Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

kawalek blachy i montowac 330mm do tych zaciskow :)

Opublikowano

Dobra, a jeszcze w temacie A6 C5 - czy na tył pasują tam heble z S4 B6/B7?

kawalek blachy i montowac 330mm do tych zaciskow :)

A co to za rzeźba? :wink:

Opublikowano

nazwalbym ją "od biedy", bo wychodzi dosyc tanio a skutecznosc jest naprawde niezla, lepsza na pewno niz 300mm z esy

10600597_1164099003631087_76371929647493

w b6 natomiast caly myk polega na zrobieniu adapteru ktory nie bedzie odsuwal zacisku na zewnatrz auta bo tam tarcze i tak nie sa glebokie

Opublikowano

Eeee, osobiście bałbym się założyć coś takiego w taczce :kox:

Wolę max. ori... czy zatem tylne hebelki 300/22mm z S4 B6/B7 podeszłyby bez sztukowania, dystansowania i innego dłubania do A6 C5?

Opublikowano
  • Autor

Wolę max. ori... czy zatem tylne hebelki 300/22mm z S4 B6/B7 podeszłyby bez sztukowania, dystansowania i innego dłubania do A6 C5?

Z S6 masz 269mm, mały adapter i podchodzi tarcza 310mm z A8. Zacisk i klocek zostaje ten sam. Chyba najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Opublikowano

Adapter? Takie coś, co wygląda jak na zdjęciu powyżej?

Opublikowano

Jo

Opublikowano

Dev jakie tarcze bys polecil na tył bo teraz mam wlozone s4 b6/7 szukac ori nowych czy masz cos do polecenia zamiennego a tez dobrego? Pozdrawiam

Opublikowano

a jakie sa obawy ? to nie plastelina tylko solidny kawal cmetrowej blachy, predzej urwiesz wahacz jak zacisk hamulcowy na tym adapterze

Opublikowano

Z S6 masz 269mm, mały adapter i podchodzi tarcza 310mm z A8. Zacisk i klocek zostaje ten sam. Chyba najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Tylko klocek jest mały w tym zestawie bo ten sam co w każdym 245mm

Opublikowano

zgadza sie, ale bierze tarcze po zewnetrznej stronie, a różnica średnic i tak jest dosyć spora, a tym samym efekt tez jest bardzo dobry

Edytowane przez pioteros

Opublikowano

a jakie sa obawy ? to nie plastelina tylko solidny kawal cmetrowej blachy

Takie obawy, że jarzmo nie jest bezpośrednio przymocowane do zwrotnicy, że taka rzeźba, pomimo przyłożenia się i najszczerszych chęci ślusarza, nie gwarantuje czy to się po jakimś czasie nie wygnie z przegrzania, zmęczenia materiału etc.

Pomijam sprawy takie jak upierdliwy pan diagnosta na przeglądzie czy drobiazgowy rzeczoznawca ubezpieczyciela przy oględzinach pokolizyjnych szkód, szukający sposobności do zakwestionowania zasadności wypłaty odszkodowania...

Który rzeczoznawca z PZMot-u (wezwany przy odwoływaniu się) podpisałby się pod dokumentem, że takie sztukowane coś gwarantuje całkowite bezpieczeństwo? To, że jakieś bezpieczeństwo te hamulce dają w to nie wątpię... ale co innego gdy się podziwia swoje dzieło z boku a co innego gdy się pod czyimś dziełem trzeba podpisać i ryzykować utratę uprawnień...

Opublikowano

Pierwsze słyszę by mi Pan diagnosta próbował wypatrzeć dystanse na zwrotnicy ;)

Opublikowano

Nieprzychylny pan diagnosta potrafi uczepić się każdej dupereli, pół roku temu natrafiłem na takiego ;)

Generalnie nie przekonuje mnie taka sztukateria, wolę gdy każda część jest zaakceptowana i wyprodukowana przez producenta :wink:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

No to te nasze "rezanie" idzie w łeb w tym momencie jak nie są zastosowywane mody p&p ;) .

Opublikowano
  • Autor

Idąc takim tokiem myślenia wszystkie dorabiana przewody hamulcowe, linki są niebezpieczne. Takie adaptery wykonuje się z odpowiedniej stali, choć jak ze wszystkim zawsze istnieje jakieś ryzyko.

Opublikowano

W jednym warsztacie gdzie zaciskają węże hydrauliczne odmówili mi zakucia przewodów hamulcowych bo nie posiadali odpowiedniego atestu... a robią węże do ciężkiego sprzętu budowlanego, nie żadne popierdółki dla majsterkowiczów - żeby nie było. Musiałem je kupić w sklepie moto.

Nie wątpię jednak, że znajdą się ryzykanci którym brak tego certyfikatu zwisa i powiewa - zarówno pracownikom zakładu jak i jego klienteli.

Takie adaptery wykonuje się z odpowiedniej stali

Odpowiednia tzn. jaka? Nie za twarda, nie za miękka? Kto o tym decydował i na jakiej podstawie? Ma na to jakieś papiery z ośrodka badawczego?

Opublikowano
  • Autor

Takie adaptery wykonuje się z odpowiedniej stali

Odpowiednia tzn. jaka? Nie za twarda, nie za miękka? Kto o tym decydował i na jakiej podstawie? Ma na to jakieś papiery z ośrodka badawczego?

Wykonuje się to ze stali S355

Opublikowano

Nieprzychylny pan diagnosta potrafi uczepić się każdej dupereli, pół roku temu natrafiłem na takiego ;)

Generalnie nie przekonuje mnie taka sztukateria, wolę gdy każda część jest zaakceptowana i wyprodukowana przez producenta :wink:

w takim razie każdy adapter na zaciskach brembo nie powinien być montowany w autach, kazdy RS nowy ma teraz zaciski montowane na adapterach tego typu, a nawet z wygladu bardziej "lichych", to samo stare rs2 którego adapter wygląda bardzo słabo a mimo wszystko się sprawuje

stale konstrukcyjne, czy narzędziowe jak sama nazwa wskazuje służą do różnych celów i dlatego muszą się wyróżniać ponad przeciętną wytrzymałością

380217465_1_644x461_zacisk-hamulcowy-prz

cieniutki prawda ? a montuja to podobno w rs6, rs4 itp itd

idąc dalej tym tokiem bałbym się wsiąść do A4 B6 gdzie są alu zwrotnice miejscami naprawde cienkie, a musza utrzymać praktycznie cały ciężar auta w momencie ostrego hamowania - przecież to tylko aluminium, a i nie jedną pękniętą przy górnych wahaczach widziałem

Edytowane przez pioteros