Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, BeTheDifference napisał:

Tak, słychać, że łańcuch wali po obudowie ale największe pytanie jest takie dlaczego ? Zużyty napinacz? Układ smarowania raczej bym wykluczył, wymieniony olej, wyczyszczony smok, wymieniona pompa oleju, popychacze w porządku. 3 Tyś po zmianie oleju, zero dolewki, nie ubywa wgl oleju.

Ja bym nie powiedział, że "tak zdecydowanie słychać że to łańcuch" To będzie wiadomo dopiero po zdjęciu pokrywy. A na tę chwilę zastanowiłbym się czy to nie wtryskiwacze słychać LPG lub PB

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 778,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
11 minut temu, Wylye napisał:

Ja bym nie powiedział, że "tak zdecydowanie słychać że to łańcuch" To będzie wiadomo dopiero po zdjęciu pokrywy. A na tę chwilę zastanowiłbym się czy to nie wtryskiwacze słychać LPG lub PB

Oczywiście, że po zdjęciu pokrywy będzie wiadomo, zamówiony już napinacz firmy vaico elektro-hydrauliczny. Zawsze można zwrócić. Wtrysku od gazu rzeczywiście klepią, ale po zdemontowaniu i tak słychać glosniejsza pracę z tylu silnika, wtryski od PB też bym wykluczył bo nie słychać stukania lecz rzężenie. Wszystko się okaże po niedzieli, będę informował. 

Opublikowano

Jako ciekawostkę wrzucam foty napinacza maxgear po przebiegu ~30-40tys km. Ślizgi wyglądają jakby co najmniej pół bańki przejechały, a dolny to masakra. Po rozruchu sieczkarnia do 2-3 sekund, i wyraźnie głośniejsza praca napinacza na jałowych obrotach zarówno na zimnym i ciepłym silniku. Poza tym lał się olej z zaślepki korpusu, do którego przekręcony jest solenoid.

Jak pół roku temu wymieniałem ori napinacz w a3 po przebiegu 280tys to ślizgi wyglądały praktycznie jak nowe.

Nie cena i nie jakość więc może to da niektórym do myślenia, że wszelkie gówno no name i pseudo ori napinacze z allegro do 400-500zł są tyle warte co ten poniżej.

20200514_165624.jpg

20200514_165639.jpg

Edytowane przez przem8

Opublikowano
11 godzin temu, BeTheDifference napisał:

zamówiony już napinacz firmy vaico elektro-hydrauliczny

Zrobisz jak będziesz uważał. Ja podpisuję się tzw "obiema rękoma" pod tym co napisał PRZEMO - wyżej

Opublikowano

Ale wyżarty.... Ja odkąd założyłem ORI i nowe szklaneczki, to silnik chodzi jakby dopiero co z fabryki wyjechał. A rano w ogóle nic nie słychać. Także jak Ktoś chce oszczędzać, to nie zamienniki za 500zł niby ORI, tylko ORI z ASO i spokój na lata. Pogonić dziadów z Allegro z tymi tanimi napinaczami, co bezczelnie wciskają ludziom kity, że "100% ORYGINAŁ"

Opublikowano

U U mnie febi po 10 tyś jak nowe. Jeszcze tylko szklanki ina i prawie nowy silnik :jerk:

Opublikowano

Cześć. Jestem w posiadaniu 1.8 T  150 km AVJ i chciałbym prosić o opinię czy dzwięki które wydobywają się z silnika są w porządku (praca na zimno), czy należy zacząć myśleć nad głębszą diagnostyką i remontem ? Może to istotne ale 8 tys temu został wlany 10 w 40 valvoline max life, ale właśnie będę wymieniał na 5w40 lub 5w30 od LM, może mi się wydaje ale przed wlaniem 10 w 40 było lepiej.VID_20200517_113535.avi

Edytowane przez adineki

Opublikowano
16 minut temu, adineki napisał:

Cześć. Jestem w posiadaniu 1.8 T  150 km AVJ i chciałbym prosić o opinię czy dzwięki które wydobywają się z silnika są w porządku (praca na zimno), czy należy zacząć myśleć nad głębszą diagnostyką i remontem ? Może to istotne ale 8 tys temu został wlany 10 w 40 valvoline max life, ale właśnie będę wymieniał na 5w40 lub 5w30 od LM, może mi się wydaje ale przed wlaniem 10 w 40 było lepiej.VID_20200517_113535.avi

Oczywiście że było lepiej, do tych silników najbardziej polecane oleje to właśnie 5w40 / 5w30 . Żadne castrole to na pewno. Żadne longlife i maxlife, olej zmieniać Max co 10 tyś i co drugą wymianę oleju polecam odmę wyczyścić bo to w tych modelach jest problemem, spróbuj zmienić na 5w40 + wyczyść odmę na początek. 

