Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprawdzenie poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie w silniku BRE ( 2.0 16V ) weszło niecałe 3,5l do maxa :)

Opublikowano

Zalales za duzo oleju, skad te przekonanie ze mialo wejsc cale 4 l.?

Opublikowano

jak masz "suchy" silnik to tyle zalejesz. przy zmianie oleju mi w BPW wchodzi 3.6l

Opublikowano

jak kupowalem olej to w sklepie powiedzieli ze wchodzi 4.3l juz zlalem 6 setek jest w normie;)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czujnik oleju w misce a właściwie jego analiza stanu oleju zależna jest od oleju, temperatury no i oczywiście stanu oleju.

Pomijając ewentualną jego usterkę jeśli wlewacie olej zgodny ze specyfikacją VAG to problemów nie będzie.

Np. na Mobilu, Lotosie tak się zdarza a na Castrolu Edge nigdy. Sprawdziłem to na Mobilu 5W40 i kontrolka zaświeciła się po 2000km, po zalaniu Castrolem Edge 5W40 przejechane 13000km ani raz.

Czyli

kwestia miarek - nie

czujników temp. chłodziwa - nie

jakości oleju (takie co lubi grupa VAG - bo czujnik do nich był skalowany - kalibrowany) - TAK

Zalałem do swojej Audi olej Castrol EDGE 5w40 i po przejechaniu 1000 kilometrów pojawiła sie kontrolka niskiego stanu olej po jakims czasie zgasła. Teraz przejechałem 2500km i kontrolka sie zapaliła ponownie. Na zimnym silniku stan oleju jest miedzy min-max a jak go rozgrzeję to pokazuje max.

Czy czujnik przyczyna jest wadliwy czujnik czy te czujniki tak maja jesli stan oleju jest na zimnym silniku pomiedzy kreskami?

Opublikowano

Poziom oleju sprawdzaj 3 minuty po zgaszeniu rozgrzanego silnika. Mi kontrolka zapala się jak poziom spadnie do ok 1/4 miarki na bagnecie.

Poza tym u mnie jest wyższy poziom po całonocnym postoju niż na ciepłym silniku.

Edytowane przez Tombik

Opublikowano

Poziom oleju sprawdzaj 3 minuty po zgaszeniu rozgrzanego silnika. Mi kontrolka zapala się jak poziom spadnie do ok 1/4 miarki na bagnecie.

Poza tym u mnie jest wyższy poziom po całonocnym postoju niż na ciepłym silniku.

A ile zazwyczaj dolewasz? 0.5l?

Jeśli na ciepłym bedzie max to rozumiem ze stan oleju jest ok?

Opublikowano

Jak daleje 0,5l to mam 3/4 na ciepłym silniku i tak staram się utrzymywać

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaka ilosciowo roznica jest pomiedzy min a max na bagnecie w silniku BLB? 0,5 l czy mniej?

Opublikowano

jak masz "suchy" silnik to tyle zalejesz. przy zmianie oleju mi w BPW wchodzi 3.6l

Od ponad dwóch lat do wymiany oleju używam wysysarki , jak mi się nie spieszy to po dokładnym pomieszaniu sondą w misce i obudowie filtra , spokojnie do maxa na bagnecie wchodzi mi 4l oleum :decayed:

Jaka ilosciowo roznica jest pomiedzy min a max na bagnecie w silniku BLB? 0,5 l czy mniej?

W 1,9 i dwulitrówkach TDI pomiędzy minimum i maximum na bagnecie jest różnica ok. jednego litra oleju :hi:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie mam problem i dokładnie nie wiem o co chodzi. Zaświeca mi się niski stan oleju, ale po sprawdzeniu wszystko jest w porządku tzn. olej podchodzi pod max. Wiem że otworzenie maski powoduje że na parędziesiąt kilometrów błąd gaśnie, ale niestety pojawia się ponownie. Co mogę z tym fantem zrobić?? Czujnik może być walnięty?

Opublikowano

Wyłącz vcdesem i problem z głowy ja na bagnecie sprawdzam co jakiś czas :-)

Opublikowano

Jutro jak się zaświeci to jeszcze raz sprawdzę olej, jak będzie stan to chyba bede próbował zrobić tak jak ma być :wink: jakbym gdzieś zapomniał o wyłączeniu to chyba bym się wkurzył jakby rzeczywiście był minimum i zaświeciła się juz czerwona lampa alladyna :decayed:

Wysłane z iPhone

Opublikowano

Pamiętam że ktoś pisał o zmianie bagnet na ciut krutszy -aso taki zaleca i wtedy do silnika nie leje się 3,8l a równe 4l oleju i problem z czujnikiem znika...

W którejś grupie można podejrzeć vcds'em jaki pokazuje poziom i temp.oleju.

Opublikowano

Bede się musiał dowiedzieć o ten bagnet w takim razie, ale pierwsze znajdę kogoś z VCDSem i się sprawdzi faktyczny poziom oleju.

PS. A VCDS nie bierze info o poziomie oleju z tego właśnie czujnika? Pytam bo nie wiem ;)

Wysłane z iPhone

Opublikowano

Tak właśnie z tego czujnika...tam są 3 przewody-masa poziom i temp.oleju.

Opublikowano

To jak czujnik będzie walnięty to nie będzie cos źle odczytywać?

Wysłane z iPhone

Opublikowano

teoretycznie powinien...dlatego krzyczy o niskim poziomie

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Generalnie jak poziom na bagnecie jest ok to albo olej do du.. albo czujnik oleju do wymiany.

Opublikowano

ja trzeci raz zmienialem juz sam olej i za kazdym razem wchodzi wiecej niz to 3.6 l Najwiecej wlewalem 4l l