drula Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Witajcie, Przeglądałem masę wątków odnośnie nawigacji i spolszczeń menu w Audi A4 B6, ale nie znalazłem nigdzie konkretnego poradnika krok po kroku jak to zrobić (jak się tego podejmę z chęcią opublikuje taki poradnik wraz z fotkami). W moim samochodzie mam kolorowy wyświetlacz między zegarami. W bagażniku mam napęd do nawigacji, niestety nie ma w nim płyty, dlatego po kliknięciu przycisku "NAVI" mam komunikat: I teraz są dwie kwestie które chciałbym załatwić. Nagrać płytę z nawigacją Spolszczyć komunikaty i inne teksty wyświetlane na wyświetlaczu Co do nawigacji, znalazłem "Teleatlas Polska Czech Republic 2009 2010 DX", który powinien działać, jednak nie wiem czy nagrywanie tego ma sens. Czy możecie coś polecić w miarę nowego co zawierałoby w sobie nawigację Polski i Niemiec? Co do spolszczenia znalazłem na chomikuj jakieś wersje dla "FIS" lecz wolałbym zasięgnąć porady od Was, ponieważ boje się, że mógłbym coś zepsuć. Chciałbym się dowiedzieć czy macie coś sprawdzonego, ja znalazłem to:Audi FIS.rar - Audi - spolszczenia - strumen - Chomikuj.pl Tylko nie mam pojęcia czy mam i co to jest BNS Możecie coś podpowiedzieć w jaki sposób ewentualnie sprawdzić te dane? Ciężko mi znaleźć jakie skróty klawiszowe należy klikać, aby sprawdzić jakieś informacje systemowe. Pozdrawiam
Rotmistrz Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Witam,BNS 4.x to wersja nawigacji, w tym przypadku mała navi między zegarami. Sam wgrywałem polskie menu, także mogę Ci coś w tej sprawie poradzić.Po pierwsze będziesz potrzebował spolszcznia, ten link co podałeś jest w porządku, po wypakowaniu powinien zajmować 129 mb. Nagraj go na płytę i włóż do czytnika w bagażniku. Następnie naciśnij return+info, na FIS-ie wybierz sw_update i start. Pojawi Ci się informacja in progress, wgrywa się spolszczenie. Nic nie robisz tylko czekasz, nie pamiętam dokładnie 10 - 20 min. Pamiętaj żeby nie przerywać operacji. Po udanym wgraniu wyskoczy komunikat z prośbą o włożenie plyty z nawigacją. Spolszczenie zastępuje język angielski.Co do map, najnowszym jest Teleatlas Polska Czech Republic 2014 i to jest ostatnia wersjaJeśli chcesz mieć dodatkowo Niemcy, musisz zaopatrzyć się w kolejną płytę z tym właśnie krajem.
drula Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Opublikowano 26 Maja 2013 Udało się, wszystko było tak jak piszesz. Jedynie zamiast opcji "SW Update" miałem "SW Download", po wybraniu opcji pojawiły się statystyki spalania, płyta cały czas pracowała w napędzie, po ok 17 minutach dostałem komunikat o zakończeniu i po potwierdzeniu poproszono mnie o włożenie płyty z nawigacją. Co do oprogramowania nawigacji, czy oprócz takiej prostej nawigacji jak Teleatlas, jest może jakieś oprogramowanie oferujące nawigację bardziej rozbudowaną?
Rotmistrz Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Nie, tylko to. Robi to Blaupunkt i stosuje w wielu innych markach.
Fido Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Spolszczyć komunikaty i inne teksty wyświetlane na wyświetlaczu Komunikatów typu "Spalona żarówka" nie spolszczysz.
Rotmistrz Opublikowano 26 Maja 2013 Opublikowano 26 Maja 2013 Spolszczenie dotyczy tylko i wyłącznie nawigacji + polski lektor.
karolf02 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Opublikowano 2 Czerwca 2013 A czy taka sama operacja udałaby się w audi a4 b7?
lezy1 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 W B7 procedura jest identyczna - jeżeli chodzi o nawigację w zegarach FIS
grucha54 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 a gdzie można szukać takiej mapy do audi i jaki koszt takiej mapy
Mithrindil Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Wpisz w google "Teleatlas Polska Czech Republic 2012-2013" Chyba że chcesz oryginał to w ASO
grucha54 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ok ---------- Post dopisany at 11:22 ---------- Poprzedni post napisany at 11:02 ---------- nie moge tego pobrać czy jest mozliwośc przesłania tego email
Mithrindil Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Jeżeli nie chcesz pobierać to możesz kupić np na allegro: Blaupunkt Teleatlas DX Polska / Czechy 2012 / 2013 (3297547237) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. E-mailem raczej nie da rady, to sporo waży.
Fido Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Dpisz do pierwszego linka "chomikuj" ale trzeba transfer wykupować. Chcesz mieć mapę to zapłać parę złotych. Masz auto za 20 tyś to i 5 zł wydasz.
grucha54 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 tak wykupilem linka ale i tak byl jakiś blad wiec juz zamowilem na allegro wiec nie załuje kasy.
martinger416 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja za to jestem jakiś inny chyba Nagrywam płytkę, wkładam no navi w bagażniku wciskam klawisz info+retrun, wybieram sw download i teraz jest lipa. Gdy wciskam start, nic się nie pojawia (nic się nie dzieje), nic nie robiąc i czekając godzinę czasu nic się nie zrobiło. Ktoś ma pomysł o co może chodzić ? 1
kamelbd Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Witam, chciałbym sobie spolszczyc menu w lcd pomiędzy zegarami. Co na starcie muszę sprawdzić, jakaś wersje oprogramowania czy coś teges? Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Klawisz-84 Opublikowano 4 Lipca 2016 Opublikowano 4 Lipca 2016 A jaką masz nawigację? Jeżeli masz rns-e to spolszczenie działa tylko na nawi FIS dalej będzie w innym języku.
kamelbd Opublikowano 4 Lipca 2016 Opublikowano 4 Lipca 2016 Pytanie pisałem dość dawno. Co do nawi to już mam polski język, oraz język "systemowy" zmieniony na angielski. Jedynie walczę z nagraniem map Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Fido Opublikowano 4 Lipca 2016 Opublikowano 4 Lipca 2016 Trzeba próbować na różnych nagrywarkach, nie wszystkie sobie z tym radzą. No i nagrywać odpowiednim profilem dołączonym do Clone CD
Goofy Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 czy do bns 5.0 takie spolszczenie navi rowniez jest?
Rekomendowane odpowiedzi