Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Relacja z remontu silnika- A4 B6 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Rosomak91 napisał:

Aha, a orientujesz się jak to się ma z podłączeniem do silnika? Chodzi mi o te dieslowskie skrzynie, quatro nie mam... chyba że to nic nie zmienia (?) :)

Musiałbyś mieć podłubany silnik, żeby operować na podobnych momentach obrotowych jak diesel...

Opublikowano
5 minut temu, george napisał:

Musiałbyś mieć podłubany silnik, żeby operować na podobnych momentach obrotowych jak diesel...

Okej, to temat ten odpuszczam.

Kiedyś mój dawny mechanik się szczycił, że w skrzyni podmieniał jakieś podzespoły w swoim golfie 1.6 i przy 120km/h miał niecałe 3k obrotów, gdzie wcześniej przy 3k było 100 km/h. Pogadam z nim :D

Opublikowano

Poszukaj, która skrzynia z 1,8 T ma najdłuższe przełożenia.

Opublikowano
48 minut temu, george napisał:

Lub kogoś, kto przeprogramuje sterownik skrzyni aby pasował do benzyny, tak czy inaczej droga zabawa.

Opublikowano
8 godzin temu, Langista napisał:

Nie wiem czy jest taka skrzynia w b6 co ma 140 przy 3k obr/min. Ja mam 6 biegów i przy 3k mam 110.

Mam 6b gdx i jest około 140km/h licznikowe (realne jakieś 133km/h) przy 3k obr.

Tutaj mały podgląd na prędkość około 2250 obr przy 100km/h(jeszcze na starym zegarze,teraz mam inny z prędkością 1:1 z gps)

Edytowane przez pila24

Opublikowano

Aż jutro spojrzę dokładnie na zegary i sprawdzę kiedy łapie mi to 100/h

Opublikowano

To tak..

ok. 2820~2850 mam 100/h na 6-tym biegu

Przy 3000 mam 110~112/h

Z jazdy po autostradzie pamiętam że przy 4000 mam lekko ponad 150/h 

Masz zatem bardzo komfortowe przełożenia w swojej skrzyni biegów, a jak wygląda sprawa na innych biegach? Ciekawe czy na każdym biegu masz inne przełożenia czy tylko na ostatnim :eusathink:

Opublikowano
5 godzin temu, Langista napisał:

To tak..

Przy 3000 mam 110~112/h

Masz zatem bardzo komfortowe przełożenia w swojej skrzyni biegów, a jak wygląda sprawa na innych biegach? Ciekawe czy na każdym biegu masz inne przełożenia czy tylko na ostatnim :eusathink:

Trochę krótsza skrzynia niż HER z BEX. Przy 100 km/h mam 2600 obr./min (początek doładowania :D ) . 3100 obr./min. jest przy 120 km/h, 4000 obr./min. jest przy 160 km/h.

Opublikowano
8 godzin temu, Langista napisał:

Przy 3000 mam 110~112/h

To szału nie ma....

Osobiście myślałem,że przy 6-cio stopniowej przekładni te parametry będą lepsze z punktu widzenia "kierownika"

Musisz mieć te przełożenia bardzo krótkie jak widać....

Opublikowano
20 godzin temu, pila24 napisał:

Mam 6b gdx i jest około 140km/h licznikowe (realne jakieś 133km/h) przy 3k obr.

Tutaj mały podgląd na prędkość około 2250 obr przy 100km/h(jeszcze na starym zegarze,teraz mam inny z prędkością 1:1 z gps)

To jest z jakiego motoru? 2.4?

Z vałki chyba ciężko będzie podpiąć skrzynie do rzędówki.

Znowu w 1.8t wyczytałem, że najdłuższa skrzynia jest pod Q. Bez Q są szóstki, ale wychodzi to całkiem podobnie jak u mnie w piątce.

Opublikowano
10 godzin temu, Langista napisał:

To tak..

Przy 3000 mam 110~112/h

5ty bieg przy 100km/h 2700 obr. 

