Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BWT] Proszę o info nt: wad oraz zalet kosztów silnika 2.0T FSI (200KM)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem na forum konkretnych informacji na temat tego silnika i niestety nie ma tego za wiele. Dlatego chciałbym zapytać kolegów klubowiczów, którzy mieli przyjemność bądź nieprzyjemność obcowania z A4 wyposażoną w ten motor o podzielenie się spostrzeżeniami i odczuciami z nim związanymi. Wady, zalety, koszty eksploatacji, awaryjność, serwisowanie czyli właściwie wszystko co dotyczy tego silnika...

* watki nazywamy zgodnie z regulaminem [Musashi]

Opublikowano

też szukałem i też nie było za wiele :)

Mam wersje US z tym silnikiem od ~1,5 miesiąca.

Koszty eksploatacji to póki co tylko paliwo, wiedziałem jak będzie się kształtowało, więc nie jestem zaskoczony, ani przerażony, w mieście pali ~10-11 , tras większych jeszcze nie zaliczyłem, ale można i 8 osiągnąć.

Silnik jest elastyczny i ładnie ciągnie, max Nm 280, moze nie powala, ale jest dostepny od 2-5 tys i jezdzi sie jak dieslem :>

Jestem bardzo zadowolony, A4 trzyma wysoki poziom, a silnik dorównuje zachowaniem :th:

Ponieważ mam ją za krótko nie wiele więcej mogę powiedzieć, z wad to się tu co poniektórym kwadratowa tylna tablica nie podoba :kox: :>

na www.edmunds.com znajdziesz test, nawet całkiem przyzwoity

Opublikowano

Nie tylko KmK pisze o niskim spalaniu (jak na taką moc).

Czytałem, że przeciętnie w cyklu miejskim wynosi ono 10-11 litrów.

Mowa o manualu. Automat spala znacznie więcej.

Ponoć (starszy) 1.8T potrzebuje więcej paliwa niż 2.0TFSI. :blink:

Na Naszym Forum wyczytałem kiedyś, że 2.0TFSI w przypadku jazdy miejskiej bardzo ciężko jest zejść poniżej 15l. Okazuje się, że niekoniecznie.

Tyle odemnie.

Opublikowano

ja ci na podstawie doswiadczen z pracy (pracuje w aso) mogę powiedzieć ze jednostki 2,0 TFSI jak i FSI w porównaniu do 2,0 TDI sa bardzo udane jesli chodzi o awaryjność.

Opublikowano

a ja Ci jeszcze powiem, że mój A4 B5 1.6, 100KM manual spala w mieście 12L, więc tylko się ciesz, że Twój tak mało pali :)))))

Opublikowano

bzdura że starsze 1.8 T potrzebuje więcej normalnie koło 10 a nie wiem dlaczego u mnie poniżej 9 ok 8.8 po mieście i czasami też sobie nie żałuje depnąć :gwizdanie:

Opublikowano

jaka tam bzdura... ciekawe jakby Twoja jednostka spisywałaby się w takiej ciężkiej budzie B7....

Poza tym ile Ty masz tych koni, przecież porównujesz do motora 200 konnego !

To trzeba czymś napoić, no nie ? :wink4:

TFSI to całkiem oszczędny silnik, szkoda że tak mało ich jest na rynku :)

Opublikowano

odnoszę to do starszych 1.8 T tak jak moja i tak jak to zasugerował AD4M :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

A jeśli chodzi o serwisowanie, to czy nie ma jakiś porażających kwot np za zrobienie rozrządu? A jeśli już o rozrządzie mowa, to co ile wymiana?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nikt nie wie ile kosztuje kompletny rozrząd do 2,0 FSI ???

Opublikowano

9 ok 8.8 po mieście i czasami też sobie nie żałuje depnąć

Jakbym byl to modem to dostalbys warma za te herezje,chyba ze masz 1.8T w dieslu. :polew:

a ja Ci jeszcze powiem, że mój A4 B5 1.6, 100KM manual spala w mieście 12L

Moj palił 12,5,a co niektorzy pisali ze jest popsuty i zarżnięty.

