Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie , są inne , z literką Q na końcu są do quatro i pasują też do ośki , ale na odwrót już nie.

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czy tylne osłony do tarcz 288 z quattro i z oski są takie same?

Nie.

Opublikowano

Mam pytanie bo jestem w temacie upgrade hamulców kompletnie zielony. Czy zakupując komplet na tył z linku poniżej muszę do tego dokupić inne dedykowane do zestawu zaciski??

http://allegro.pl/tarcze-febi-klocki-ms-tyl-audi-a4-b7-04-288mm-i6249544404.html

Opublikowano

Musisz, plus oslony

Opublikowano

Witam, Panowie macie jakieś sprawdzone źródło gdzie dostanę 300mm lub ostatecznie 288mm zaciski TYŁ po regeneracji?

.

.

.

Nie było pytania. :P

Edytowane przez kelnozz

Opublikowano

Panowie moze ktos mial podobny problem i znalazl odpowiedz - zmienione hamulce na 320 i 288 tyl, zaciski po regeneracji, zrobione na nich ~20 000 i jadac ponad 100km/h w momencie hamowania (nie ostrego, tylko normalnie lekkie dohamowywanie) zaczyna bardzo telepac kier, przy hamowaniach ponizej 100km/h tego bicia na kierownicy nie ma. Gdzie szukac przyczyny? Pokrzywione tarcze, piasty, zle odpowietrzone, czy cos innego? Myslalem, ze mogla to byc wina nie wywazonych kol 17' , ale wczoraj zalozylem wieksze kola (wywazone) i te drgania, wibracje/telepanie sa jeszcze wieksze. :/

Edytowane przez KoJ@K

Opublikowano

Panowie moze ktos mial podobny problem i znalazl odpowiedz - zmienione hamulce na 320 i 288 tyl, zaciski po regeneracji, zrobione na nich ~20 000 i jadac ponad 100km/h w momencie hamowania (nie ostrego, tylko normalnie lekkie dohamowywanie) zaczyna bardzo telepac kier, przy hamowaniach ponizej 100km/h tego bicia na kierownicy nie ma. Gdzie szukac przyczyny? Pokrzywione tarcze, piasty, zle odpowietrzone, czy cos innego? Myslalem, ze mogla to byc wina nie wywazonych kol 17' , ale wczoraj zalozylem wieksze kola (wywazone) i te drgania, wibracje/telepanie sa jeszcze wieksze. :/

według mnie, pokrzywiłeś tarcze, przetoczyć i jeździć dalej :)

Opublikowano

Takie juz kupilem auto, poprzedni wlasciciel zmienial hample. Tylko dziwne troche jest to, ze ponizej 100km/h nie ma tego telepania ?!

Opublikowano

do wykrzywienia tarczy dużo nie trzeba, wystarczy że na rozgrzanych wjechałeś w kałużę, bicie małe to na mniejszych prędkościach się nie objawia, jak masz taką możliwość to wrzuć na tokarkę i sprawdź bicie

spróbuj jeszcze przy mniejszej prędkości przy delikatnym hamowaniu posłuchać czy z przerwami nie styka

Edytowane przez tom4275

Opublikowano

Krzywe tarcze się wymienia , a nie toczy .

Szybciej się je pokrzywki jeżdżąc dynamicznie i przegrzewając niż szukając kałuży by je tam studzić .

Opublikowano

Ja napewno ich nie przegrzalem, bo ani nie bylo takiej sytuacji, no i bylo to od razu jak kupilem wóz. No przy delikatnym hamowaniu slychac wlasnie tak "z przerwami" , ze sie kręcą.

Opublikowano

Krzywe tarcze się wymienia , a nie toczy .

Szybciej się je pokrzywki jeżdżąc dynamicznie i przegrzewając niż szukając kałuży by je tam studzić .

niby dlaczego się nie toczy ?

Opublikowano

Potem powstaje milion wątków , że przy hamowaniu czuć bicie....a ich ceny są dzisiaj śmieszne ;)

Opublikowano

jeśli zrobisz to poprawnie a nie jak Pan Heniu w garażu to niema prawa być żadnego bicia, wystarczy odpowiednie przygotowanie bazy pod mocowanie tarczy do toczenia, cena dobrej tarczy nie jest taka mała, a jak pogięło Ci mało zjechane tarcze to szkoda wywalać paru stówek na nowe jak za 100 można jeździć dalej :)

Opublikowano

Kojak u mnie 345mm wibrują tylko przy około 100km/h. Wyższa i niższa prędkość jest ok. Skrzywiona prawa tarcza :wink: Rozumiem że mam wysyłać? :decayed:

Opublikowano

nie przetaczaj tarczy !! cena zamiennika jest niewiele wyzsza od kosztu przetoczenia w "normalniejszym " zakladzie

Opublikowano

Kojak u mnie 345mm wibrują tylko przy około 100km/h. Wyższa i niższa prędkość jest ok. Skrzywiona prawa tarcza :wink: Rozumiem że mam wysyłać? :decayed:

A co to dzisiaj za darmo wsio? :D

Opublikowano

A co to dzisiaj za darmo wsio? :D
Jak zawsze pół darmo:decayed:

Tapnięte z SGS5

Opublikowano

Mam pewną zagwozdkę:

Jak wiecie rok temu zrobiłem upgrade hamulców z serii (312/255) na S4 345/300 które współgrały wtedy z oponami Pirelli PZERO 225/40R18. Te opony przy ostrym hamowaniu do zera nigdy nie zapiszczały a ABS z kolei potrafił zaterkotać nawet na suchym. Niestety opony się skończyły, nie z powodu grubości bieżnika (zostało go ok. 5-5,5mm) a z powodu ich przeciążenia, bo miały dużo niższy indeks nośności niż zalecany (88Y zamiast 93Y) - moje niedopatrzenie przy ich zakupie kilka lat temu ;)

Teraz jeżdżę na nowych Pirelli PZERO Rosso 235/45R17 93Y i co mnie zastanawia to fakt, że ABS przy takim samym ostrym hamowaniu do 0km/h nie załącza się a same opony wtedy PISZCZĄ :exclamation::mysli:

Myślę sobie: "ok, abs się nie włącza bo opony nie tracą przyczepności". I wszystko super, ale za chiny ludowe nie mogę pojąć tego piszczenia! Zawsze mi się kojarzy ono z poślizgiem... a więc ABS powinien wkroczyć do akcji. A nie wkracza.

Opony te ogólnie kleją się bardzo dobrze zarówno przy ruszaniu jak i podczas szybkiej jazdy w zakręcie. Nie ma znaczenia czy słońce grzeje czy leje jak z cebra - nie zapiszczą ani przez chwilę (pewnie mają jakąś graniczną prędkość przy której tracą przyczepność, ale jest ona położona grubo ponad mojego skilla drogowego... tzn. odwagi :wink: ).

Pytanie czy brak załączenia się ABS-u i równoczesne piszczenie opony jest/może być normalne?

Sterownik ABS jest OK, nie ma w pamięci usterek zapisanego żadnego błędu.

Do skuteczności hamowania jako takiej nie mam zastrzeżeń :hi:

Opublikowano

a amory masz sprawne ?