Opublikowano
34 minuty temu, adineki napisał:

Wszystko jest ok. Chłopie nie szukaj dziury w całym, bo osiwiejesz :P

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi :D Wymienić olej, założyć lepszy gaz, ogarnąć kilka odprysków i można nim fruwać latami :P

Opublikowano

Nie słuchaj kolego opowieści, że ktoś wlał olej xxx i jeździło się mu "średnio" ale jak wlał olej yyy było "lepiej" dopiero jak zalał olej zzz to było "to" i dopiero teraz jeździ się mu już "super" to są bzdury "sprzedawców ostrego cienia mgły" :) 

Ten silnik należy eksploatować na dowolnym oleju spełniającym tzw AKCEPTACJĘ OEM VW 502 00 taki numerek wyczytasz gdzieś na butelce pisany "maczkiem" to jest zasada NR1 jeżeli chodzi o rodzaj oleju. Zasada NR2 - to zmieniaj ten olej eksploatując ten silnik nie rzadziej jak 10 Kkm   o ile jeździsz "normalnie" czasem tylko na krótko wciskając głębiej gaz. Jak jeździsz AGRESYWNIE (tzn często angażujesz turbinę, i utrzymujesz ją długo obciążoną) mówiąc krótko jak "upalasz" auto a turbina jest często CZERWONA (widać do wieczorem po pałowaniu) ZMIENIAJ TEN OLEJ NIE RZADZIEJ jak 8Tkm.

Opublikowano

Dobrze mówisz :P Na tym 10 w 40 zrobiłem ponad 8 tyś, jeżdżę spokojnie, nie raz zdarzy mi się coś wyminąć i przyśpieszyć i poczuć turbo, no chyba że trasa 1000/1400km ;d więc powinno być ok  :)

Opublikowano
W dniu 6.05.2020 o 21:24, blejs napisał:

Ktoś potwierdzi moją analizę tematu?:) Bo jednoznacznie nie było konkretnej odpowiedzi co wybrać

Od którejś tam strony ciągle było pisane, że napinacz tylko ASO. Reszta to loteria, coś słabo czytałeś ?

Opublikowano
W dniu 17.05.2020 o 15:00, Wylye napisał:

Nie słuchaj kolego opowieści, że ktoś wlał olej xxx i jeździło się mu "średnio" ale jak wlał olej yyy było "lepiej" dopiero jak zalał olej zzz to było "to" i dopiero teraz jeździ się mu już "super" to są bzdury "sprzedawców ostrego cienia mgły" :) 

Ten silnik należy eksploatować na dowolnym oleju spełniającym tzw AKCEPTACJĘ OEM VW 502 00 taki numerek wyczytasz gdzieś na butelce pisany "maczkiem" to jest zasada NR1 jeżeli chodzi o rodzaj oleju. Zasada NR2 - to zmieniaj ten olej eksploatując ten silnik nie rzadziej jak 10 Kkm   o ile jeździsz "normalnie" czasem tylko na krótko wciskając głębiej gaz. Jak jeździsz AGRESYWNIE (tzn często angażujesz turbinę, i utrzymujesz ją długo obciążoną) mówiąc krótko jak "upalasz" auto a turbina jest często CZERWONA (widać do wieczorem po pałowaniu) ZMIENIAJ TEN OLEJ NIE RZADZIEJ jak 8Tkm.

Święte słowa ???

Ale wpychasz kij w mrowisko, zleca się zaraz alchemicy i druidzi którzy po smaku są w stanie ocenić jakość oleju ?

PS. Ale i tak szacun, że  nie ma tu ludzi którzy zmieniają lepkość oleju na wyższa przy zwiększaniu mocy o każde 100km ?