2.0 TSI z tego co wyczytalem pali okolo 1l mniej przynajmniej po miescie od starego dobrego 1.8T.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czy to prawda, że z tymi silnikami montowane są tylko tiptronick'i, jeśli chodzi o skrzynie automatyczne? Jeśli tak, to rozumiem że nie powinno być z nimi problemów w przeciwieństwie do multi? Jakich różnic w spalaniu można się spodziewać między tip i manual?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jako posiadacz 2.0T w automacie tez sie wypowiem.

Auto ma 6 biegow wiec na trasie wyglada to tak: przy 160km/h pali okolo 11l na sto, przy 200km/h pali okolo 15l na 100km. Oba przebiegi sa sprawdzone w niemczech na A2 na ustawionym tempomacie. Testow przy nizszych predkosciach jeszcze nie wykonalem.

Jazda po miescie i na krotkich dystansach (zimny silnik) i bez butowania to 13l.

pozdrawiam

Opublikowano

Czy ten silnik jest przystosowany koniecznie do PB98 ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę stary temat, ale napiszę odpowiedź na ost. pytanie, może się komuś przyda.

Ja lałem do swojego 2.0TFSI benzynkę PB95 i nic się nie działo. Ostatnio zacząłem lać PB98 (ulepszane typu verva czy suprema) i wydaje mi się, że auto mniej pali.

Opublikowano

no ale do naszych aeb lepiej lac 95 :) 98 siupie mi wiecej gdzies do 2 litrow ....Z tym że lepiej gada i przyjemniej pracuje ( leje 95)

10l w meiscie to szczyt moich i jego możliwosci chyba.... :evil: moze cos ejst padnięte...

Opublikowano

bzdura że starsze 1.8 T potrzebuje więcej normalnie koło 10 a nie wiem dlaczego u mnie poniżej 9 ok 8.8 po mieście i czasami też sobie nie żałuje depnąć :gwizdanie:

Z całym szacunkiem, ale miasto miastu nierówne. Po małym miasteczku może tak się jeździ. Zapraszam do Wrocławia, Warszawy, Krakowa. Jak postoisz sobie w prawdziwych korkach, będziesz codziennie pokonywać 12 km w 50 minut (jak ja), to przestaniesz pisać o spalaniu 9l/100. Jak nie ma korków (jazda od świateł do świateł, stosunkowo niedługie przestoje i spokojna jazda), to auto mi spala ok 12l. W korkach jakich w tej chwili we Wrocławiu na potęgę zużycie rośnie bez górnego limitu: 15 litrów to standard. Bardzo proszę nie opowiadać bajek. W trasie auto spokojnie schodzi do 8-8,5 litrów.

• 1 rok później...
Opublikowano

Moje quattro na razie naj niżej zeszło do 14l po mieście (Gdańsk) ale podejrzewam nie sprawną sondę lambda.

Opublikowano

14 l w mieście to chyba dość dużo. Ja też mam quattro ale normalnie po mieście spala jakieś 12-13. Trochę stania w korkach, trochę jazdy od świateł do świateł. 14 też mi wychodziło ale jak stałem w ogromnym korku w wa-wie. W trasie przy spokojnej jeździe zszedłem do 7.6 l. Przy trochę mniej spokojnej to w granicach 8-8.5 l. To są dane wg wskazań komputera. Inna sprawa to, że komputer w Audi trochę oszukuje. Jak policzę to co rzeczywiście wlałem do baku i porównam z tym co pokazywał komputer to rzeczywiste spalanie wychodzi jakieś 0.5 do 1 l więcej od tego co pokazywał komputer.

Opublikowano

marek5151 , w zasadzie w całości mogę się pod tym podpisać :wink4:

grubo na trasie, + cały dzień szkolenia na torze kielce i w efekcie ~13

wiele zależy od nogi, płynności, miasta itd

ja przyjmuje 11-13 w mieście, 9-10 na trasie.