Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak na tym foto wyżej mam +5 

bo zawsze w każdym 1.8 1.8t znak trafiał jak tu czyli po staremu  ,czarny znacznik ale w ten sposób jest -10

IMG_20170116_164728.jpg

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 777,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Następnym razem przy wymianie rozrządu pożyczę czujnik zegarowy i oznacze dokładnie GMP pierwszego cylindra, bo ten znak na kole pasowym że się tak wyrażę trochę pływa i być może stąd te rozbieżności, ułatwiona sprawa jest w silnikach montowanych poprzecznie, bo wyciąga się zaślepkę na skrzyni i można ustawić idealnie na znak. 

Opublikowano

1z na kole wałka = 15CF z tego co mi wychodzi,no nic w wolnej chwili będę dalej grzebał bo mnie oko boli na widok -10cf

Opublikowano
54 minuty temu, krzysiekml napisał:

Łukasz to lepiej jest na -10 czy +5 ?bo tyle to przestawienie o 1z daje 

tak jak napisałem wyżej, z opisu bloków pomiarowych "wałek w normalnym położeniu -3cf do 6cf" więc 5cf w normie, -10 cf już nie bardzo.

Opublikowano

to jutro trzeba przestawić w takim razie 

Opublikowano
38 minut temu, Łukasz13 napisał:

tak jak napisałem wyżej, z opisu bloków pomiarowych "wałek w normalnym położeniu -3cf do 6cf" więc 5cf w normie, -10 cf już nie bardzo.

Z ciekawosci sprawdzałem u siebie, i jest "-1"

Opublikowano

Również mam " -1" cf

Opublikowano

Nie ma co debatować, tylko składać tak jak na obrazku

TU http://www.passatworld.com/forums/b5-garage/326922-changed-timing-belt-car-wont-start-post2715435.html#post2715435

a łańcuch - jak niżej

rozrz 1-8.jpg

Edytowane przez Wylye
dodanie mediów

Opublikowano
18 godzin temu, krzysiekml napisał:

:hi:zabrałem się za wymianę ślizgów i łańcuszka przed zabiegiem w 093 było -3.0 CF zmieniłem łańcuszek iwis i ślizgi ori używki.....

czy odkręcałeś koło pasowe od wałka wydechowego? Jeśli tak to podobno można je odwrotnie założyć a z drugiej strony też jest znak i wtedy jest przesunięcie.

Opublikowano

Koło ma dobrze bo widać te wybite znaki z logo, z drugiej strony jest pusto. Powinno być właśnie logiem do przodu.

Opublikowano

O ile dobrze doczytałem na innych forach to manewr z obrucenieniem koła pasowego wałka można wykonać w starszych typach silnika 1,8-1,8t.

Opublikowano

tak koło odkręcane ale jest dobrze wsadzone jak to Rafał napisał,przestawiłem rozrząd o 1z w prawo,po odpaleniu +3CF a po 10min pracy silnika +5CF i tak zostaje,zakładam że z czasem jak się łańcuch i ślizgi zużyją to wartość będzie schodziła do zera,ogólnie z ustawieniem na + silnik jest dołem elastyczniejszy i jakby ciszej pracował no bynajmniej takie mam wrażenie.

Opublikowano

Ja przed wymianą napinacza i łańcuszka miałem 3 po wymianie 0

Opublikowano

Krzysiek około 2stopnie można zmienić ruszając czujnikiem ;) dosyć duże luzy na śrubkach są, w 2.7 jest tak samo ;)

Opublikowano

wiem Paweł już grzebałem i tam.

Opublikowano

panowie polećcie jakieś ślizgi napinacza łańcucha te z allegro są coś warte ?

Opublikowano

A JEDNAK... SIĘ KRĘCI...

Witam.
W związku z tym, że wcześniej KILKAKROTNIE wypowiadałem się publicznie - powtarzając "zasłyszane informacje odnośnie działania zaworu N205 tzw "fazatora" a które to informacje okazały się być w pewnym stopniu mylące, zdecydowałem się w oparciu o rosyjskojęzyczną stronę https://www.drive2.ru/l/590821/ dokonać ISTOTNEJ AUTO KOREKCJI poprzednich wpisów
i wcześniej wypowiadanych opinii...

W skrócie
Do tej  pory moje wypowiedzi nt N205 sprowadzić można do tego, że działanie urządzenia jest "mało przydatne i spełnia JEDYNIE funkcje ekologiczne"

Po lekturze w/w strony oraz po zapoznaniu się z zawartymi tam materiałami  (z rosyjskiej AUTODATY) zdecydowałem się na zmieszczenie niniejszego sprostowania.

Każdy czytający po rosyjsku może tam znaleźć b precyzyjny opis działania nastawnika N205 i okoliczności jego działania.
Ponieważ, jednak rosyjski jest dziś w PL mało popularny, znając ten język i czując się poniekąd WINNYM głoszenia niezweryfikowanych poglądów, postanowiłem przetłumaczyć 2 z 4 najistotniejszych slajdów z tego sajtu.
(Uzupełniając je pomocniczo o kilka dodatkowych wyjaśnień)

Oto one.

