Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Żwawy zecior. Coś się kończy, coś się zaczyna. Sprzedane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokazuj swoje b5 Gostek ;-)

---------- Post dopisany 27-11-2013 at 23:14 ---------- Poprzedni post napisany 17-09-2013 at 21:18 ----------

Niedługo kolejne zdjęcia. Powoli ogarniam samochód.

Ostatnio wymieniłem rozrząd z pompą wody, olej (valvoline maxlife 5w-40), filtry. Aktualnie regeneruję tylne zaciski, w sobotę chcę założyć wskaźnik doładowania i może w końcu grill poliftowy... No i do ASO się wybieram po parę pierdułek.

Na nic nie mam czasu:kwasny:

Opublikowano

Działaj działaj :jerk:

Ale spokojnie, to nie wyścigi :wink:

I tak wiele kasy, czasu i wysiłku wkładasz w to autko :thumbup1:

Opublikowano

Ano, dlube sobie powoli :-) Cos zawsze do przodu. Glowa pelna pomyslow, checi rowniez. Czasu jedynie brakuje.

Trafilem na zadbany egzemplarz bez dzwona to szkoda byloby go zmarnowac. Coraz mniej juz B5'tek ze zdrowa buda, ktorych przodu samochodu nie trzymaja sie na trytytkach :wink:

Jak tak licze... w swoim samochodzie juz chyba 10 razy przod zdejmowalem.

BTW.

Wczoraj wyczyscilem tylne zeliwne zaciski na sreberko i pomalowalem na czarno (tak jak przod), oslony metalowe tarcz rowniez wyczyscilem, odtluscilem i podklad zapodalem. Dzisiaj poleca w kolor.

W jednym zacisku do wymiany cylinderek oraz seger. Nowe uszczelki wleca a wszystko bedzie przesmarowane jak trzeba. Tarcze oddaje do przetoczenia na tokarce i pozniej zmierze ich grubosc, czy miesci sie w granicach zalecanych przez producenta.

Opublikowano

Gdzie w okolicy można przetoczyć tarcze? Moim tylnym przydałby się mały szlif bo nie wyglądają za ciekawie (złapało je trochę jak auto stało gdy się bawiłem z zawiasem i maglem nie mając zbyt wiele czasu), a w sumie nowe były i szkoda mi teraz wszystko znowu wymieniać :kwasny:

Opublikowano

W Olkuszu, kolo Smerfow jest czlowiek, co tanio przetacza (i tez tanio a pewnie glowice planuje). Za planowanie glowicy w innym samochodzie, z 3 lata temu powiedzial 50zl...

Opublikowano

Jakbyś gdzieś przy okazji jakiś namiar na niego znalazł to możesz podrzucić :wink:

Opublikowano

Ostatnimi czasy za wiele czasu nie miałem na prace przy samochodzie. Ale nie znaczy to, że nic nie robiłem/doprowadzałem do ładu.

Wziąłem się za rozrząd wraz z pompą wody. Dodatkowo starałem się uszczelnić wszystkie wycieki (sączenia) płynu chłodzącego oraz paliwa. Jednak jeszcze jeden pozostał i muszę ASO odwiedzić po oringa za 8zł...

629cf5dea1b72887m.jpg 9a35fac02ea4a252m.jpg d873dbffb3538883m.jpg

Nowe oleum do silnika (oraz wiadomo, komplet filtrów: powietrza, pyłkowy, oleju, paliwa):

d390caec5380c323m.jpg

Kilka zdjęć z regeneracji tylnich zacisków:

f0d5705c197a5e61m.jpg 915bfc00dca7561am.jpg dfee4ed9e66eb5d0m.jpg

Co do regeneracji tylnich zacisków to... praktycznie nie miałem hamulcy z tyłu! Wszystko tak masakrycznie zapieczone. Rozebrałem całość jak leci, do gołej śrubki. Dwa zestawy gumek w tym jeden z cylinderkiem, pasta do tłoczków. Wszystko wyczyszczone i przesmarowane. Rdzy co nie miara... straciłem praktycznie całe włosy murzyna by żeliwo na zaciskach znowu srebrne było. Teraz przynajmniej zaczyna to działać. Ręczny ładnie odskakuje jak się w palcach poruszy dźwigięke zacisku, tłoczek się wysuwa i wraca. Tarcze przetoczone a ich grubość mieści się w wytycznych producenta.

Zaraz mnie pewnie Devastation zdjedzie:grin:

Jutro odpowietrzę wszystko po pracy.

A w sobotę do ASO po parę pierdułek. Będą zdjęcia ;-)

AAA! Zapomniałbym! Oto co mi dziewczyna zrobiła:naughty:

b32bff1e360bfc0bm.jpg b50eeeeb31610502m.jpg

Opublikowano
:kox:
Opublikowano

Wysrał się lewy zacisk :grin: Nawet metra nie ujechałem i fontanna jak mało.

Opublikowano

sprawdź czy nie podwinęło ci uszczelki na tłoczku. mi tak miesiąc po złożeniu przedniego zaczeło lać. rozebrałem założyłem nowe uszczelki już dobrze i jeździ :wink: czemu nie wolałeś kupić zacisków alu za marne grosze? oszczędziłbyś sobie roboty i kłopotu :decayed:

Opublikowano

Teraz chyba alu zakupię :-) Człowiek uczy się na własnych błędach... A puściło na dźwigience ręcznego, bo oś już wytyrana była.

Opublikowano

Alu zaciski podchodzą bez problemu do przedlifta czy trzeba coś modzic?

Wysłane z mojego HTC Vision

Opublikowano

Pasuja, ponoc tylko gumowym elastycznym przewodem sie roznia i tyle.

Opublikowano

mi tak samo puscil lewy tyl i wysylam do regeneracji do dev.... , a jesli chodzi o alu to neipolecają, jeszcze gorszy shit, a roznia się klockami i przewodami

Opublikowano

Dzisiaj moze uda mi sie zakupic sprawny tylni zacisk...

Ile kosztuje Cie regeneracja Damian?

Opublikowano
100zl za szt

Ale zregenerować da sie chyba tylko wtedy, jak ośka mechanizmu od ręcznego nie jest wytarta, tak? Bo u mnie zjedzona była cała...

---------- Post dopisany at 19:53 ---------- Poprzedni post napisany at 17:31 ----------

Przy wymianie rozrządu wymieniłem również termostat:

45eb1333115cfac5m.jpg

Dzisiaj byłem po zacisk tylni lewy do swojego samochodu. Udało mi się kupić coś w bdb stanie, co działa jak należy:decayed: Przy okazji za flaszkę wyrwałem:

b799c910a99e083dm.jpg

Potem odwiedziłem ASO:

1be46f2e65606ad2m.jpg

Czyli: klapka akumulatora, zaślepki śrub górnej osłony silnika, oring kroćca między głowicą a wtryskiwaczami oraz simering mechanizmu wodzącego skrzyni biegów.

A w wolnych chwilach sobie dłubię wskaźnik doładowania:

2532b25d647275ebm.jpg

Myślę, czy nie okleić go folią carbonową łącznie z białą dupką. Albo jakiś czarny półmat.

Opublikowano

Co to są za osłony słupków?

Opublikowano

Ori osłony pod centralny z pilota.

Opublikowano

Tak z ciekawości ;] ile kosztuje w ASO termostat i zaślepki górnej osłony silnika?? Bo czasem podobno idzie wyrwać taniej niż w sklepie... ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...