Ogólnie skrzynia bardzo fajna,1bieg do 50,drugi do 100km,trzeci do 150km/h,dalej nie sprawdzałem przy jakiej prędkości się kończą kolejne.  Krótsze pierwsze biegi trochę odmulają 2.4,ostatni bieg za to oszczędny (przy około 4300 obr jest 200km/h licznikowe) i auto nadal na nim potrafi przyśpieszać :)

Opublikowano
Godzinę temu, Rosomak91 napisał:

To jest z jakiego motoru? 2.4?

Tak z 2.4,w sumie bardzo rzadka opcja z tym silnikiem. Oznaczenie skrzyni GDX i taką samą skrzynie stosowali później w A6C6.

Opublikowano

Hmm, panowie śledzę temat od początku z zaciekawieniem ale tu moim zdaniem ciut przeginacie bo po cholerę mi to czytać dalej ;) skoro nie ma to nic wspólnego z tematem? bo piszecie o skrzyniach i przełożeniach. pozdro

Opublikowano
7 minut temu, pila24 napisał:

Tak z 2.4,w sumie bardzo rzadka opcja z tym silnikiem. Oznaczenie skrzyni GDX i taką samą skrzynie stosowali później w A6C6.

Obczaiłem na szybko tą skrzynkę i wyglądem od czoła jakoś szczególnie nie odbiega od tej mojej. Zainteresuje się mocniej tym tematem. No mam w rodzinie C6 z silnikiem 2.4 i tam obroty wyglądają podobnie jak u Ciebie.

Dzięki za pomoce! :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie! Sytuacja jest następująca. Po wymianie odmy spalanie oleju wzrosło. Co dalej? Wkurzyłem się. Sprawdziłem kompresję i chyba jest okej bo jest rowna na kazdym cylindrze prawie idealnie (to pozostawiam wam do ewentualnej oceny) i wynosi 14,5 - 1 cylinder , 14,5 - 2 cylinder, 14,3 - 3 cylinder, 14,5 - 4 cylinder.  Co zrobiłem? Zalałem jeszcze raz anticarbon - profilaktycznie. Chodź nigdy żaden syf, nawet kawałek dosłownie paprocha nie wyleciał z żadnego cylindra. Oraz wsadziłem między klawiaturę a czwórnik takie coś: 

ROMET-INCA-WILGA-4T-GY6-FILTR-OLEJU-SITK
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 5,99 zł - ROMET INCA WILGA 4T GY6 FILTR OLEJU SITKO SIATKA (5947062352). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!

