Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 ADR ADP Termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Mam pytanie: Co sie dzieje jeśli temperatura wody w ogóle sie nie podnosi, nawet po rozgrzaniu silnika ?? Podejrzewam że to właśnie czujnik padł ale nie jestem pewien. Możecie mi w tym pomóc ?? Z góry bardzo dziękuje :)

Opublikowano

to czujnik padł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

Skoro mowa o termostacie oraz czujniku to może dodam swoją historie. U mnie temperatura wogole sie nie zmieniala i nieważne czy stałem w korku czy jechalem 140 autostradą zawsze na budziku mialem 60*C na klimatroniku to samo. Gdy podpinalem go do Vag'a wyskakiał nastepujacy błąd

16500 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Implausible Signal

P0116 - 35-10 - - - Intermittent

Podjechalem do mechanika i poradzil mi wymiane termostatu. Zaopatrzylem sie wiec w orginalny termostat w ASO (97zł -pewnie ktoś powie że przepłacilem, nie ważne) po wymianie wszystko wróciło do normy temperatura po 15 min trzyma 90*C a i grzanie w samochodzie poprawiło sie bardzo. Co do starego termostatu, to był już mocno skorodowany i wogóle sie nie zamykał.

Jak ktoś sie zastanawia co wymienić czy czujnik czy termostat to ja radze zaczać od termostatu.

Opublikowano

ja kupilem w ASO za 83zl oryginal + uszczelka,

Opublikowano

pskrok dobrze prawisz , miałem to samo, po wymianie termostatu idealnie! :cool1: a kanał 51 na climatroniku to jakas sciema..49 owszem ale 51 nie bardzo cokolwiek diagnozuje... :mysli:

Opublikowano

Co do kanałów na klimatroniku to nie wiem jak michuNS jak u Ciebie ale u mnie temperatura jest własnie na 51 (i po wymianie termo. trzyma równiutko 90*C) a na 49 mam "0" :/

Opublikowano

zauważ, ze na climatroniku temperatura rosnie nawet bez odpalenia auta, więc nie jest to temp silnika, w nowszych wersjach owszem jest taka temp dostepna ale na kanale 49 a ja mam tak jak ty 90 na 51 kanale a na 49 0 . ( u mnie akurat termostat był walniety amimo ze na kanale 51 miałem ideał 90 stopni a wskazówka na desce gibała się pomiedzy 70-90 stopni)

Opublikowano

Panowie, było już o tym.

Przed I-szym liftem temperaturę sprawdza się na 51 kanale.

Po I-szym lifcie - na 49, a na 51 jest temperatura bloku silnika.

Opublikowano

nie chodzi o to na którym kanale, tylko co na tym 51 kanale ( w autach przed liftem) jest wyswietlane. Czego to jest tak naprawde temperatura? skoro rosnie nawet na samym zapłonie bez odpalania auta? :mysli:

jezeli uwazacie ,ze to OT to sorry.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam i jak doszedł ktos co tak naprawde pokazuje kanał 51 ?bo u mnie tez rośnie zaraz po przekręceniu kluczyka.i dochodzi nawet do 104c termostat ori.nowy.

Opublikowano

nie chodzi o to na którym kanale, tylko co na tym 51 kanale ( w autach przed liftem) jest wyswietlane. Czego to jest tak naprawde temperatura? skoro rosnie nawet na samym zapłonie bez odpalania auta? :mysli:

jezeli uwazacie ,ze to OT to sorry.

Napisałem przecież wyżej, że po I-szym lifcie jest to temperatura bloku silnika. Jak nie wierzysz sprawdź sam

http://www.a4-klub.pl/smf/kody_klimatronica_ii-t4306.0.html;msg62925#msg62925

witam i jak doszedł ktos co tak naprawde pokazuje kanał 51 ?bo u mnie tez rośnie zaraz po przekręceniu kluczyka.i dochodzi nawet do 104c termostat ori.nowy.

Jeśli rocznik, który podałeś jest w profilu jest poprawny i masz samochód przed liftem to na 51 masz temperaturę chłodzenia silnika :cool1:

To 104 st. C utrzymuje Ci się stale, czy tylko czasami w korku, po dłuższym upalaniu itp. :?: :mysli:

Bo jeśli stale to moim zdaniem trochę za wysoko i coś jest nie halo :no:

A co Ci pokazuje wskaźnik na blacie, Przekracza Ci czasem delikatnie 90 st?

Opublikowano

te 105 c pokazuje po nagrzaniu się.na desce caly czas 90 c.podaczas jazdy na klimatroniku jest ok 102.c

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo licznik na blacie ma "tolerancję" +/- 5 st. C

Ale fakt, 105 stopni "na co dzień" to trochę za dużo. Albo czujnik walnięty, albo... układ zapowietrzony :co:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ja też jestem już po kilku problemach z termostatem. zaczęły mi się problemy że silnik sie nie dogrzewał, zazwyczaj temperatura 75 C czasami 80 C. i ostatnimi czasy potrafił się zblokować ze temperatura spadała do 60 C.

Wiec wymieniłem termostat, kupiłem z zaufanym sklepie (znaczy miałem zaufanie do dzisiaj) termostat Verneta. I temperatura na klimatroniku 96 C. czasami wiecej lub mniej... Wiec myślałem że może sprzęgło wiskotyczne źle łapie i je wymieniłem. Te nowe wisko znacznie lepiej pracowało ale temperatura dalej się nie zmniejszyla, ciagle było 96 C i już tak w gorę nie skakało.

W końcu siadłem na neta poczytałem o vernecie i od razu pojechałem do ASO kupiłem termostat 115zł z uszczelką wymieniłem na oryginał.

Teraz mam temperature na postoju 93 C, podczas jazdy jest 92-93 czasami przy mocnym deptaniu spada do 90

Czy to jest prawidłowe zachowanie? Bo obawiam się żeby w lato nie było problemów.

Opublikowano

(...)

Teraz mam temperature na postoju 93 C, podczas jazdy jest 92-93 czasami przy mocnym deptaniu spada do 90

Czy to jest prawidłowe zachowanie? Bo obawiam się żeby w lato nie było problemów.

Mam dokładnie tak samo - na ori 92 -93 st.

Tylko, że ja mam większy silnik :cool1:

Opublikowano

u mnie po wymianie termosu 92-96 :good:[br]Dopisany: 14 Luty 2009, 15:37_________________________________________________a apropo tych 105`C na codzien to nie możliwe bo by ci płyn wywalało zbiorniczkiem wyrównawczym . masz walnięty czujnik temp

Opublikowano

a apropo tych 105`C na codzien to nie możliwe bo by ci płyn wywalało zbiorniczkiem wyrównawczym . masz walnięty czujnik temp

..mozliwe ,możliwe ma zapowietrzony układ, z tąd wysoka temperatura i wywalanie wody zbiorniczkiem :thumbdown:

Opublikowano

Witam was . Ja też niedawno wymieniłem termostat na ori i jestem trochę zdziwiony niby nic się nie dzieje ale na 49 podczas jazdy temperatura pokazuje mi 96/97 stopni na 51 kanale 90 też się zastanawiam czy to jest ok czy latem nie będę miał problemów :mysli:

Opublikowano

witam apropo tych 105 c ja mam 106c i termostat ori odpowietrzane z 10 razy uklad chlodzenia. i co mam z tym zrobic????