Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile powinno być wentylatorów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie .Czy w A4 B6 3.O i quattro w ręcznej skrzyni powinno być 2 wentylatory czy jeden ? Moje audi ma jeden duży wentylator i nic poza tym . Czy to normalne? Widziałem ze maja też i dwa . Auto było sprowadzone ze szwajcarji. Czy jak bym chciał zmienić na dwa to wystarczy podpiąć same wentylatory czy i sterownik też?

Opublikowano

stertownik i wentylatory? a czemu chcesz dwa mieć ??? coś się dzieje z temp ???

ja rozebrałem teraz asn'a na graty i były dwa wiatraki

w sumie to mój trzeci 3,0 i pojedynczym się jeszcze nie spotkałem

Opublikowano

Nic się nie dzeję ale czy to jest normalne ze jest jeden tylko?

Ile kosztowała by taka chłodnica z wentylatorami i sterownikiem?

Opublikowano

U mnie na ten przykład są dwa.

Opublikowano

moze glupie ale 2 wentylator z reguly jest przy klimie, masz klime ? tylko tyle mi przychodzi do glowy

Opublikowano

Komputer i sprawdzić błędy, przepatrzeć czy nie wiszą kostki. Jeśli nie ma błędów, wolnych złączy olać jesli są to przy robocie przodu założyli jaki był.

Mam 3.0 i mam dwa.

Opublikowano

Mam klimę ,2strefową niby. Jak kolega napisał jest jeden wentylator i takie klapki przypominające żaluzje w miejsce drugiego wentylatora.Nic się dzieje z temperaturą latem czy zimą jest 90* i ani drgnie więcej. Nawet w korkach po warszawie latem było ok. Tylko teraz mi zaczeła przeciekać na złonczeniu i zastanawiam się czy to nie wina tego ze jest za mało o jeden wentylator? Chłodnica oczywiście do wymiany.

Opublikowano

U mnie w 3.0 asn też jeden.

Opublikowano

A auto z jakiego kraju pochodzi. Moja na ten przykład ze Szwajcari

Opublikowano

PL

Opublikowano
U taty w 1.8T jest też tylko jeden, elektryczny wentylator i klapki ażurowe w miejscu drugiego i to wszystko i nic się nie dzieje. Zostaw tak jak jest.

Ja mam 2 :wink:

Opublikowano (edytowane)

Audi a4 b6, 2004 ALT 2.0 Benzyna 

Widzę jeden wentylator, czy on jest odpowiedzialny zarówno za klimę jak i chłodzenie silnika ?

Jeżeli tak, to czy nie podpięty kompresor może mieć wpływ, że się nie włącza nawet jak pokazuje na vagu temperaturę silnika 102 stopnie ? 

Edytowane przez krzysieklfc
Opublikowano
4 godziny temu, krzysieklfc napisał(a):

Widzę jeden wentylator, czy on jest odpowiedzialny zarówno za klimę jak i chłodzenie silnika ?

Tak. 

Opublikowano
5 godzin temu, przem8 napisał(a):

Tak. 

Jeżeli tak, to czy nie podpięty kompresor może mieć wpływ, że się nie włącza nawet jak pokazuje na vagu temperaturę silnika 102 stopnie ? 

Opublikowano

A co ma kompresor do tego? Vcds w testscie wyjść mozesz wykonać test wentylatorów i sprawdzić czy działa. 

Ilość wentylatorów wynika z faktu czy auto było wypuszczane na gorący klimat czy nie. 

Może masz zapowietrzony układ. Pierwszy bieg powinien się uruchomic kolo100 stopni, a drugi powyzej 105-107.