predipl Opublikowano 8 Lipca 2008 Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam. posiadam auto z napędem quattro i wyje mi któreś łożysko w kole lecz nie moge zlokalizować które, dzis podniosłem auto do gory i kręciłem ręcznie każdym kołem lecz nie wychwyce które to. mozna prosić o jakas rade?
sokolnh Opublikowano 8 Lipca 2008 Opublikowano 8 Lipca 2008 a na pewno to łożysko skoro nic niepokojącego nie słyszałes ? opony nie są naząbkowane ?
.Pablo. Opublikowano 9 Lipca 2008 Opublikowano 9 Lipca 2008 możliwe że wyje ci łożysko w moście, co do lokalizacji łożysk w kołach hmmmmm jedź po ostrym łuku w prawo jeśli głośniej huczy to łożysko z lewej strony i odwrotnie jedź po łuku w lewo i głośniej huczy to prawe łożysko czy przód czy tył to sam się musisz wsłuchać to chyba najprostszy sposób sprawdzenia łożysk
predipl Opublikowano 10 Lipca 2008 Autor Opublikowano 10 Lipca 2008 wlasnie mialem ostatnio okazję przejechac sie z tylu i siedząc na srodku o duzo głośniej bylo to slychac. możliwe ze to moze byc łożysko w moście? gdzie jest konkretniej, wlasnie na zakrętach nie slychac innego odgłosu. moze to faktycznie nie kolo, ale ten wyk jest wnerwiajacy i to bardzo.
Adriano007 Opublikowano 15 Lipca 2008 Opublikowano 15 Lipca 2008 .Pablo. podał faktycznie najprostszy sposób na sprawdzenie które łożysko wyje. Ja w moim A4 także wychwyciłem niepokojący odgłos wzrastający w miarę wzrastania predkości i faktycznie jak skręcam w lewo to jest cichutka, zaś jak w prawo to głośno. Poprostu padło łożysko przednie z lewej strony
Kowi87 Opublikowano 27 Lipca 2008 Opublikowano 27 Lipca 2008 Mam podobny problem z tym buczeniem z tyłu auta Jakie są koszta zakupu i wymiany tych łóżysk w moście robił juz ktoś??
predipl Opublikowano 5 Września 2008 Autor Opublikowano 5 Września 2008 ja kupiłem dzisiaj łożysko. wczoraj sprawdziłem które mi wyje i to jest prawy tył :)
mis Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 Które łożysko wyje? sprawdza sie to tak, ze rozpędza się koło, każde po kolei za pomocą silnika elektrycznego do 280 km/h ale nie karzdy mechanior ma taki sprzęt i robi to na ucho
Kowi87 Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 Co ty piszesz??? najprosciej sprawdzić podnosząc na lewarku samochód tak aby jednym kołem mozna było swobodnie zakrecic jesli koło szumi to juz wiesz że to łożysko do wymiany i nie trzeba jakis kosmicznych predkosci zeby sprawdzic. Wiem bo tydzień temu miałem wymienione
krzysztof_waldi Opublikowano 12 Października 2008 Opublikowano 12 Października 2008 Co do sprawdzania łożysk to mam inne zdanie mianowice jak sprawdzic łożysko które chrobocze pod obciążeniem i przy chamowaniu?
Peterka Opublikowano 20 Czerwca 2009 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Witam, sorki ze odgrzewam kotleta potrzebuje porady... jadąc na wprost huczy mi coś z przodu i jeśli jadę szybko po łuku w lewo to następuje cisza!!! Jadąc w prawo huczenie nie jest większe niż jadać na wprost... Więc które łożysko do wymiany??
Darayavahus Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 A ja znów odgrzebię temat. Mam problem z prawym przodem. Czasami jadąc w korku albo manewrując na parkingu słyszę wyraźne tarcie w kole. Ale nie takie szuranie tylko dość dźwięczne. Aż rezonuje. Z echem. Jak nacisnę na hamulec uspokaja się. Czasami słychać to też podczas normalnej jazdy ale dużo ciszej. Ostatnio zaczęło trzeć jak skręcam w lewo. Ale już nie takie dźwięczne tylko zwykłe szuranie. Czy to może być łożysko? Jak na podnośniku kręcę kołem nic takiego się nie dzieje. Dodam, że wahacze miałem dopiero co robione, jeszcze się wybrudzić dobrze nie zdążyły. Z resztą przed ich wymianą było dużo gorzej. Może mechanik jak rozbierał trochę inaczej poskładał ale problem nadal występuje. Z tego co pamiętam zaczęło się po zrobieniu hamulców (tarcze + klocki).
wraga Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 Najprościej to jechać na stację diagnostyczną która posiada sprzęt do sprawdzania łożysk, u mnie w mieście koszt sprawdzenia to 10 zł z wydrukiem.
pioteros Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 najprosciec sprawdzic lozysko podnoszac auto i ruszajac danym kolem w rozne strony odchylajac je, jesli rusza sie w roznych plaszczyznach to lozysko do wymiany, nie koniecznie musi strasznie huczyc wywalone lozysko
czarny007 Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 tak,tylko że ruchy na strony ukazujące luzy już dosyć posunięte w rozwoju,też mnie to dopadło,nie mam luzu ale wycie jest dosyć głośne.jak panowie pisali metoda zakrętowa się sprawdziła.jutro jadę uciszyć demona,tylko nie wiem jakiej firmy zakupić,ktoś ma jakiś sprawdzony model?
Rekomendowane odpowiedzi