Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wałek rozrządu i dziwne dudnienie w obudowie filtra powietrza A4 B6 1.9TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według ETKI:

VW 2.0 TDI BGW,BHW

Audi 1.9TDI BKE,BRB

Audi 2.0TDI BPW

Wałek jest przystosowany do DPFa, ma inny kąt krzywek i oznaczenie 038109101AF.

.

Opublikowano

a jak w przypadku BKE orginalnie bez dpf-a ?

Czy to bez znaczenia czy auto nie ma dpf czy ma dpf wałek występował ten sam ?

Na drugiej stronie tematu znalazłem taką odpowiedz ale chciałbym ją potwierdzić :decayed:

Czy ktoś mi odpowie z jakich silników pasują wałki do AVF:confused:

Ajm, asz, atd, atj, avb, awx, axr, bkc, bls, bxe, bew, auy, arl, anu, btb

Opublikowano

Ja nigdy nie miałem DPF, a wałek od DPF siedział w środku... do tego w sklepie 'wymacałem' oba i są inne.

Z tego co się orientowałem, to może być związane z normą EURO 4, które spełnia BKE, BRB a nie spełnia AVF\AWX.

Na wałku jest inny kształt krzywek, by można było dotryskiwać małe dawki paliwa w celu poprawy kultury pracy i emisji spalin. Coś jak w common railu.

Edytowane przez MariuszKK

Opublikowano

To dla tego ori wałek z BKE jest dużo droższy niż np z AVF .

A jak to się ma do np. BXE tam niby też jest euro 4 a wałek dużo tańszy?

Trochę jestem w kropce bo niewiem jaki wałek kupić ori czy zamiennik z tym że boję się troche zamiennika bo mam zamiar modzić moc do około 180-200KM i niechciał bym aby się ukręcił jak to już koledzy z forum opisywali

za ori wałek do BKE w serwisie VW powiedzieli mi 2300zł ze zniżką dla pracownika i czas oczekiwania do 2 tyg sprowadzany z niemiec

w UK za ori wałek z serwisu audi 617 funtów (3000zł)

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem (i najtańszym) było by znalezienie takiego wałka oryginalnego, używanego, w stanie idealnym :decayed:

Ja założyłem zamiennik.. mam nadzieję że to nie była zła decyzja :kox:

Opublikowano

Najgorsze jest to że dorwać pewną ori używke to już prawie jak 6 totka :facepalm:

Wyszukałem jescze firmę regenerującą wałki rozrządu ale niemam pojęcia czy się w to bawić :kox:

Ile już nalatałeś na zamienniku ?

Edytowane przez maks149

Opublikowano

Na razie jakieś 4 tyś, to nawet nie myślę zaglądać.. wszystko chodzi, nie ma niepokojących dźwięków, także nie jest źle :banan:

Opublikowano

Za 30 tys będzie wuczuwalne zużycie na krzywkach.

Opublikowano

Zależy jaki zamiennik włożył.

Opublikowano

jeśli odlew za 500-700zł to tak sie dzieje. Do 50 tys bez zagladania pod czapke nie ma zadnych objawów.

Opublikowano

:hi: Panowie czy te objawy są tylko w B6 czy mogą się też pojawić np w b8 ?

Opublikowano

Nie mam b8 ale według mnie 2.0 z tych lat jest na CR i wałek nie jest tak mocno obciążony jak w 1.9 PD choc VW miał już silnik na pompie z notorycznie zuzywajacymi się walkami czyli 2.5tdi.

B8 to dość świeże auto i mało się słyszy o takim problemie.

Opublikowano

Hej. Jestem po wymianie walka, panewek, szklanek i uszczelnieniu pompek. Silnik avf. Po wymianie teoretycznie wszystko OK, ale jak postoi w nocy i chce rano odpalić to jest bardzo ciężko, dodatkowo na zimnym wodolejstwo nie ma siły, nie wkręca się na obroty, po chwili pracy już jest normalnie, i trzecie co zauważyłem od wymiany słabiej się zbiera na niższych obrotach. Kat synchronizacj jest bardzo zbliżony do zera. Czy ktoś się spotkał z podobnym objawem? Dodam ze przed wymiana wszystko było OK.

Edytowane przez tekilus

Opublikowano

Też jestem świeżo po wymianie i też jaki ciężej miał z rana odpalić

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo nie każdy wie ze pompki trzeba odpowiednio ustawić.

Opublikowano

Bo nie każdy wie ze pompki trzeba odpowiednio ustawić.

A już myślałem, że tylko mnie dopadła klątwa problemu odpalania po wymianie wałka. Problem szerzej opisywany w wątku: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/361184-prosba-o-analize-logow-a4-b6-19-avf/

Coraz bardziej skłaniam się ku przekonaniu, że szukam dziury w całości a winien jest sam nowo założony wałek Ruvilla. Przed wymianą było wszystko ok po wymianie kaplica. Pompki miały wymienione uszczelnienia, wyregulowane, nic to nie dało. Gdzieś kompresje szlag trafił na 1 cylindrze, 4 bary mniej niż pozostałe. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź co jeszcze mogę zrobić aby rozwiązać problem zanim ściągnę głowicę co sugeruje beznadziejna kompresja.

Edytowane przez BoskiEnrike

Opublikowano

a popychacze wymieniles/oprozniles stare przed montazem walka?

Opublikowano

Szczerze, to nie wiem bo osobiście tego nie robiłem tylko fachowcy (nie wiem czy nie nadużywam tego słowa) ale żaden z nich o tym nie wspominał więc zakładam, że nie było takiej konieczności.

Opublikowano

koniecznosc jest zawsze! Nowy walek rozrzadu powinien pracowac z nowym zestawem szklanek. Jezeli nie wymieniamy ich na nowe a demontujemy walek rozrzadu to ZA KAZDYM RAZEM bezwglednie nalezy szklanki rozebrac i oproznic z oleju. Inaczej moze dojsc do podpierania zaworow co skutkuje brakiem kompresji. Moze to smieszne ale wielu mechanikow o tym nie wie. Pozdrawiam

Opublikowano

koniecznosc jest zawsze! Nowy walek rozrzadu powinien pracowac z nowym zestawem szklanek. Jezeli nie wymieniamy ich na nowe a demontujemy walek rozrzadu to ZA KAZDYM RAZEM bezwglednie nalezy szklanki rozebrac i oproznic z oleju. Inaczej moze dojsc do podpierania zaworow co skutkuje brakiem kompresji. Moze to smieszne ale wielu mechanikow o tym nie wie. Pozdrawiam

Popychacze = szklanki, teraz skumałem. Laik ze mnie jednak. No więc tak, szklanki założone nowe.