Po pierwsze, N205 nie jest jedynie EKOLOGICZNYM "dodatkiem" do zmodyfikowanego silnika 1.8
- wałek ssący podlegający w tej jednostce "fluktuacji" in "+" oraz in "-" w istocie posiada... nie quasi ale FAKTYCZNIE!!! zmienną fazą-ę rozrządu (ssącą)
Realizację "zmienności" osiągnięto w tym urządzeniu poprzez szczególne zachowanie napinacza "spinającego" oba wałki. Otóż - co znajdziecie w opisach na "slajdach" - napinacz ten realizuje dwie zasadnicze funkcje stany N205- - po podaniu ciśnienia oleju (start silnika) poprzez "doprowadzenie oleju" (rys - slajdy) następuje rozwarcie odsuniecie od siebie dwóch niezależnych części napinacza T1* oraz T2* co w efekcie powoduje napięcie łańcucha łączącego oba wałki.
- O ile (co opisują rysunki) soleonid nie wypchnie trzpienia (nie nastąpią opisane na slajdach warunki wg ECM) to łańcuch pozostaje "jedynie" napięty obie płozy napięte, pozostają w górnej pozycji (slajd 2) a tuning silnika wg ECM pozostaje wówczas w opcji "max moc"
- sytuacja taka występuje,również kiedy np zdejmiemy wtyczkę z N205
Opisany stan jest jednym z dwóch i nazywa się MAX MOC.

Sytuacja inna zdarza się (szczegóły jej występowania na slajdach) kiedy trzpień napinacza wyniku przesunięcia tłoczka regulacyjnego przesunie się do przodu i połączy "kanał doprowadzania oleju z kanałem B" wówczas 
zdarzą się dwie rzeczy
- tak samo jak do tej pory utrzymujące się ciśnienie pomiędzy T1* i T2* utrzyma napięcie łańcucha, JEDNAK w związku z 
zasileniem kanału B, nastąpi przesunięcie JEDNOCZESNIE OBU PŁÓZ w DÓŁ

Pociągnie to za sobą "wyprzedzenie faz na wałku ssącym" poprzez jego obrót w kierunku przeciwnym o pewien kąt.
W efekcie zaowocuje to przyśpieszaniem otwarcia i zamknięcia zaworów ssących w stosunku do wcześniej opisanej sytuacji. (wałek wydechowy w tej konstrukcji nie podlega żadnym przesunięciom) De facto, stan ten spowoduje "część wspólną" pomiędzy jeszcze nie zamkniętym zaworem wydechowym i wcześniej (niż normalnie) otwartym zaworem ssącym... (ang. overlap po polsku - "płukanie")
Ten stan nazywany jest MAX MOMENTEM OBROTOWYM

Konkluzja
Chociaż, nigdy nie "widziałem" żadnej różnicy jeżdżąc z podłączona lub odłączoną wtyczką na N205
- to uznałem, że czytelnikom należy się mój suplement...

Teraz, każdy dociekliwy - niech sam uzna - warto czy nie "reanimować" N205

*T1 oraz T2*

Na istniejących rysunkach, dokonałem dodatkowych oznaczeń T1 i T2 , w celu ułatwienie sobie wyjaśnienia zasady działania nastawnika

str1.PNG

str2.PNG

widok A.jpg

widok B.jpg

BASSIC SETTINGS CAMSHAFT ADJUSTING.docx

Edytowane przez Wylye
Korekty tekstu + załączniki

Opublikowano

Pytanie brzmi:

Czy jakby Ci padł oryginalny napinacz to czy byś zamontował z fazatorem czy bez u siebie?

Opublikowano
7 minut temu, WYSKUN napisał:

Pytanie brzmi:

Czy jakby Ci padł oryginalny napinacz to czy byś zamontował z fazatorem czy bez u siebie?

Ponieważ, jak powiedziałem kilkakrotnie - wcześniej, nie widzę żadnej różnicy testując auto z podłączoną wtyczka i bez - zdecydowanie zamontowałbym "uproszczoną" wersję

Jak wynika z opisu na slajdach, silnik "idzie" wówczas z MAX MOCĄ, jednak będzie miał  zmniejszoną fazę "płukania" (a de facto nie ma jej w ogóle) co wprawdzie wpłynie ujemnie na moment obrotowy nie na tyle jednak, bym... wydał o 1000zł więcej za napinacz.

To tak w skrócie.

Napisałem to wszystko by "odszczekać" swoje wcześniejsze twierdzenia o "ekologii" N205

Napisałem, by podzielić się swoimi dociekaniami "jak to działa"

Opublikowano

i to mi wystarczy.

też jak mi padnie to zamontuje bez fazatora:)