I wchodzi idealnie - robiłem mod z mechanikami. Dwa takie sitka kupiłem - jedno w drugie, a oslonke uwaliliśmy bo nie pasowała. W związku z tym olej będzie miał trudność by za***rdalać w dolot - mam nadzieję, że mu się nie uda tam przedostać. W tej modyfikacji był jeszcze tłumik płomieni, ale stwierdziliśmy ,że wpadnie do silnika, więc nie ma co ryzykować, a to wchodzi na wcisk i siedzi mocno w czwórniku. Nie trzeba nic cudować. Cóż. Nic nie dymi, nic. Kompletnie. Gazowałem go też trochę na postoju do 5000 obrotów - patrzyłem. Nic, żadnych dymów świadczących o jakimś spalaniu czegoś. Przy zastosowaniu anticarbonu - z żadnego cylindra nawet paprocha nie puścił, tak jak za pierwszym razem. na oleju zrobiłem 3300 km i wziął może coś jakoś z litr. Czyli średnia jakieś 300 ml na 1000. Ale najśmieszniejsze ,że najwięcej oleju wziął po wymianie odmy na nową - to daje mi do myślenia ,że ta odma to jedno wielkie gówno, nie ważne co VW z tą odmą zrobiło i jakie zastosowało modyfikacje - jak olej wali w dolot to jest miazga. W normalnym silniku lekko zużytym oleju bierze małe ilości bo i nie ma takiej chorej konstrukcji, że olej zamiast wracać do miski , wali w dolot. Tylko chyba w silniku który nie ma choćby najmniejszego przedmuchu, salonowym - może nie brać, a i tak musi brać coś. Andrzej K. Pisał ,że mu nie bierze, oleju w dolocie nie ma i bierze naparstek oleju od wymiany do wymiany - ale ja miałem to samo jak kupiłem swój przy przebiegu 116 tyś. I nie robiłem nic z odmą. Problemy się zaczynają jak chcesz dbać. Auto się w ogóle z tym olejem nie odwdzięcza. Albo odma fabryczna jest w B7 lepsza i do pierwszej wymiany nic nie bierze, albo ja nie wiem jak to możliwe. Pogięte to jest Jak mam uwierzyć, że pierścien olejowy jest winowajcą? jak nawet ani paproch nie wyleciał , tam jest czysto. I tak ma być - po to wymieniam olej co nawet 6-7 tyś km i to zawsze z najwyższej półki. Testowałem oleje przeróżne spełniające normę 502 00 - zostałem przy specificu bo mnie olej nie denerwował i się najmniej palił i  tego zauważyłem, że brał najmniej. Przecież ten cały szajs nie działa. Jak kupiłem auto, mialo uwaloną odmę i nie brało ani kropli. Problem się zaczął - jak zmieniłem odmę, zawór. Z każdą ingerencją w odmę - profilaktyczną, bo chcę dbać by zawór działał, odma była super. I co? Gówno to daje, odwrotny skutek. Auto bierze większe ilości oleju z każdą, choćby najmniejszą ingerencją w odmę. Jeżdzę dalej i obserwuję, bo mam pewnie jakiś wyciek, bo na 2000 km ubywa 150 ml płynu chłodniczego. Głowice testerem sprawdzałem - po 24 godzinach od piłowania płynu na Co2 - płyn nie zmienił koloru. Jest w porządku. Zmienię korek jeszcze raz i poczekam co wyjdzie, pewnie jakaś pierdoła. Narazie nie widać, płyn musi przy dużej prędkości momentalnie parować. 150ml na 2000km to całe nic i ciężko zauważyć. Tyle ode mnie. Pozdrawiam wszystkich :D . I życzę ,że moje wywody coś dadzą :). 

Opublikowano

Ja ostatnio zmieniłem wąż od podciśnienia ten co idzie do serwa od układu hamulcowego bo wiecznie miałem błąd od niego (zaworek zwrotny że starości już nie trzymał) i co ciekawe w starym miałem ślady oleju, tylko u mnie automat więc inna konstrukcja niż w manualu tego węża i zaworków w podciśnieniu.

Opublikowano
2 godziny temu, MaTeo85 napisał:

Ja ostatnio zmieniłem wąż od podciśnienia ten co idzie do serwa od układu hamulcowego bo wiecznie miałem błąd od niego (zaworek zwrotny że starości już nie trzymał) i co ciekawe w starym miałem ślady oleju, tylko u mnie automat więc inna konstrukcja niż w manualu tego węża i zaworków w podciśnieniu.

Masz multi czy tipa ? Ja sie napalilem na a4 b9  2.0 tdi ultra quattro z automatem prostym hydraulicznym ZF - testowałem taką niunie w ASO ? . Super połączenie. Jakbym zmieniał auto to na takie. Bo skrzynia już fajna i auto też fajne i konstrukcja mimo udziwnień - prosta jak na 2020 rok. A te systemy to kosmos poprostu które wspierają kierowcę . Wygoda mega. Audi wciąż robi cudownie wykończone auta. Nie ma żadnego porównania do VW czy Skody. Przepaść. :) Odległe o 100 k zl marzenie ?

Opublikowano

Ja moją b6 będę jeździł do upadłego bo mi strasznie pasuje to auto :) kiedyś może SWAP motoru i napędu a na razie mam ALTka a do niego automat był tylko multi, ale ja ze swojego jestem zadowolony mam 230tys nalotu i 3x olej w skrzyni był zmieniany, altek nie ma za dużo mocy to i skrzynia sobie z tym radzi :)

Opublikowano
22 minuty temu, MaTeo85 napisał:

Ja moją b6 będę jeździł do upadłego bo mi strasznie pasuje to auto :) kiedyś może SWAP motoru i napędu a na razie mam ALTka a do niego automat był tylko multi, ale ja ze swojego jestem zadowolony mam 230tys nalotu i 3x olej w skrzyni był zmieniany, altek nie ma za dużo mocy to i skrzynia sobie z tym radzi :)

ja swoim walnąłem już 150 tyś km :) . Cudowny samochód, piękne wspomnienia ;) . Ogromny sentyment. Kocham swoją Audicę, pierwszy samochód jaki w życiu kupiłem. :) Nigdy nie zapomnę pierwszego zetknięcia z tym samochodem, pierwszego tankowania. Potem pierwszą poważną dziewczynę w której się zakochałem tuż po kupnie auta :) . Kiedy jest mi źle idę do audi. Mam doła - idę do Audi. Jest mi źle, dziewczyna mi dowaliła - odpalam i go trochę przeganiam :D . Lubię dłubać najprostsze rzeczy w tym samochodzie ;) . Uspokaja to strasznie :D . To offtop co piszemy. Ale no - Audi jest magicznym samochodem. Nie wyobrażam sobie innego :D . Czasem się wkurzę na Audika jak na trochę krnąbrną dziewczynę, ale wciąż go kocham :D . Na koniec dnia kojarzę z tym samochodem wszystko co w życiu najpiękniejsze. A ilość napraw była tak zerowa ,że mechanicy na rozrządzie się dosłownie zdziwili, że ich nie odwiedziłem ani razu przez cały okres od wymiany pierwszego rozrządu :D  .Teraz przy "modzie" odmy zauważyliśmy walniętą osłonę przegubu. Więc mam farta :) . Przegub uratujemy w poniedziałek nową osłoną :D 

Opublikowano
8 godzin temu, Anelson napisał:

Andrzej K. Pisał ,że mu nie bierze, oleju w dolocie nie ma i bierze naparstek oleju od wymiany do wymiany

"Wyczaiłem" ten fragment co wspomniałeś o mnie to się odniosę....

Treść z cytatu jest w 100% prawdą w moim przypadku i oby zawsze tak było.

Ostatnio (w maju) zmieniałem sobie osobiście rozrząd to przy okazji powymieniałem wszystkie filtry, a jak już dobrałem się do filtra powietrza to porozbierałem cały dolot z ciekawości i potwierdzam, wszystko w środku suche jak pieprz i dodatkowo czyściutkie jak z fabryki.

Generalnie przez cały czas jak mam auto (dobiega 3lata) wymieniam olej co rok ( nie rotuję olejami, zalewam cały czas ten sam), wymieniłem profilaktycznie czwórnik i ezektor wg. mnie niepotrzebnie, bo w środku obie części były jedynie delikatnie przybrudzone (żadnego syfu i nic nie poprzytykane), ale niech będzie, założyłem nowe jak już kupiłem, no i  wymieniłem ostatnio jak wspomniałem rozrząd z pompą wody i to byłoby tyle i niech tak zostanie.

Kupiłem profilaktycznie świece zapłonowe, ale póki co silnik pracuje równiutko, więc na razie nie wymieniam.

Kilka dni temu wróciłem z nad morza, uzbierało się 2050kkm, głównie autostrady, prędkość średnia 120-140km/h.

Po powrocie sprawdzenie stanu oleju - jest idealnie tyle samo co przed wyjazdem.

Natomiast co do Twojego problemu większego poboru oleju po wymianie odmy to faktycznie jakiś czeski film z tego wychodzi i faktycznie ciężko mieć jakieś racjonalne odniesienie czego to może być przyczyną.....

8 godzin temu, Anelson napisał:

Testowałem oleje przeróżne spełniające normę 502 00

Wg mnie to nie najlepszy pomysł, bo nigdy nie będziesz wiedział w dłuższej perspektywie czasu jak się silnik zachowuje na stabilnej, jednej oliwie, ale to moje zdanie. "Kilka" aut różnych marek już przeszło przez moje ręce i z poborem oleju nie miałem problemu w żadnym, ale też w każdym zawsze stosowałem od początku posiadania jeden olej zgodny ze specyfikacją.

4 godziny temu, Anelson napisał:

Audi jest magicznym samochodem. Nie wyobrażam sobie innego

Może nie do końca tak "skrajnie" traktuję" Audi, ale na pewno ta firma robi bardzo ładne dla oka pojazdy o jakości wykończenia i komforcie jazdy nie wspominając....