Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozrząd - nie pokojący wygląd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś przy okazji wyciągania wentylatora zdjąłem osłonę paska rozrządu i ten widok mnie zaniepokoił, na osłonie jest rudawy nalot. Cały rozrząd był robiony przy 238tyś km, auto teraz ma 280tyś. Czy tak powinien wglądać pasek rozrządu, czy jestem nadwrażliwy?

Zdj_1140.jpg

Zdj_1141.jpg

Opublikowano

Wymieniales pompę wody tez? Wyglada jakby puszczala....

Opublikowano

Pompa, rolki, napinacze, kompletny rozrząd był wymieniony.

Opublikowano

u mnie pod osłoną taki sam nalot , był po 20 tys od wymiany rozrządu i ostatnio jak zaglądałem kontrolnie też - myślę że to norma

Opublikowano

Norma,a podobno paski conti się nie strzepią.

Opublikowano

Dla pewności chyba warto wymienić pasek?

Opublikowano
Pompa, rolki, napinacze, kompletny rozrząd był wymieniony.

Przyznam sie ze tez w moim AJM miałem taki nalot, ale miałem walnieta pompę więc myślałem ze to od tego, ale paska profilaktyczne nie zmienialem, ale cały czas kontrolowalem. Miałem go 5 lat w aucie i problemów nie było. Jak zmieniłem to stary dobrze jeszcze wyglądał, z tym ze ja zakładam tylko części z ASO.

Tak przy okazji, warto sie przy wymianie paska przyjrzeć tlumnikowi drgan. Orginalne wytrzymują dużo, ale te z rynku wtórnego wolałbym co 120 kkm wymienić, tym bardziej ze są dużo tańsze. Oraz przyjrzeć sie napinaczowi paska wielorowkowego. Może trochę szkód narobic jak strzeli.

Pozdrawiam

RS

Opublikowano

Kolego aż z ciekawości zobaczyłem jak to u mnie wygląda i widok jest dokładnie taki sam.Kompletny Rozrząd miałem zmieniany 15 k km temu wiec myślę ze to norma .

Opublikowano

Dzięki za informacje.

Opublikowano

Takie postrzępienie paska to żadne postrzępienie moim zdaniem. Jest ok.