Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czuć brak mocy po 4 500 obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie odczuwam brak mocy po przekroczeniu 4 500 , czy to normalne ?

Opublikowano

Jaja sobie robisz?Diesla tak wysoko krecic? :decayed:

Opublikowano

kręć silnik tak dalej to niedługo będziesz szukał drugiego :facepalm:

Opublikowano

Normalnie diesel to już po 3tys.słabo kręci...

Opublikowano

Cyżbyś maił RS-a w dieslu ?

Opublikowano
Witam jak w temacie odczuwam brak mocy po przekroczeniu 4 500 , czy to normalne ?

:facepalm: Proponuję zmienić bieg

Opublikowano

max moc przy silniku 1.9tdi oscyluje w okolicach 4tys obr/min - spójrz sobie na wykresy w dziale z wykresami :wink:

Opublikowano

co za lol

Opublikowano

Brak mocy powyzej 4500... to raczej wszystko jest ok, z silnikiem. Na razie.

Opublikowano

seryjnego diesla powyzej 4tys sie nie kreci ,bo nie ma po co...

Opublikowano

Jakbyś napisał, że przy 2500obr nie ma mocy to co innego...popatrz sobie na kreski Twojej serii i będziesz wiedział co i jak.

Opublikowano

seryjnie powinien przy 4200rpm najwidoczniej do takich rpm 4500 masz ustawiony limiter...moze ECU było grzebane

np ja bardzo ale to bardzo zadko to robie- mój AFN posiada tylko virusa i mam limiter ustawiony przy ponad 5000rpm(5200 bodajze.) wiec do 5000 mój AFN sie kreci i moze dalej lecz tego nie robie ani nie mam zamiaru...

żeby sie cos nie miłego stało to musi byc silnik naprawde w tragicznej kondycji... ale to tylko i wyłacznie moje zdanie.

Opublikowano

228 postów i takie rzeczy piszesz hmm

może pomyliłeś dział z benzyna :)

Opublikowano

Zalecam odstawienie używek bo zbyt mocno kopią :grin:

Jedyną nienormalną rzeczą w Twoim wypadku jest to , że Twój diesel jeszcze żyje.

Opublikowano

Zeby przepalic syf z turba do jakich obrotow krecic auto?

Opublikowano
Zeby przepalic syf z turba do jakich obrotow krecic auto?

Mysle ze najwłasciwiej bedzie przejechac sie w trase, raz dwa razy w miesiacu.

15 do 20 minut 3 tys. obrotow, ciagłe, czyli 140 do 150 kilometrow na godzine.

Ja mam automat i konstrukcja skrzyni ASB nigdy by nie pozwolila zeby silnik krecil do zmiany biegow powyzej 3 tys. obrotow.

Ale tak juz stare automaty maja.

W normalnej jezdzie automat zmienia biegi w zakresie od 2000 do 2500 obrotow.

Tylko jak robie logi dynamiczne na 2 biegu, to pozwalam sobie wykrecic 4000 do 4200 obrotow.

Przy około 4000 obrotow wiekszosc diesli ma max. mocy w KM (AFN - AVG = 4150 = 110) a przy okolo 2000 maksymalny moment obrotowy.

Zawsze mnie uczono zeby jezdzic ekonomicznie, a zarazem wystarczajaco dynamicznie, nalezy wybrac srednia z tych dwoch skrajnych.

Oczywiscie jesli chcemy jezdzic bardziej dynamicznie, to nalezy krecic do 4000 obrotow. Oczywiscie na goracym (90 stopni) silniku. Powyzej 4 tys. obrotow to nic nie da. Bo do b.dobrego przyspieszania potrzebna jest nam przede wszystkim maksymalna MOC czyli 110KM. = okolo 4 tys. obrotow.

I jeszcze jedna sprawa... w silnikach benzynowych.

Przykladowo... moc maksymalna uzyskamy przy 6000, a maksymalny moment przy 3000.

Jesli wezmiemy teraz srednia z tych dwoch, to autem benzynowym (ekonomiczno-dynamicznie) nalezaloby jezdzic w okolicach 4500...5000

Mozliwe ze kolega rafalx11 niedawno przesiadł sie z auta benzynowego na diesla i stad ta nieswiadomosc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jedyna dobra rada to jeździć na każdym biegu powyżej 2000 obrotów.

Jeżdżenie w trasy dwa razy w miesiącu nic nie da, turbina się i tak zasyfi.

Ciepły silnik i obroty, delikatnie ale zawsze powyżej 1900 obr/min

Inaczej tryb awaryjny gwarantowany, szczególnie jak się jeździ w mieście. Po roku turbina do czyszczenia.

Opublikowano

jak by było wszystko git to i zmiany biegów przy 2000obr nie zabrudzą turbo, wystarczy popatrzeć na końcówkę wydechu, jak tak samo czysta po umyciu co po 1000km można spać spokojnie, u jednego co zmienia bieg co depnie coś tam zadymi a u drugiego pomimo szczerych chęci zawsze górskie powietrze z rury, ja zmieniam albo przy 2000obr albo 3500obr:) i turbo od lat czyste, ale mam tylko dwie pozycje pedału, zero i 100%, wykorzystuje max moment obr żeby mało palił i zbierał się zwinie a nie jak flaki z olejem kręcić go delikatnie do 2500 czy 3000obr, wtedy więcej paliwa idzie na rozpędzenie silnika niż całego auta:P

Opublikowano

No czyli potwierdzasz kolego moją opinię - nie zamulamy

Opublikowano

taki mam styl jazdy ale można jeździć spokojnie, zmieniać biegu przy 2000obr i mieć turbo czyste, tylko ile aut na tym forum które ma 1X lat jest na tyle zdrowe, oto jest pytanie:D druga strona medalu to paliwo, od niego wiele zależy