Opublikowano
14 godzin temu, Kejsi napisał:

zleca się zaraz alchemicy i druidzi którzy po smaku są w stanie ocenić jakość oleju

Dobre. :) Tłuków opowiadających o wyższości jednego oleju nad innym - "gaszę" zawsze przywołaniem ich do porządku tzw. AKCEPTACJĄ OEM na butelce - jest to fabryczna - norma producenta silnika - opisująca olej wymagany dla określonej jednostki. Jakim trzeba być orczykiem - by uważać, że "uchem nosem i językiem" a czasem oglądając tylko korek wlewu lub - rzadziej tłoki lub miskę po zdjęciu, jesteśmy w stanie "zalecać" olej do silnika?

Moja odpowiedź - trzeba mieć nieźle zryty beret i być zadufanym w sobie... Lekarstwem na "clogging" nie jest stosowanie olejów z "górnych półek" tylko ich częsta wymiana, w wydajnych uturbionych silnikach - nawet czasem co 8 Tkm - stosując oczywiście zawsze AKCEPTACJĘ OEM.

Ponieważ temat dotyczy napinacza - ważne jest to o tyle, że "zaklogowane" kanały magistrali produktami spalania niewłaściwego, lub zbyt rzadko zmienianego oleju doprowadzają często do problemów w jego działaniu. Pisaliśmy tu o tym wielokrotnie. Napinacz nie działa bez nominalnych ciśnień oleju w magistrali.

Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 15:24, BeTheDifference napisał:

Witam, od dłuższego czasu moje Audi chodzi zdecydowanie głośniej niż powinno, a mianowicie pracuje jak diesel. Jest to model a4b6 1.8T AVJ .Po odpaleniu na zimnym silniku na ssaniu, przez minutę trzyma obroty w granicy 1200-1400 obr/min. Do tego ta głośniejsza praca silnik pojawia się przy rozgrzanym silniku. Dodasz tylko delikatnie gazu i hałas znika, jak tylko zejdzie sobie na swoje obroty ok.800 obr/min to pojawia się znowu hałas. Niżej wrzucam wideo z głośniejszej pracy oraz proszę o podpowiedzi czy to będzie wina napinacza.

Dodam, że dźwięk dochodzi z tyłu silnika, wymieniona ostatnio pompa oleju, olej 5w40 Motul x-clean 8100 oraz wyczyszczony smok.

Witam, autko odebrane od mechanika, zdemontowany napinacz został, stan wizualny oraz mechaniczny był w miarę okej, ślizgi możnaby było wymienić, łańcuch na granicy maksymalnej rozciągnięcia. Zdecydowałem się jednak na wymianę zarówno napinacza jak i łańcuszka oraz rolke napinacza paska. Auto jak nowe, wyciszyło się znacznie. Odzyskało również moc, turbo jakby lepiej pompuje. Napinacz został zamontowany z firmy vaico, zobaczymy jak z trwałością będzie. Sam mechanik za robocizne wziął 300 zł. Dodam jeszcze że poprzedni łańcuch nie uderzał o obudowę. 

Opublikowano

Bardzo mnie zaciekawił zwrot o tym, że "można by było wymienić ślizgi" - i co,  wymieniłeś je? Osobliwa też jest informacja o zmianie charakterystyki turbiny :)  Montując zaś napinacz NIEORYGINALNY - podjąłeś wg mnie grę z gatunku "gambling"  i ... obyś wygrał :) Pozdro

Edytowane przez Wylye
korekta stylu

Opublikowano

Ma ktoś numer OEM napinacza bez solenoida? Padło i na mnie ?

W zasadzie już dawno ale teraz się jakoś zmobilizowałem żeby coś z tym zrobić bo kręcić do 8k z grzechotem może skończyć się źle ?

@jestem leniem był na górze

058 109 217 B

Edytowane przez Kejsi

Opublikowano

nawet na samej górze tej strony jest ten numer :unsure:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie u mnie napinacz cichutki, nie ma w historii napraw wymiany, auto ma 320tys nalotu ale slizgi sa juz lekko wytarte, na allegro sa zestawy slizgów, ktoś ktores z tych dostepnych montował?