 lat zalecałbym zwrócić uwagę na sposób otwarcia ile przestrzeni w kabinie zajmie ta z b6 a ile konkretne stopnie z b7.

Gdybym chciał dopalić taki moduł i sprawdzić czy strzela to wziąłbym oprócz AECU i poduszek także sensory frontowe, a następnie poprzykręcałbym je do kawałka pleksi ewentualnie deseczki, trzymając tak skręcony zestaw przyłożył weń gumowym młotkiem - brzmi śmiesznie ale możecie mi wierzyć to najprostsza, skuteczna metoda!

Wypadałoby jeszcze tylko wiedzieć jak skasować info o strzale, żeby można było użyć tego AECU później (np. w kolejnej próbie)

Metoda z młotkiem może wydaje się śmieszna ale na etapie rozwijania aplikacji jest powszechnie używana np. przez gości którzy piszą kod. W późniejszej weryfikacji wszystkie sensory (akcelerometry) i ‘satelity’ (sensory frontowe) wylutowuje się z AECU i symuluje ich obecność dzięki temu można sprawdzić czas w jakim moduł strzela, prąd strzału itp.

Dopiero na samym końcu przeprowadzane są testy z samochodami (znane z filmów ENCAP) a wyniki (zmierzone przeciążenia) oraz pomiary otwarcia porównywane z wynikami testów przeprowadzonych wcześniej w laboratorium (wierzcie lub nie ale taki test z autem sporo kosztuje ;) )

Inaczej sprawa wygląda w przypadku samych jaśków – tu na bieżąco kilka z serii jest odpalane w obecności ‘szybkich’ kamer.

U siebie zmieniłem z b6 na b6 multi więc tematu nie mam, natomiast jeśli coś wam z tego wyjdzie, zróbcie dokumentację wideo, miło będzie popatrzeć ;)

Opublikowano

Dopiszcie mnie do listy. Jakiś numer konta?

Opublikowano

Dostałem sprzęcior do testów - brakuje tylko wystrzelonej poduchy do B6. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i za wkład w dyskusję (jeśli coś przyjdzie Wam do głowy - piszcie dalej).

SGX - dzięki za wpis. Mam teraz troszkę na głowie, ale jak tylko zwolni się troszkę czasu - przerobię dokładniej to co napisałeś :good: Fajnie, że mamy tu osoby, które mocniej siedzą w temacie :)

Wraz z kolegą pocas zamykamy listę zbiórki...

Aktualna lista zrzucających się (18):

- AndyN

- Bart-S

- Bieniek

- Bobikos

- Cool506

- Czaki22

- Domin79

- Flyer

- Greg2505

- Letallec

- Madbar

- Marekg

- Mk4

- Pocas

- Piotreklon

- Proton2

- Siemian

- Wrclaguna

Aktualna stawka od osoby: 29,45zł

Wkrótce na pw dostaniecie info z numerem konta. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wsparcie :notworthy:

Opublikowano

A co tam, dopisz i mnie choć nie mam B6 :wink4:

Cenię forum nie tylko za informacje na temat naszych paździerzy ale też za ludzi którzy są częścią tego środowiska :good: