Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ma ktoś może na sprzedaż dwa jarzma 716?

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Stoję przed zmianą tarcz i klocków z tyłu. Z przodu mam obecnie tarcze 288 (na swap pewnie przyjdzie czas), z tyłu 245. Wg numeru VIN z tyłu w serii były jednak 255. Jakie tarcze powinienem założyć zakładając,  że z przodu jeszcze z rok pojeżdżę na obecnych tarczach? Jeśli 255 to czy jarzmo, zacisk lub osłona będą pasować? Czy nie będzie wtedy tył zbyt mocny w proporcji do przodu?

Opublikowano
Godzinę temu, El Patriko napisał:

Stoję przed zmianą tarcz i klocków z tyłu. Z przodu mam obecnie tarcze 288 (na swap pewnie przyjdzie czas), z tyłu 245. Wg numeru VIN z tyłu w serii były jednak 255. Jakie tarcze powinienem założyć zakładając,  że z przodu jeszcze z rok pojeżdżę na obecnych tarczach? Jeśli 255 to czy jarzmo, zacisk lub osłona będą pasować? Czy nie będzie wtedy tył zbyt mocny w proporcji do przodu?

Ktoś Ci coś źle sprawdził. Jesli masz BEX to masz 312/255. 

Opublikowano
17 godzin temu, Wandej napisał:

Ktoś Ci coś źle sprawdził. Jesli masz BEX to masz 312/255. 

Mam bex, ale na fakturce poprzedniego właściciela są następujące tacze i klocki: 

DF4186 (tarcze trw 245 mm) 

GD8823 (klocki trw) 

Z przodu natomiast: 

DF2652 (tarcze trw 288 mm)

GDB1307 (klocki trw) 

Osłona z tyłu wygląda, jak by mogła zmieścić większą tarczę.

Możliwe, że nie sprawdził dobrze co kupuje i potem założył co miał. Co z tym teraz mogę zrobić? :co:

Edytowane przez El Patriko

Opublikowano
54 minuty temu, El Patriko napisał:

Mam bex, ale na fakturce poprzedniego właściciela są następujące tacze i klocki: 

DF4186 (tarcze trw 245 mm) 

GD8823 (klocki trw) 

Z przodu natomiast: 

DF2652 (tarcze trw 288 mm)

GDB1307 (klocki trw) 

Osłona z tyłu wygląda, jak by mogła zmieścić większą tarczę.

Możliwe, że nie sprawdził dobrze co kupuje i potem założył co miał. Co z tym teraz mogę zrobić? :co:

Albo masz przeszczepionego BEX`a albo masz 312-255. Innej opcji nie ma

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Wandej napisał:

Albo masz przeszczepionego BEX`a albo masz 312-255. Innej opcji nie ma

Albo mu klocek tylko w połowie się ściera :decayed:

Opublikowano
13 minut temu, H4mm3R napisał:

To już czarny scenariusz?

Opublikowano

Z kodów wyposażenia na wlepie wynika dokładnie tak jak piszesz, że powinny być 312/255. Bex był fabrycznie, tak wynika z vinu i wlepy.

Ciekawe skąd się tu wziął zestaw 288/245... :co:

Ma ktoś może jakieś rady co z tym teraz można zrobić?

Opublikowano
32 minuty temu, H4mm3R napisał:

Scenariusz czarny, ale jak tak patrzę to całkiem możliwy. Czy z montażem mniejszych tarcz poprzedni włściciel nie miał by problemu w takiej sytuacji?

Opublikowano
2 godziny temu, El Patriko napisał:

Scenariusz czarny, ale jak tak patrzę to całkiem możliwy. Czy z montażem mniejszych tarcz poprzedni włściciel nie miał by problemu w takiej sytuacji?

Nie. Normalnie spasuje, tym bardziej, ze klocek przedni jest ten sam(zacisk również)

Opublikowano

Dzięki. Chyba wychodzi na to że poprzedni właściciel po prostu wziął mniejsze po taniości i takie tu założył. 

