Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy stoujecie jakieś domieszki do diesla w zimie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam znajomego z rafinerii i mówił,że takiego gnoju jak jest w ON w Polsce nigdzie nie ma,że dramat jest,a niby lepsze ropy zimą nie są polecane,tylko zwykła i samemu wlać dodatek,rok temu np Shell zapewniał VPower Diesel do -31st a u mnie na próbę w słoiku żółta maź zamarzła przy -15, lałem zwykłą ropkę i polecany dodatek KleenFlo i palił elegancko przy -28 nawet.

Opublikowano

ktos panowie podejmie sie takiego wyczynu zeby zony nie byly :decayed:wkuzone:naughty:walnac w butelke o.5l paliwa z bp z orlenu z lotosu (do lotosu nic nie mam godny jest) zamrozic w zamrazalniku zrobmy taki eksperyment zobaczmy co sie dzieje

Opublikowano

KleenFlo made in canada :banan:

Opublikowano

co robimy tak?3 flaszki z koncernow naftowych do zamrazalnika ma ktos wolna zamrazarke w piwnicy bo mnie zona wywali z tym:polew:jak zobaczy miedzy miesem olej napedowy:banan:

Opublikowano
  • Autor

ciekawe co wyjdzie :grin:

Opublikowano

Tamtej zimy lalem zwykla rope na orlenie i nic sie nie dzialo, w tym roku tez nie zamierzam nic kombinowac, choc teraz zalalem sobie verve, pierwszy raz :P

Opublikowano
  • Autor

a czy ktoś już stosował takie domieszki w silnikach CR?

Opublikowano

DODATEK DO COMMON RAIL 2185 LIQUIMOLY

Środek do ochrony systemu paliwowego. Chroni cały układ paliwowy Common Rail oraz pompowtryskiwacze przed korozją i zużyciem. Podwyższa niezawodność i zapewnia lepsze smarowanie.

Zastosowanie:

Do wszystkich silników Diesla z systemem Common Rail i pompowtryskiwaczy. Pojemnik (250ml) wystarcza na 75 l paliw.

Opublikowano

Jakość paliw to w polsce temat rzeka..........

Trzeba się cieszyć jak to co wlejemy do zbiornika wyjechało z rafinerii jako ON lub lub bezołowiówka.

Takie paliwa raczej naszym silnikom nie zaszkodzą, w przeciwieństwie do opisanych kiedyś przeze mnie w tym poście:

http://a4-klub.pl/kazdy-temat-20/paliw-przestrodze-46405/

Mimo że mineły prawie cztery lata od napisania tamtego postu na stacji z punktu 1 dalej sprzedają śmierdzące mikstury rozpuszczalników jako bezołowiową.

Stacja z punktu 2, zmieniła markę, teraz to Orlen, ale właściciel wciąż ten sam :)

Drobne wpadki z wytrącaniem się parafiny w zimę, zdarzają się i najlepszym , szczególnie jeżeli po ciepłej pogodzie wyskoczą nagle duże mrozy.

Z tego co wiem , to nie ma uregulowań odnośnie temperatury krystalizacji parafiny na zimnym filtrze w zależości od pory roku.

Rafinerie poprostu reagują tym parametrem w miarę zmiany aury, jeżeli zmienia się ona gwałtownie na zimniejszą w krótkim czasie to mamy problem, bo możemy zatankować letni ON , mimo że właśnie od dzisiaj za oknem termometr pokazuje -20 st.C :(

Dlatego dodatek depresatora do ON-u, jak prognozy zapowiadają nagłe ochłodzenie, da nam komfort jazdy, a nie zabawę z suszarką , lutlampą lub jeszcze bardziej niebezpiecznymi sprzętami :)

Jest tylko jedna zasada, depresatory stosujemy "przed" nagłym ochłodzeniem, jak już zamarźnie to pomoże tylko wymiana filtra paliwa połączona z wymianą paliwa.

Jak ktoś ma zacięcie, a w zbiorniku paliwa z wytrąconą parafiną jest niedużo można ją rozpuścić dolewając jak najwięcej świeżego ON-u, zagrzanego do temp min. 70 st C z dodatkiem depresatora.

