Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kiedy wymieniać amortyzatory?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Byłem na kontroli amortyzatorów. Diagnosta powiedział mi, że mam końcówkę przednich amortyzatorów. Miałem coś około 50% tłumienia.

Przy ilu procentach wymienia się amory?

Bo tak na zakrętach mi troche buja autem ale może tak ma być bo to zwykłe zawieszenie..

Mam dwa wahacze górne do wymiany lewy i prawy(te dwa L i P co się łatwo wymienia to już zrobiłem kiedyś), a dolne się jeszcze trzymią, ale też już stare. I zastanawiałem się nad wymianą wszystkiego choć mam malutko funduszy.

Wahacze master sport + amortyzatory Monroe?

Czy poprostu wymienić te dwa wahacze a resztę zostawić aż całkiem się posypie?

Liczę na Wasze opinie bo już sam nie wiem co robić, a kasy mało.. Z góry dzięki.

Opublikowano

50% to już padaczka

pora wymienic na nowe

Opublikowano

Podłączę się do tematu. U mnie pokazało 70% ale przy większych prędkościach buja, nie trzyma się drogi- więc tymi pomiarami chyba nie ma się co sugerować. Ponadto jak skręcam w lewo a prawe koło wpada w dziurę to coś niemiłosiernie stuka. Byłem na szarpakach i nie stwierdzili żadnych luzów. wszystkie wahacze wyglądają na względnie świeże-wszystkie ze znaczkami audi (auto niedawno sprowadzone). Czy to mogą być amorki?

Opublikowano

Szukałem zakresów tych sprawności amortyzatorów i niby 40-60% są określane jako dobre, nadające się do jazdy. Wiem, że strasznie wymyślam, ale ostatnio mam sporo wydatków, a tu jeszcze mi auto dochodzi. Niedawno hamulce zrobiłem teraz zawieszenie.

Jaką firmę tak polecacie? Monroe, bilstein czy kyb?

Co sądzisz o tym wahaczu, bo te wiem, że na 100% mam do wymiany.. Warto z allegro?

http://moto.allegro.pl/wahacz-gorny-przedni-lewy-audi-a4-a6-vw-passat-ory-i2247243380.html

A co do kolegi george17w to wahacze mogą względnie wyglądać świeżo bo często je myją przed sprzedażą auta, żeby wyglądały jak nowe. Kilka razy to widziałem jak szukałem komuś niedawno Audicy.. A szarpaki nie zawsze przy wielowahaczu pokazują luzy.. Najlepiej doświadczony mechanik i breszka..

Opublikowano
Szukałem zakresów tych sprawności amortyzatorów i niby 40-60% są określane jako dobre, nadające się do jazdy. Wiem, że strasznie wymyślam, ale ostatnio mam sporo wydatków, a tu jeszcze mi auto dochodzi. Niedawno hamulce zrobiłem teraz zawieszenie.

Jaką firmę tak polecacie? Monroe, bilstein czy kyb?

Co sądzisz o tym wahaczu, bo te wiem, że na 100% mam do wymiany.. Warto z allegro?

http://moto.allegro.pl/wahacz-gorny-przedni-lewy-audi-a4-a6-vw-passat-ory-i2247243380.html

A co do kolegi george17w to wahacze mogą względnie wyglądać świeżo bo często je myją przed sprzedażą auta, żeby wyglądały jak nowe. Kilka razy to widziałem jak szukałem komuś niedawno Audicy.. A szarpaki nie zawsze przy wielowahaczu pokazują luzy.. Najlepiej doświadczony mechanik i breszka..

Kolego, ja pomimo znalezienia różnych opinii założyłem 2 lata temu u siebie amorki gazowe "Gabriel" - jakaś amerykańska firma. Kupiłem okazyjnie 3 komplety (mam jeszcze 2 komplety jeśli chcesz pisz na prv). Cena amortyzatora za szt. to 35 EUR. Ja zrobiłem jakieś 100kk i jestem zadowolony. Nic się nie dzieje, auto ładnie trzyma się drogi - dużo lepiej niż na starych. Po testach po dwóch latach (lub 100kk jak kto woli) na testach ponad 85% więc nie jest źle :-)

Opublikowano

Gabriele to niedoceniane amory, a szkoda bo sa bardzo wytrzymałe

wiele lat temu załozyłem je do jednego auta, które śmiga na nich do dzisiejszego dnia

Opublikowano

Zrezygnowałem jednak na razie z wymiany amortyzatorów. Byłem na innej stacji diagnostycznej, bardziej polecanej przez znajomych i u nich wyszło, że przód około 68 a tył 60.. Myślę, że jakoś dam radę jeszcze na tych pojeździć, gdyż ostatnio nałożyło mi się sporo wydatków. Rozrząd i inne..

Ale dzięki za pomoc..

---------- Post dopisany at 20:34 ---------- Poprzedni post napisany at 20:34 ----------

Zrezygnowałem jednak na razie z wymiany amortyzatorów. Byłem na innej stacji diagnostycznej, bardziej polecanej przez znajomych i u nich wyszło, że przód około 68 a tył 60.. Myślę, że jakoś dam radę jeszcze na tych pojeździć, gdyż ostatnio nałożyło mi się sporo wydatków. Rozrząd i inne..

Ale dzięki za pomoc..

Opublikowano

Ja wyznaje zasadę; poniżej 70% do wymiany. Auto już nie jest stabilne na drodze przy takim zużyciu amorka, a ponadto jest dużo bardziej prawdopodobne że w każdej chwili z tych 60% sprawności nagle w drodze zrobi się 15% i auto przestanie się prowadzić. Wiem co mówię bo mnie to spotkało, jazda jak by wahacz się oberwał:shock3: dobrze że blisko do domu miałem.