Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AVG] Wyciąganie turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem... W mojej turbinie jest sporo oleju ;( chcę ją wykręcić i wyczyścić.

Moje pytanie jest takie:

Jak mam wykręcić turbinę? Jakby ktoś miał zdjęcia jak wykręcać turbo, to było by super gdyby je umieścił tutaj. Czy muszę ściągać chłodnicę? czy wystarczy tylko odłączyć węże od IC i jakoś odkręcić tę turbinę?

I jeszcze jedno. Co może mi przepuszczać olej do turba? N75? Czy są jakieś inne zawory zawory olejowe, które mogą puszczać?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano

Czy to nie jest tak że jak turbo puszcza olej tzn że jakieś uszczelanicze w środku nie trzymają i samo czyszczenie wiele tu nie pomoże :?: :mysli:

Opublikowano

Ja to w ogole slyszałem opinie, że czyszczenie turbiny niewiele pomaga a jak juz to nie na długo. lepiej oddać do regeneracji.

Opublikowano

racja jak tyurbo puszcza to tylko regeneracja?a duzo ci oleju ubywa weze sa mocno mokre od IC?

Opublikowano

Czy węże od IC są mokre? Ja z nich wylałem 100ml oleju ;( nie myślałem że tam tyle tego jest i cały się zachlapałem... :(

Czyli co, nie ma co bawić sie w czyszczenie, tylko regeneracja albo nowe turbo, tak? Opłaca się regenerować?

Opublikowano

wyczyść najpierw dolot "do sucha" i wtedy zobaczysz jak naprawdę Ci popuszcza olej

Opublikowano

Miałeś kiedyś doczynienia z mechanika pojazdowa? Jeżeli nie to sie za to nie zabieraj. Jeżeli sie za to wezmiesz to gwarantuje Ci ze nie złozysz jej sam bez osoby znajacej sie w temacie. Ja ostatnio wyciagałem i zajeło mi to 4 godziny łacznie z czyszczeniem na błysk. Napotkałem sie na problemy tego typu ze waz od zasilania olejowego turbo był lekko skorodowany i trzeba było go odkrecać od podstawki filtra oleju. Kolejna to sruba od turbo od EGRa przy kolektorze, normalnie masakra. Regeneracja daje 99.99% pewność. Jedynie trzeba znaleśc dobra firme zajmujaca sie od lat, miejaca duze doscwiadczenie i sprzet. Turbo od AFNa nowej nie dostaniesz nigdzie, jedynie w ASO. wszytskie jakie sa to po regeneracji. Pozdrawiam

Opublikowano

Pojęcia o mechanice trochę mam (dorabiam w warsztacie samochodowym :wink4: ).

Dzisiaj jadę po nową turbinę. Mam nadzieje, że będzie grało :)

Opublikowano

Kupiłem turbinkę za 1100 zł

Na dniach będę ją zakładał, mam nadzieję, że będzie wszystko ok :)

A mam pytanie. Moje :a4fan: przy ponad 3000 obrotów łapie muła (notlaufa) wina może leżeć w padniętej turbinie?

Opublikowano

a turbiny mozna kupic nowe prawie w kazdej firmie ktora zajmuje sie regeneracja na zyczenie sprowadzaja (lub chiptunerzy zalatwiaja-takze nie tylko ASO,

Opublikowano

Ja jeszcze słyszałem że warto zanieść gdzieś starą turbinkę żeby sprawdzili przyczynę awarii :)

Opublikowano

czy może ktoś powiedzieć co sie sypie w turbinach? czemu sam nie mogę jej zregenerować? :shocked:

w turbinie z czasem ulegaja uszkodzeniu lozyska slizgowe, jeżeli zwiększają się luzy łożysk ulegaja uszkodzeniu uszczelniacze przez co turbnina zaczyna puszczaj olej. drugi powod uszkodzen to brak przeplywu lub odplywu oleju do i z turbiny przez zatkane przewody olejowe turbinki.

kolejne przyczyny awarii to

wylaczanie rozgrzanego po dlugiej jezdzie silnika co powoduje zweglanie oleju w lozyskach turbiny,

uzywanie max momentu oraz mocy nierozgrzanego silnika i ruszanie natychmiast po uruchomieniu silnia.

samodzielna wymiana uszczelniaczy czy lozysk slizgowych a takze walka z turbnami jest niemozliwa poniewaz przed zlozeniem turbny nalezy wywazyc dynamicznie jej walek, a w tym celu musi on wirowac z predkoscia rzedu kilkunastu tysiecy obr/min. oczywiscie turbina caly czas musi byc smarowana olejem pod cisnieniem.

Opublikowano

bo potrzebne ci sa urzadzenia do klaibracji wirnika itp ktore to tak ja wyreguluja ze przy tys obrotow jakie osiaga wirnik nie bedzie sie krecił po obwodzie jak jajo i nie rozleci sie po 1 sek po twoim ustawieniu ;)

Opublikowano

To w końcu jak wyciągnąć turbinę, co po kolei odkręcać ?

W Białymstoku jest kolego dobry serwis od turbin, może Oni Ci to tanio i dobrze zrobię :mysli:

Opublikowano

To w końcu jak wyciągnąć turbinę, co po kolei odkręcać ?

śrubki :wink4:

jak zajrzysz pod maske to przeciez zobaczysz jak jest przykręcona i trzeba odkrecić