carlooss Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam, mam problem ze stukaniem podczas jazdy np po bruku albo drobnych dziurach. Wali w środku jak nie wiem a po lekkim naciśnięciu hamulca stukanie ustaje. Sprawdziłem mam luz na (nie wiem jak to sie nazywa dokładnie) tulejkach prowadzących zacisk. Klocki mam nowe jak by co i sprężynki są dobrze podgięte. Teraz pytanie co z tym zrobić czy muszę szukać nowego zacisku???
mcm Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 to raczej wahacze, zaciski nie stukają, ja jedziesz po bruku koła luźno się toczą i stukają, jak naciścniesz hamulec koło się obciąża i najprawdopodobniej naprężenia napinają wahacze i przestaje stukać
carlooss Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2008 To raczej nie wahacze bo wystarczy że lekko dotknę pedał hamulca i przestaje pukać. Czy da rade zregenerować te prowadnice zacisku?
Gość Rafaellopop Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 :> ja też taki miałem problem i to tak sie działo jak piszesz ale już ok rozegnij balaszki na klocku co wchodzi w tłoczek i wszystko ustanie i bedzie cicho i fajnie :th: :kox:na 100% to samo miałem i nie jedne fachowiec nic nie zrobił
kaj82 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 tez mialem to samo w busie przygielem blaszki i jest git
pawel42560 Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 ja mialem taki sam problem stukanie było bardzo głośne tak jakby był walnięty wachacz tylko ze od kiedy kupilem go nie bylo sprężyny mocującej jak w koncu znalazlem sprężyne w salonie Audi to stukanie ustało i wszystko było git nie sądzilem ze brak sprężyny moze wywolac takie halasy,
TOMI 13 Opublikowano 22 Lipca 2008 Opublikowano 22 Lipca 2008 Panowie ja w mojej audi mam to samo !!! Uderzając jedna ręką w zacisk hamulcowy słychac stuk a w trakcie jazdy po płytach dudni ostro !!! Juz wiem, że to prawdopodobnie prowadnice ale podgiąc blaszki na klocku hamulcowym ????
fireman tom Opublikowano 3 Września 2008 Opublikowano 3 Września 2008 U mnie dzwoni też na dziurach i nie wiem co z tym zrobuć i co jest grane. Tak wogóle to zaciski jakieś luźne są. Jak odkręciłem koło i ruszam zaciskiem to cały chodzi. Czy to normalne?
Smieszny Opublikowano 4 Września 2008 Opublikowano 4 Września 2008 Mam tez metaliczne odglosy z prawego kola Myslalem ze to lacznik stabilizatora bo gumki byly troszke juz zajechane ale po wymianie okazalo sie ze to nie to. Wachacze wyglagaja ok :> Wiec to chyba bedzie to zobaczymy :>
fireman tom Opublikowano 4 Września 2008 Opublikowano 4 Września 2008 Czy zaciski mogą się ruszać? U mnie są jakieś luźne i nie wiem czy tak ma być?
Smieszny Opublikowano 5 Września 2008 Opublikowano 5 Września 2008 A nie masz dziwnych odglosow :gwizdanie:
fireman tom Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 No dzwonią mi na dziurach - znaczy się prawy przedni mi dzwoni. Jak jadę po równej nawierzchni to jest cisza.
Smieszny Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 "fireman tom" to diagnoze juz masz :> Umnie wystepuje ten sam problem byl u mnie kolega mechanik i powiedzial ze to chyba to, niestety nie mialem czasu sie jeszcze za to zabrac.
Norbi Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 W starszych modelach często wyrabiają się prowadnice i wtedy dokładnie jak to autor opisał na wybojach będzie grzechotało. Wymiana prowadnic załatwia sprawę. Jest to zestaw regeneracyjny.
fireman tom Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 Byłem na stacji diagnostycznej - prowadniki zacisków do wymiany . Pytanie: ile kosztuje taki zestaw naprawczy prowadników i jakiej firmy kupić??
Smieszny Opublikowano 13 Września 2008 Opublikowano 13 Września 2008 Mi sie zgobil(tzn gdzies wylecial pewnie na naszych pl drogach) zacisk na klocki W aso dalem 13,50 zalozylem i jest
Rekomendowane odpowiedzi