Zalecam jednak bardzo dużą dawkę rozwagi i rozsądku przy podgrzewaniu napędu................, strażacy i bez naszych problemów mają co robić :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a kto z Was stosuje uszlachetniacze w silniku na pompowtryskach?

Aha i jeszcze jedno pytanko...środki do czyszczenia pompowtryskow działają? Czy to tylko marketing producenta? Jest to coś ciężko mierzalnego więc pytam szczególnie tych którzy mają jakieś doświadczenie w tym temacie...

Pozdro

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Kumpel pracuje w ASO, jeśli przyjeżdża do nich jakich wóz z podejrzeniem padania pompowtrysków na pierwszy raz polecają mu jakiś środek, nie wiem czy to LIQUIMOLY, czy STP, ale mówi, że w wielu wypadkach pomógł.

Opublikowano

Bardzo ciekawa opinia...czekam jeszcze na jakieś konkrety oraz aż ktoś inny potwierdzi taka informację...

Opublikowano

Ja zawsze na zime dolewam dodatek kleenflo i nawet przy ponad -20 nigdy nie miałem problemu z odpaleniem. Uznaje taka zasade lepiej zapobiegac niz pózniej leczyć.

Opublikowano

Oczywiście ze lepiej zapobiegać :-)

Jacyś właściciele b7 oraz b8 też mogliby się wypowiedzieć :-)

Opublikowano

Piąty rok dieslem tankuję na orlenie normalną ropę. Od października firmy chyba mają obowiązek stosować dodatki do paliw przeciw zamarzaniu i jak do tej pory nie miałem problemów.:banan:Dobre zapalanie to sprawne świece żarowe ,dobra bateria i sprawny silnik ( dobra kompresja) i nie powinno być problemów. Warto wymienić filtr paliwa przed zimą i wszystko powinno być ok.:whistling:

Opublikowano

Zgadzam się w pełni z tym co napisałeś...tylko wiesz jak jest ze stacjami i tymi ich obowiązkami.

To ze mają coś dodać do paliwa, nie znaczy ze to robią albo ze robią to we właściwych proporcjach lub z dobrych jakościowo dodatków...

I właśnie to jest największy problem.

Opublikowano

A czy piąty rok takiej eksploatacji nie sugeruje Ci ,że jednak coś dodają i to na czas!:wink: Problemy raczej mają "chomikowcy " co kupują jakieś paliwa z "oszczędności " latem :facepalm: od tirowca a zimą zaczynają się kłopoty.Stacja Orlenu na której tankuję zaopatruje dużą bazę PKS, bo stoi na ich terenie i jak myślisz co by się stało jak by ta flota nagle stanęła bo zamarzło paliwo?:naughty:

Opublikowano

Może masz pod ręką dobra stacje :-) a co do chomikowcow jak ich nazwałeś to masz racje, sami się proszą o problemy.

Natomiast nie takie były intencje mojej skromnej osoby w postawionym pytaniu.

Chodziło mi czy dodatki do oleju renomowanych producentów takich jak choćby LM lub millers sa coś warte czy raczej wydawanie na nie kasy to pieniądz wyrzucony w błoto?

Więc ich kupno ma jakieś uzasadnienie czy raczej ich kupno będzie podyktowane tylko i wyłącznie marketingiem producenta?

Opublikowano

Ja nie korzystam ale markowe pewnie nie zaszkodzą...:hi:

Opublikowano

mam 2.0TDI CR CAGA 143ps.. .zrobilem prawie 100tys km, tankuje gdzie popadnie (najczesciej na stacji gdzie obok paliwa sprzedaja meble, cebule i jakbla) i niczego nie dolewam... nic sie nie dzieje a ze jezdze ktorys juz rok 2x w tygodniu przez gory do pepikow to bywaly mrozy grubo over -20 i nic sie nogdy nie dzialo

Mysle (mam nadzieje), ze mitem jest obiegowa opinia o zlej jakosci paliw w PL (moze to taki kompleksik pOLAKA co nie chce uwierzyc on i jego rodacy sie do czegos nadaja)

Pozdrowienia,

Przemek