Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana żarówek postojowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie jak wymienić przednią lewą żarówkę postojową w B7.
W B6 2,5 TDI można było bez problemu wyjąć cały reflektor i wymienić
odpowiednie żarówki, natomiast w B7 dostęp do żarówki postojowej jest
utrudniony po za tym nie da się tam wyjąć całego reflektora bez
zdejmowania przedniego zderzaka ??.
Czy jest jakaś metoda wymiany tej żarówki ?

Opublikowano

do postojowki akurat jest latwy dostep :wink:

w B7 sa dwa dekielki, jeden jest z boku od strony grilla po jego sciagnieciu jest latwy dostep do wydlubania postojowki

nie trzeba sciagac lampy - nie dawno tez to przerabialem :decayed:

Opublikowano

Witam

Dekielek nie trudno było zauważyć ale po jego wyjęciu w żaden sposób nie mogę

wyjąć tej małej żarówki postojowej. Trzeba ją w jakiś sposób przekręcić ?.

Próbowałem ją porostu wyciągnąć - tak jak robiłem to z żarówką świateł mijania,

lecz bez efektu.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

najlepiej opuścić lekko zderzak i wykręcić lampę, potrzebny jest tylko długi cienki torx chyba 8 ponad 13cm. Generalnie przy tym silniku każda wymiana żarówki kończy się na wyjęciu lampy. Jeszcze z prawej strony od pasażera jest jakiś dostęp ale lewa przeszkadza zbiornik płynu od wspomagania.

A jeżeli już dotykasz postojówki to trzeba ją przekręcić o około 90 stopni i wyciągnąć

Opublikowano

...

Generalnie przy tym silniku każda wymiana żarówki kończy się na wyjęciu lampy

Żarówki świateł drogowych i mijania wymieniałem w miarę bezproblemowo bez

wyjmowania reflektorów

...

A jeżeli już dotykasz postojówki to trzeba ją przekręcić o około 90 stopni i wyciągnąć

Dzięki za informację - dzisiaj sprawdzę - czy się uda.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

i jak, udało się? Ja wczoraj męczyłem się z 15 minut z tą lewą postojówką... Spojrzałem do instrukcji i widzę,*że żarówki postojowe wymieniać należy tylko w autoryzowanym serwisie. Średnio uśmiecha mi się płacić pewnie stówę*za wymianę żarówki za złotówkę ;)

Opublikowano

jeśli postojówki nie były nigdy wymieniane,to lubią się lekko oprawki w gniazdach zapiekać.trzeba próbować i po pewnym czasie każda wychodzi.ja zawsze po wyjęciu smaruję delikatnie oprawki i później kolejnym razem wychodzą jak złoto :wink:

Opublikowano
i jak, udało się? Ja wczoraj męczyłem się z 15 minut z tą lewą postojówką... Spojrzałem do instrukcji i widzę,*że żarówki postojowe wymieniać należy tylko w autoryzowanym serwisie. Średnio uśmiecha mi się płacić pewnie stówę*za wymianę żarówki za złotówkę ;)

Wg instrukcji to prawie ze wszystkim trzeba jechać do autoryzowanego serwisu, dlatego mamy nasze forum, żeby im już za samo wzięcie śrubokręta do ręki nie płacić:wink:

Opublikowano

:) hehe, zmotywowałeś mnie do trzeciego podejscia ;)

Witajcie - dziś stoczyłem walkę z takową żarówką - lewa pozycja przód. Różne widzę propozycje tutaj widnieją - z wyjęciem całej lampy włącznie. Uczyniłem to bez wyjmowania lampy. Trudno uchwycić tą żaróweczkę palcami bo trzeba by mieć 20-sto centymetrowe paluchy i to gumowe! Ja kombinowałem i oto jak mi się udało wymienić takową żarówkę: otworzyć boczną klapkę, zdjąć kostkę z żarówką długich świateł i ja wyjąc na zewnątrz - na tyle na ile pozwala kabelek (co by mieć więcej miejsca i swobody), zrobić smartfonem zdjęcie brązowej kostki światła pozycyjnego by wiedzieć o co biega i jakiego mamy wroga ;) , włożyć tam szeroki i dość długi śrubokręt, podważyć nasadę brązowej kostki i siup! Całość wyskakuje - ciągnięcie za kable nie pomogło - podważenie śrubokrętem owszem. Zamiana żarówki i włożenie pieczołowite z powrotem całości - ustawcie sobie ją pozycji pionowej, tak by na przyszłość łatwo było ponownie podważyć.

Powodzenia - pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam bixenony w B7 i nie mogę wyjąć żarówki postojowej, wyciągam żarówkę drl ale tej nie mogę. Trzeba ja przekręcić o 90st. ? , ciągnięcie za przewody nic nie daje. Dekielek od strony grilla, chyba, że jest jeszcze gdzieś jeszcze jakiś w bixenonach.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam bixenony w B7 i nie mogę wyjąć żarówki postojowej, wyciągam żarówkę drl ale tej nie mogę. Trzeba ja przekręcić o 90st. ? , ciągnięcie za przewody nic nie daje. Dekielek od strony grilla, chyba, że jest jeszcze gdzieś jeszcze jakiś w bixenonach.

Pozdrawiam

Postojówki lubią się zapiekac jak są stare, sprawdziles od przodu lampy czy nie ma wokół żółtawego nalotu? Ciągnij aż wyjdzie ;)

Opublikowano

Zainwestuj w szczypce długie 280mm. Jak nikt wcześniej nie wymieniał albo się zapiekły to sobie można ręce poszarpać :facepalm:

Opublikowano

Czyli rozumiem, że są wciskane ? nie trzeba obracać oprawki żarówki postojowej ?

Właśnie nie widziałem już czy próbować przekręcić oprawkę czy ją ciągnąć

Opublikowano

Czyli rozumiem, że są wciskane ? nie trzeba obracać oprawki żarówki postojowej ?

Właśnie nie widziałem już czy próbować przekręcić oprawkę czy ją ciągnąć

Są na wcisk. Nie musisz obracać wystarczy ruszanie prawo-lewo-góra-dół ;)

Opublikowano

Mogą być przegrzane oprawki lub nawet przytopione. Czasem tak się może zdarzyć.

Opublikowano

ciągnięcie za przewody nic nie daje.

Za słabo ciągniesz - trzeba psiknąć WD, rozruszać czym się da, znowu psiknąć i ciągnąć do skutku - po zakończonej operacji wymiany żaróweczki, podleczyć ponadcinane nadgarstki i łyknąć coś na odstresowanie...

Opublikowano

Witam.

Postojowka tak sie zapiekla w kloszu ze wyciagajac urwalem ja. Ani wlozyc teraz zarowki nowej ani wyjac kawalka starej bo przywarla do klosza.

Pomocy...

Opublikowano
Godzinę temu, Gremlin0209 napisał:

Pomocy...

Wyjmij reflektor i kombinuj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...