rav Opublikowano 30 Maja 2012 Opublikowano 30 Maja 2012 WitamMam pytanie jak wymienić przednią lewą żarówkę postojową w B7.W B6 2,5 TDI można było bez problemu wyjąć cały reflektor i wymienićodpowiednie żarówki, natomiast w B7 dostęp do żarówki postojowej jestutrudniony po za tym nie da się tam wyjąć całego reflektora bezzdejmowania przedniego zderzaka ??.Czy jest jakaś metoda wymiany tej żarówki ?_________________PozdrawiamRafał
ZuKeRs Opublikowano 2 Czerwca 2012 Opublikowano 2 Czerwca 2012 do postojowki akurat jest latwy dostep w B7 sa dwa dekielki, jeden jest z boku od strony grilla po jego sciagnieciu jest latwy dostep do wydlubania postojowki nie trzeba sciagac lampy - nie dawno tez to przerabialem
rav Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2012 Witam Dekielek nie trudno było zauważyć ale po jego wyjęciu w żaden sposób nie mogę wyjąć tej małej żarówki postojowej. Trzeba ją w jakiś sposób przekręcić ?. Próbowałem ją porostu wyciągnąć - tak jak robiłem to z żarówką świateł mijania, lecz bez efektu. ____________________ Pozdrawiam Rafał
zieluch Opublikowano 4 Czerwca 2012 Opublikowano 4 Czerwca 2012 najlepiej opuścić lekko zderzak i wykręcić lampę, potrzebny jest tylko długi cienki torx chyba 8 ponad 13cm. Generalnie przy tym silniku każda wymiana żarówki kończy się na wyjęciu lampy. Jeszcze z prawej strony od pasażera jest jakiś dostęp ale lewa przeszkadza zbiornik płynu od wspomagania. A jeżeli już dotykasz postojówki to trzeba ją przekręcić o około 90 stopni i wyciągnąć
rav Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2012 ... Generalnie przy tym silniku każda wymiana żarówki kończy się na wyjęciu lampy Żarówki świateł drogowych i mijania wymieniałem w miarę bezproblemowo bez wyjmowania reflektorów ... A jeżeli już dotykasz postojówki to trzeba ją przekręcić o około 90 stopni i wyciągnąć Dzięki za informację - dzisiaj sprawdzę - czy się uda. ________________________ Pozdrawiam Rafał
soltmen Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 i jak, udało się? Ja wczoraj męczyłem się z 15 minut z tą lewą postojówką... Spojrzałem do instrukcji i widzę,*że żarówki postojowe wymieniać należy tylko w autoryzowanym serwisie. Średnio uśmiecha mi się płacić pewnie stówę*za wymianę żarówki za złotówkę
Rabbi Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 jeśli postojówki nie były nigdy wymieniane,to lubią się lekko oprawki w gniazdach zapiekać.trzeba próbować i po pewnym czasie każda wychodzi.ja zawsze po wyjęciu smaruję delikatnie oprawki i później kolejnym razem wychodzą jak złoto
soltmen Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 generalnie to całe gniazdo się kręci, ale w dalszym ciągu nie jestem go w stanie 'wyrwać'... chyba nie obejdzie się bez fachowca
pakotomasz Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 i jak, udało się? Ja wczoraj męczyłem się z 15 minut z tą lewą postojówką... Spojrzałem do instrukcji i widzę,*że żarówki postojowe wymieniać należy tylko w autoryzowanym serwisie. Średnio uśmiecha mi się płacić pewnie stówę*za wymianę żarówki za złotówkę Wg instrukcji to prawie ze wszystkim trzeba jechać do autoryzowanego serwisu, dlatego mamy nasze forum, żeby im już za samo wzięcie śrubokręta do ręki nie płacić
soltmen Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 hehe, zmotywowałeś mnie do trzeciego podejscia
jedrek8b1 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 hehe, zmotywowałeś mnie do trzeciego podejscia Witajcie - dziś stoczyłem walkę z takową żarówką - lewa pozycja przód. Różne widzę propozycje tutaj widnieją - z wyjęciem całej lampy włącznie. Uczyniłem to bez wyjmowania lampy. Trudno uchwycić tą żaróweczkę palcami bo trzeba by mieć 20-sto centymetrowe paluchy i to gumowe! Ja kombinowałem i oto jak mi się udało wymienić takową żarówkę: otworzyć boczną klapkę, zdjąć kostkę z żarówką długich świateł i ja wyjąc na zewnątrz - na tyle na ile pozwala kabelek (co by mieć więcej miejsca i swobody), zrobić smartfonem zdjęcie brązowej kostki światła pozycyjnego by wiedzieć o co biega i jakiego mamy wroga , włożyć tam szeroki i dość długi śrubokręt, podważyć nasadę brązowej kostki i siup! Całość wyskakuje - ciągnięcie za kable nie pomogło - podważenie śrubokrętem owszem. Zamiana żarówki i włożenie pieczołowite z powrotem całości - ustawcie sobie ją pozycji pionowej, tak by na przyszłość łatwo było ponownie podważyć. Powodzenia - pozdrawiam.
Gość adi_sc Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Ja mam bixenony w B7 i nie mogę wyjąć żarówki postojowej, wyciągam żarówkę drl ale tej nie mogę. Trzeba ja przekręcić o 90st. ? , ciągnięcie za przewody nic nie daje. Dekielek od strony grilla, chyba, że jest jeszcze gdzieś jeszcze jakiś w bixenonach. Pozdrawiam
Bruuuum Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Ja mam bixenony w B7 i nie mogę wyjąć żarówki postojowej, wyciągam żarówkę drl ale tej nie mogę. Trzeba ja przekręcić o 90st. ? , ciągnięcie za przewody nic nie daje. Dekielek od strony grilla, chyba, że jest jeszcze gdzieś jeszcze jakiś w bixenonach. Pozdrawiam Postojówki lubią się zapiekac jak są stare, sprawdziles od przodu lampy czy nie ma wokół żółtawego nalotu? Ciągnij aż wyjdzie
Norbas Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Zainwestuj w szczypce długie 280mm. Jak nikt wcześniej nie wymieniał albo się zapiekły to sobie można ręce poszarpać
Gość adi_sc Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Czyli rozumiem, że są wciskane ? nie trzeba obracać oprawki żarówki postojowej ? Właśnie nie widziałem już czy próbować przekręcić oprawkę czy ją ciągnąć
Norbas Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Czyli rozumiem, że są wciskane ? nie trzeba obracać oprawki żarówki postojowej ? Właśnie nie widziałem już czy próbować przekręcić oprawkę czy ją ciągnąć Są na wcisk. Nie musisz obracać wystarczy ruszanie prawo-lewo-góra-dół
jacek70 Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Mogą być przegrzane oprawki lub nawet przytopione. Czasem tak się może zdarzyć.
october Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 ciągnięcie za przewody nic nie daje. Za słabo ciągniesz - trzeba psiknąć WD, rozruszać czym się da, znowu psiknąć i ciągnąć do skutku - po zakończonej operacji wymiany żaróweczki, podleczyć ponadcinane nadgarstki i łyknąć coś na odstresowanie...
Gremlin0209 Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Witam. Postojowka tak sie zapiekla w kloszu ze wyciagajac urwalem ja. Ani wlozyc teraz zarowki nowej ani wyjac kawalka starej bo przywarla do klosza. Pomocy...
przem8 Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Godzinę temu, Gremlin0209 napisał: Pomocy... Wyjmij reflektor i kombinuj.
Rekomendowane odpowiedzi