W takim razie chciałbym zostawić jeszcze powiedzmy na rok te 288 z przodu bo nie są zużyte, a auta nie jestem jeszcze na tyle pewny aby inwestować w wymianę niewyeksploatowanych części. Przoszę o radę czy w takiej sytuacji mogę spokojnie 255 brać na tył? Nie będzie za mocno tył hamował przy 288/255? No i czy przy zmianie 245 -> 255 powinienem dokupić jarzmo?

Edytowane przez El Patriko

Opublikowano

Zacisk pod 245 i 255 jest tak sam. Na 312 jest taki sam zacisk jak w 288, ale jarzmo wymaga wymiany. Moim zdaniem szkoda inwestować w 312, jeżeli musisz zmienić tarcze. Swoje zaciski zawsze możesz sprzedać.

288/245, nieźle ktoś przydziadował...

Edytowane przez george

Opublikowano

Albo kupil sobie 15tki na zime :decayed:

Opublikowano
17 minut temu, Dev napisał:

15tka z dobrym ET zmieści 312. Do S6 C4 były stalowe a tam siedziało również 312. Chyba ET 40 było w takich stalówkach.

Opublikowano
Godzinę temu, george napisał:

Moim zdaniem szkoda inwestować w 312, jeżeli musisz zmienić tarcze. Swoje zaciski zawsze możesz sprzedać.

Znaczy się sugerujesz od razu celować w minimum 320?

Godzinę temu, george napisał:

288/245, nieźle ktoś przydziadował...

16 minut temu, Dev napisał:

A no przydziadował... :kwasny:  A 15stek chyba nie było w planach, bo auto jeździło na wielosezonówkach na felgach 16'. :lol:

Pytanie co z tyłem polecacie Panowie w takiej sytuacji zrobić, bo tył muszę zrobić niestety na już. Na wyjeździe wakacyjnym klocek mi się zużył do 0 (nie mam pojęcia czy tak nieproporcjonalnie szybko się ścierał, czy jakimś cudem się posypał w czasie jazdy), została sama blacha i mocno porysowała tarczę w trakcie powrotu do domu, także auto stoi. :(

Ma sens przy bexie w quattro zakładanie 255 na tył, jazda na konfiguracji 288/255 i w przyszłym roku podmianka samego przodu na 320? Nie chcę robić fuszerki, a nie za bardzo się na tym znam niestety. ;)

Opublikowano

Panowie temat wielokrotnie dyskutowany.

Nawet nie warto się zastanawiać.

Zdecydowanie 320mm przód i 288mm tył optymalny setup.

Zwłaszcza, że obecnie można taki setup dostać w rozsądnych pieniądzach.

Pozdrawiam

Opublikowano
6 godzin temu, El Patriko napisał:

Znaczy się sugerujesz od razu celować w minimum 320?

A no przydziadował... :kwasny:  A 15stek chyba nie było w planach, bo auto jeździło na wielosezonówkach na felgach 16'. :lol:

Pytanie co z tyłem polecacie Panowie w takiej sytuacji zrobić, bo tył muszę zrobić niestety na już. Na wyjeździe wakacyjnym klocek mi się zużył do 0 (nie mam pojęcia czy tak nieproporcjonalnie szybko się ścierał, czy jakimś cudem się posypał w czasie jazdy), została sama blacha i mocno porysowała tarczę w trakcie powrotu do domu, także auto stoi. :(

Ma sens przy bexie w quattro zakładanie 255 na tył, jazda na konfiguracji 288/255 i w przyszłym roku podmianka samego przodu na 320? Nie chcę robić fuszerki, a nie za bardzo się na tym znam niestety. ;)

jak nie chcesz robić fuszerki to oddaj do dobrego mechanika i po temacie.

Opublikowano
12 godzin temu, george napisał:

15tka z dobrym ET zmieści 312. Do S6 C4 były stalowe a tam siedziało również 312. Chyba ET 40 było w takich stalówkach.

Nie zmieści, bo nie problemem jest osadzenie tylko średnica tarczy.

Opublikowano
56 minut temu, DivaynEays napisał:

Nie zmieści, bo nie problemem jest osadzenie tylko średnica tarczy.

Mówię jedynie o tym co producent dokładał... ale mniejsza o to.

Opublikowano

Hej właśnie wymieniam hamulce na 320 i może ktoś powiedzieć jak puści kabel od złożycia hamulców?